2024-05-23

Francia krémes recept

francia krémes sütemény

Szinte mindenki egyik kedvence a krémes. S ha valaki a krémest szereti, akkor a francia krémes a szíve csücske….


Házilag elkészíteni a krémes igazi különlegesség. Francia krémest összehozni meg szinte hihetetlen „hőstettnek” számít, pedig nem olyan lehetetlen vállalkozás, mint ahogy gondolnánk.


Vásárolhatunk hozzá félkész leveles tésztát is, tökéletes megoldás – de attól én most leírom a teljes receptet. Mindenki azt szűri ki belőle, amire szüksége van.
Nem olcsó sütemény, ellenben jóval olcsóbb otthon elkészíteni, mint megvásárolni.

A francia krémes hozzávalói a következők:

  • 40 dkg normál búzaliszt 4 tésztalaphoz
  • 30 dkg vaj /az az igazi/
  • 1 db átlagos méretű tojás /de e nélkül is összeáll a tészta/
  • másfél evőkanál 10 %-os ételecet
  • kis poharas 20 %-os tejföl
  • jó csipetnyi só

A sárga, vaníliás krém hozzávalói

  • 1,5 liter minimum 2,8%-os tej
  • 6-7 db átlagos tojás
  • 40-45 dkg cukor
  • 2-3 csomag vaníliás cukor, vagy 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 20-25 dkg búzaliszt

A tejszínhabhoz háromnegyed liter habtejszín a jobbik fajtából

Ezen kívül készítünk még mázat, amihez a szükséglet:

  • 1,5 evőkanál instant kávé
  • 250-300 g kristálycukor
  • 10-12 dkg vaj
  • 6-7 evőkanál minimum 2,8%-os tej

A sütemény készítési módja a következő

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd berakjuk a hűtőbe legalább 1-2 órára, de ha egy egész éjszakát pihen, az sem baj.
Utána sokkal könnyebb vele dolgoznunk.

A tésztát lisztezett nyújtódeszkára rakjuk, négy fele vágjuk, majd mind a négyet tepsi méretűre nyújtjuk.

Közepes gáztepsi hátlapján sütjük őket, előmelegített sütőben – nyilván egyenként.
A sütő hőmérséklete 160-165 fok.

Tehetünk alá sütőpapírt, de nem ragadhat le, mivel elég sok zsiradékot tartalmaz.

A sütési idő nagyjából 20-25 perc. Ha elkészült – egyenként lerakjuk hűlni.

Ez után hozzáfoghatunk a vaníliás krém elkészítéséhez.

Különválasztjuk a tojás sárgáját a fehérjétől, a sárgákhoz hozzáadjuk a tej nagyjából tizedét, a cukor felét, és óvatosan a liszt szintén nagyjából felét, s ezekkel simára keverjük a masszát.

Közben a többi tejet feltesszük a tűzhelyre, hozzárakjuk a vaníliás cukrot, vagy a vanília kaparékot és forralni kezdjük.

Ha már közel forr a tej, akkor egy merőkanállal a kikavart masszára szedünk, és azonnal kevergetjük – hőkiegyenlítést végzünk.

Kisebb az esély, hogy a tejbe öntve becsomósodik. Ez után az egészet a forró tejbe öntjük, kavarjuk, kavarjuk, kavarjuk. Egészen addig, míg jól be nem sűrűsödik.
Ha mégis becsomósodott ne essünk pánikba, mixerrel pillanat alatt helyrehozható a gubanc.

Ez után a tojásfehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük, de legjobb, ha közben besegít valaki, és az dolgozza ki a fehérjéket.

Így még melegen a vaníliás krém közé tudjuk keverni a habot, óvatosan, hogy ne törjük össze.
Most hagyjuk kicsit hűlni a krémet.

Az egyik tésztalapot lerakjuk, és ráhalmozzuk a krém felét, majd persze megcsináljuk ugyanezt a műveletet a másik lappal is. Elsimítjuk az egészet.
Ezután félóra pihenő következik, hogy teljesen lehüljön a krém.

Ha kellően meghűlt, rárakjuk mind a két elsimított krémre a tejszínhab masszát és szépen elegyenlítjük.

A tejszínhabot ne verjük közvetlenül a hűtőből kivéve, sokkal gyorsabban felverődik szoba hőmérsékleten.

Már csak a máz elkészítése van hátra.

Az instant kávéport feloldjuk a hozzá való tejben, belerakjuk a cukrot, és óvatosan, pici lángon addig keverjük, míg tökéletesen felolvad.
Ha már sűrű, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat.


Nagyjából tejföl sűrűségű pépet kell kapnunk, legjobb géppel végezni ezt a műveletet.

Ezt a mázat rásimítjuk a két fölülre tartogatott tésztalapra, és pici dermedés után, amint nagyjából megdermedt a máz – mindkét lapot felkockázzuk.
A mázas kockákat pedig rárakjuk a habos lapra.


Így elérjük azt, hogy sokkal könnyebben vágható lesz süteményünk.
Ha nem szeretjük a sötétebb mázat, akkor nyugodtan lehet kevesebb kávét használni.

Fogyasztásig hideg helyre rakjuk – lehetőleg hűtőbe.
Az adagot természetesen lehet felezni, az is elég egy négytagú családnak.