
A franciasaláta olyan étel, amit nagyon sok háztartásban készítenek ünnepek idején. Van, hogy csak magában, van, hogy kaszinótojással.
Így is, úgy is tökéletes választás, nagyon jó kísérője húsos ételeknek.
Ám önállóan is tartalmas fogás, főleg – ha kicsit turbózzuk is ezzel-azzal.
Ez az étel is – mint szinte minden más – annyi féle módon készül, ahány ház.
Bár elvileg sok variációja nem lehetne, ebből egy kicsit többet, abból kevesebbet…. meg hozzáadunk pár családi kedvencet, s máris új az ízhatás.
Mi is kell egy alap franciasalátához?
Tartármártás, burgonya, sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, savanykás alma, néhány szál ecetes uborka, picurka só.
Ám ha rakunk hozzá pár keményre főtt tojást apróra vágva, esetleg egy kis jó minőségű felvágottat felkockázva, más esetben ha szereti valaki egy kis kukoricát mindjárt komplettebb az egész, akár önálló ételnek is megteszi.
S ha kellő mennyiséget készítünk, a család kapacitásának megfelelően – akár 2 napig is kitart – nálunk sajttal töltött rántott husival nagy kedvenc.
A franciasaláta hozzávalói –
1/4 kiló zöldborsó,
2 darab sárgarépa,
két db petrezselyem gyökér
2 darab érett alma,
két-3 savanyú uborka,
2 darab szét főtt burgonya,
1 adag tartármártás,
só
A saláta elkészítésének módja –
A zöldborsót megpároljuk pici sóval, a sárgarépát megtisztítjuk, kockára vágjuk, szintén párolás lesz a sorsa.
A krumplival ugyanígy járunk el, no és a petrezselyemmel is. Sárgarépát, petrezselymet együtt is készíthetjük, nagyjából egyszerre puhul.
Az almát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és persze az uborkát is.
Minden alapanyagot lehűlve egy tálba rakunk, picurkát megsózzuk, rakhatunk hozzá akár mákszemnyi őrölt borsot is, s ha plusz dolgokkal tartalmasabbá tenni, azokat a finomságokat is most adjuk hozzá.
Legjobb, ha még a mártás előtt átkavarjuk lazán, aztán jöhet hozzá a tartármártás.
Szüksége van néhány órás pihenőre a hűtőben, úgy érnek össze az ízek, legjobb egy teljes éjszaka.
Végig hűtőben tárolandó, és nem árt – ha 2 nap alatt elfogyasztjuk – mégis csak majonézes….
Tartárt van aki csak majonéz és tejföl együtteséből készíti, van aki ad hozzá mustárt, citromlevet, pici cukrot – játszik az ízekkel.
A tartár (vagy tatár szósz) rendkívül sokféle módon készíthető, különböző összetevőkkel, fűszerekkel, sőt – van aki még bort is tesz bele. Ez mind egyéni, ha nincs rutin – kóstolgatunk – milyen legyen az igazi.
A tartárnak mindenesetre kicsit erőteljesebbnek kell lennie, mint amit a franciasalátában érezni akarunk, ugyanis a borsó-krumpli-répa-petrezselyem kavalkád kicsit lágyítja az ízeket.