2024-05-27

Francia karácsonyi fatörzs

francia karácsonyi fatörzs sütemény

A francia karácsonyi fatörzs recept nagyon hasonlít a mi fatörzsünkre.

Annyi a különbség, hogy van egy plusz összetevő, mely picit megbolondítja. Különleges ízt ad, igazi franciásat. Finom, üde lesz ezáltal a torta.

A francia karácsonyi fatörzs tortalaphoz az alábbi hozzávalók szükségesek

 • 6 db tojás
 • 6 kanál cukor
 • és 6 kanál liszt

a többi már a kész tortához szükséges

 • 3—4 evőkanál rum;
 • a krémhez 3 tojás,
 • 15 dkg cukor,
 • 2 púpozott evőkanál kakaó,
 • 1 bio narancs lereszelt héja,
 • 20 dkg vaj.

Először is elkészítjük a piskótát, a torta alapját.

 1. A tojásokat feltörjük, a sárgáját külön választjuk a fehérjétől. Óvatosan, hogy egy mákszemnyi se keveredjen, mert akkor lényegesen nehezebb lesz felverni a habot.
 2. A fehérjét a fele cukorral nagyon kemény habbá verjük.
 3. Annyira kell felverni, hogy már a habverés komoly erőt igényeljen, és a hab felső felülete ne sima, hanem lefelé pöndörödő legyen. A hab pedig masszívvá, tónusossá váljék.
 4. Közben valaki a fele cukorral habosra keveri a tojássárgát, vagy pedig elektromos habverővel mi is elkészíthetjük, úgy lényegesen gyorsabban készen leszünk.
 5. A fehérjébe belekeverjük lassú, nyugodt mozdulatokkal a sárgáját fokozatosan, majd fokozatosan szitából, vagy szűrűből szórva a lisztet is. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot.
 6. A piskótát kizsírozott, kilisztezett, nagy tepsiben sütjük meg, hogy csak egy ujjnyi magas tésztát kapjunk, majd azon melegen kendőre borítjuk.
 7. Egy-két evőkanál rummal megöntözzük, és többször ki-be tekerjük, nehogy később, a töltés során megrepedjen, összetekerve hagyjuk kihűlni.
 8. Az egész tojásokat habverővel kikeverjük a cukorral, meg a kakaóval, belereszeljük a narancshéjat, és gőz fölött, habverővel állandóan keverve, sűrű krémmé főzzük.
 9. A gőzről levéve kihűtjük, majd hozzáadjuk az előre kikevert vajat. A krém egynegyedét félretesszük. A többivel megtöltjük és bevonjuk a piskótatekercset.
 10. Hideg vízbe mártott villával rovátkoljuk, hogy fatörzshöz hasonlítson, és a félretett krémből „csomókat” rakunk rá, mintha göcsörtös lenne a fa.
 11. Még szebb, ha a tekercset kétharmad részénél ferdén elvágjuk, és Y alakban illesztjük össze a két részt, hogy levágott faágra emlékeztessen.
 12. Legalább egy fél napra jégbe hűtjük tálalás előtt.