
Az édes kalács húsvéti párja
A sós kalács receptje annyiban különbözik az általánosan ismerttől, hogy picivel több benne a só, és kevesebb a cukor. De a két íz játéka fölfedezhető benne, és épp ettől különleges.
Bár az eredeti receptek sok helyütt ajánlják a tojást, jobb nem rakni bele, mert foszlósabb lesz a tészta, lazább, puhább. Csak bele kell gondolni, hogy a pékségben megvett kalácstészta színe fehér, vagy sárgás?
Ugye, ugye…. Hófehér. Márpedig ha az, akkor tojást nem látott…
Mik a foszlós, sós kalács hozzávalói?
- 80 dkg liszt,
- 2 dkg cukor,
- 2,5-3 dkg élesztő
- 1/2 liter tej,
- 1 jó teáskanálnyi só, de lehet kicsivel több is
- jó egy evőkanál zsír
- és a végén 5-6 dkg vaj, vagy margarin
- tetejére egy tojás
Elkészítése:
- A meglangyosított tejből egy decinyit kis edénybe rakunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kis lisztet, összekeverjük óvatosan, aztán várjuk, hogy felfusson.
- A zsiradékot fellangyosítjuk, a lisztet beleszitáljuk egy tálba, elmorzsoljuk, szétoszlatjuk benne a kanálnyi zsiradékot, beleszórjuk a sót, beleöntjük a felfutott élesztőt, és a többi tejjel bedagasztjuk.
- Kenyértésztánál lazábbat kapunk. Ha már szépen kidolgoztuk, a tészta hólyagosodik, kezünkhöz, és a tálhoz sem tapad már az összeállt massza, akkor apránként a többi zsiradékot, vajat, vagy margarint is beledagasztjuk. Ettől lesz szálas, foszlós.
- Ha sikerült beledagasztani teljesen, akkor a tészta már nem fényes, hanem nagyon szép sima, és matt.
Letesszük pihenni. Egy félóra elég neki, ha langyos alapanyagokkal dolgozunk. Nem szabad túlkeleszteni. - Fonhatjuk három, vagy négy ágból is. Ha nem megy a négyes fonás, nem történik semmi katasztrófa.
- Vegyünk elő egy tepsit, zsírozzuk ki – e nélkül is kisül, és nem ragad le – a tésztát hosszúkásra nyújtjuk, és hosszában három, vagy négy ágra vágjuk. Megsodorgatjuk őket lazán, kicsit lisztezett deszkán. Aztán meg végét összefogja megfonjuk.
- Ha kész – végeit benyomkodjuk, majd a tepsibe, vagy sütőlapra helyezzük.
- Ha több foszlós kalácsot sütünk egyszerre, akkor mindegyik oldalát zsiradékkal kenjük meg.
A tetejére szánt tojást verjük fel – elég a tojássárga is – kenjük be a kalácsunk tetejét. - Ezután letakarva pihentessük fél órányit.
Közepesen meleg, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük meg. - Illaata, színe árulkodik arról, hogy mikor kész. (Nagyjából 35 perc)
Kihűlten fogyasztjuk, szeleteljük.