2024-02-22

Foszlós házi kenyér – sütőben sütve

Foszlós házi kenyér

Nem vagyok az a nagy kenyérsütő fajta, de így ünnepek környékén általában összehozunk egyet ünnep estéjére. Mégis csak más az, ha azt mondhatja az ember, hogy „ez saját sütés…”.

Bár ez a recept tartalmaz egy kis vajat – a sütőben sütés miatt – régen kenyérfélékbe nem raktak zsiradékot. 


Ha azt akarták, hogy a kenyér tovább puha legyen, akkor adtak hozzá egy kis törtkrumplit. 
Viszont ezeket kemencében sütötték – teljesen más körülmények között. A sütőben sütés más, úgyhogy most a vaj adagolás felett szemet hunyunk.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1/2 liter víz
  • 5 dkg élesztő
  • pici vaj – 4-5 dkg – de amúgy jó bele az olaj is
  • 1,5-2 evőkanálnyi só – ízlés szerint

A házi kenyér elkészítése:

A lisztet – ha csak lehetőségünk van – szitáljuk át, mert így lazább lesz a tésztánk.
Az élesztőt egy pici vízben elkeverjük, pici lisztet adunk hozzá – felkavarjuk, majd pihentetjük, várjuk hogy felfusson. 


Ha már jó, akkor a liszthez hozzáadjuk a lágy vajat, mehet bele az élesztő, körbe a só, és a fellangyosított vízzel elkezdjük dagasztani. 


Úgy, ahogy a nagyi – lassan forgatjuk az edényt, a tésztát pedig mindig kívülről alá befele nyúlva dagasztjuk. 


Ha már a kezünkön sincs tésztamaradvány, és az edényen sem, akkor biztos hogy jó. Rászórunk egy csepp lisztet, aztán tiszta konyharuhával letakarjuk.


Nem kell agyonkeleszteni, mert semmivel sem jobb. Ha duplájára kel, akkor már dolgozhatunk vele. A tésztát kettévágjuk.


Mindkét felét szépen, lazán átgyúrjuk, és kenyér formát adunk neki. Sütőlemezre rakjuk, fél órán át langyos helyen pihentetjük. Előtte tetejét keresztben bevágjuk. Így a képződő gázok egy része távozni tud, nem reped meg a kenyér. De ha igen, akkor sem történik katasztrófa. 


A sütőt előmelegítjük, alulra tegyünk egy kislábosnyi vizet, így nem szárít a meleg.  Első körben magas hőfokra vesszük, és 200 fokon sütjük, de csak 10-15 percig. aztán lejjebb vesszük a hőfokot 170-180 fokra, innentől kezdve nagyjából fél óra alatt elkészül. 


Ne vegyük ki egy kis ideig elkészülte után, kikapcsolt sütőben pihentetjük. Még egy adalék: Mint minden kelt tésztánál – itt is fontos, hogy az alapanyagok is és a konyha is meleg legyen.


Ha nagyon-nagyon jó kenyeret szándékozunk sütni, és időnk is van – egyszer-kétszer visszadagaszthatjuk a kenyeret. 


Ez azt jelenti, hogy pihentetés után, mikor megkelt a tészta, akkor dagasztunk rajta egyet, úgy, mint mikor készítettük, aztán megint pihenés jön. Ilyenkor már gyorsabban kél, nem vesz el annyi időt.  Visszadagasztás, pihentetés után ugyanúgy dolgozunk vele, mint egyébként.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*