Foszlós, sós kalács

Az édes kalács húsvéti párja

A sós kalács receptje annyiban különbözik az általánosan ismerttől, hogy picivel több benne a só, és kevesebb a cukor. De a két íz játéka fölfedezhető benne, és épp ettől különleges.

Bár az eredeti receptek sok helyütt ajánlják a tojást, jobb nem rakni bele, mert foszlósabb lesz a tészta, lazább, puhább. Csak bele kell gondolni, hogy a pékségben megvett kalácstészta színe fehér, vagy sárgás?

Ugye, ugye…. Hófehér. Márpedig ha az, akkor tojást nem látott…

Mik a foszlós, sós kalács hozzávalói?

  • 80 dkg liszt,
  • 2 dkg cukor,
  • 2,5-3 dkg élesztő
  • 1/2 liter tej,
  • 1 jó teáskanálnyi só, de lehet kicsivel több is
  • jó egy evőkanál zsír
  • és a végén 5-6 dkg vaj, vagy margarin
  • tetejére egy tojás

Elkészítése:

  1. A meglangyosított tejből egy decinyit kis edénybe rakunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kis lisztet, összekeverjük óvatosan, aztán várjuk, hogy felfusson.
  2. A zsiradékot fellangyosítjuk, a lisztet beleszitáljuk egy tálba, elmorzsoljuk, szétoszlatjuk benne a kanálnyi zsiradékot, beleszórjuk a sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, és a többi tejjel bedagasztjuk.
  3. Kenyértésztánál lazábbat kapunk. Ha már szépen kidolgoztuk, a tészta hólyagosodik, kezünkhöz, és a tálhoz sem tapad már az összeállt massza, akkor apránként a többi zsiradékot, vajat, vagy margarint is beledagasztjuk. Ettől lesz szálas, foszlós.
  4. Ha sikerült beledagasztani teljesen, akkor a tészta már nem fényes, hanem nagyon szép sima, és matt.
    Letesszük pihenni. Egy félóra elég neki, ha langyos alapanyagokkal dolgozunk. Nem szabad túlkeleszteni.
  5. Fonhatjuk három, vagy négy ágból is. Ha nem megy a négyes fonás, nem történik semmi katasztrófa.
  6. Vegyünk elő egy tepsit, zsírozzuk ki – e nélkül is kisül, és nem ragad le – a tésztát hosszúkásra nyújtjuk, és hosszában három, vagy négy ágra vágjuk. Megsodorgatjuk őket lazán, kicsit lisztezett deszkán. Aztán meg végét összefogja megfonjuk.
  7. Ha kész – végeit benyomkodjuk, majd a tepsibe, vagy sütőlapra helyezzük.
  8. Ha több foszlós kalácsot sütünk egyszerre, akkor mindegyik oldalát zsiradékkal kenjük meg.
    A tetejére szánt tojást verjük fel – elég a tojássárga is – kenjük be a kalácsunk tetejét.
  9. Ezután letakarva pihentessük fél órányit.
    Közepesen meleg, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük meg.
  10. Illaata, színe árulkodik arról, hogy mikor kész. (Nagyjából 35 perc)
    Kihűlten fogyasztjuk, szeleteljük.