Francia karácsonyi fatörzs

francia karácsonyi fatörzs sütemény

A francia karácsonyi fatörzs recept nagyon hasonlít a mi fatörzsünkre.

Annyi a különbség, hogy van egy plusz összetevő, mely picit megbolondítja. Különleges ízt ad, igazi franciásat. Finom, üde lesz ezáltal a torta.

A francia karácsonyi fatörzs tortalaphoz az alábbi hozzávalók szükségesek

  • 6 db tojás
  • 6 kanál cukor
  • és 6 kanál liszt

a többi már a kész tortához szükséges

  • 3—4 evőkanál rum;
  • a krémhez 3 tojás,
  • 15 dkg cukor,
  • 2 púpozott evőkanál kakaó,
  • 1 bio narancs lereszelt héja,
  • 20 dkg vaj.

Először is elkészítjük a piskótát, a torta alapját.

  1. A tojásokat feltörjük, a sárgáját külön választjuk a fehérjétől. Óvatosan, hogy egy mákszemnyi se keveredjen, mert akkor lényegesen nehezebb lesz felverni a habot.
  2. A fehérjét a fele cukorral nagyon kemény habbá verjük.
  3. Annyira kell felverni, hogy már a habverés komoly erőt igényeljen, és a hab felső felülete ne sima, hanem lefelé pöndörödő legyen. A hab pedig masszívvá, tónusossá váljék.
  4. Közben valaki a fele cukorral habosra keveri a tojássárgát, vagy pedig elektromos habverővel mi is elkészíthetjük, úgy lényegesen gyorsabban készen leszünk.
  5. A fehérjébe belekeverjük lassú, nyugodt mozdulatokkal a sárgáját fokozatosan, majd fokozatosan szitából, vagy szűrűből szórva a lisztet is. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot.
  6. A piskótát kizsírozott, kilisztezett, nagy tepsiben sütjük meg, hogy csak egy ujjnyi magas tésztát kapjunk, majd azon melegen kendőre borítjuk.
  7. Egy-két evőkanál rummal megöntözzük, és többször ki-be tekerjük, nehogy később, a töltés során megrepedjen, összetekerve hagyjuk kihűlni.
  8. Az egész tojásokat habverővel kikeverjük a cukorral, meg a kakaóval, belereszeljük a narancshéjat, és gőz fölött, habverővel állandóan keverve, sűrű krémmé főzzük.
  9. A gőzről levéve kihűtjük, majd hozzáadjuk az előre kikevert vajat. A krém egynegyedét félretesszük. A többivel megtöltjük és bevonjuk a piskótatekercset.
  10. Hideg vízbe mártott villával rovátkoljuk, hogy fatörzshöz hasonlítson, és a félretett krémből „csomókat” rakunk rá, mintha göcsörtös lenne a fa.
  11. Még szebb, ha a tekercset kétharmad részénél ferdén elvágjuk, és Y alakban illesztjük össze a két részt, hogy levágott faágra emlékeztessen.
  12. Legalább egy fél napra jégbe hűtjük tálalás előtt.