Foszlós kalács Török-módra

Foszlós kalács Török-módra

Most egy olyan kalácstészta elkészítését ismertetjük, ami még egy hét múlva is puha. Természetesen rakhatunk bele mazsolát is.

Ha pedig sósan készítjük – csak minimális cukorral, akkor húsvétkor is finom csemege lesz.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 evőkanálnyi tejföl
  • 1 kávéskanálnyi finom só
  • 4 evőkanálnyi cukor
  • 5 dkg vaj
  • tojásnyi disznózsír
  • 4 dkg kis tejben futtatott élesztő
  • 6-7 dl-nyi langyos tej – liszttől függ
  • A végén 3 evőkanálnyi felforrósított vaj

A foszlós kalács elkészítése:

Egy kilogramm langyos lisztbe üss 2 tojássárgát, tégy bele egy jó evőkanál tejfelt, 1 kávéskanál sót, négy evőkanál cukrot, 5 deka vajat, kis tojásnyi disznózsírt, és 4 deka – langyos tejben felfuttatott élesztőt.

Langyos tejjel gyúrjad meg, s ha szépen elválik a kezedtől, még gyúrjál bele háromszorra három evőkanál olvasztott, felforrósított vajat, melyet persze langyosra hűtsz.

Jól letakarva tedd meleg helyre.

Ha megkelt duplájára, borítsd rá egy jól meglisztezett deszkára, vágjál belőle egyenlő nagyságú páratlan rudakat, csavard és húzogasd meg, mert ettől lesz foszlós .

végül fonjad össze hármas- vagy, akárhányas fonattá – és tedd kikent, vagy sütőpapírral bélelt meleg tepsibe, vagy lábasba.

Ha kétszer akkorára kel kenjed meg felvert tojással és tedd a sütőbe.

Ez a kalács még egy hét múlva is puha.

(Török Erzsi Kossuth-díjas dalénekesnő, ismert előadóművész volt a hatvanas években. Elég retro recept, ugye? )

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*