Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Forgácsfánk – herőce

A forgácsfánk – herőce – csőröge egykor közkedveltebb tésztaféle volt mint manapság. Kicsit háttérbe szorult, pedig kevés összetevőből finom süteményt varázsolhatunk az asztalra.

Egykor a tojások fehérjéből gyümölcshabot készítettek hozzá, manapság már nem vagyunk ennyire merészek, inkább lekvárral fogyasztjuk, és természetesen kisüléskor még mindig dukál melegen porcukorral megszórás – de akár a cukorfürdő is. Ilyenkor tökéletes bevonatot képez rajta, hisz rátapad.

Készíthetjük csak simán, de élesztővel is. Ha nincs otthon tejföl az sem gond, tökéletes lesz a tészta tejjel is. Rum azért kell bele, hogy kevesebb zsiradékot vegyen fel, de enélkül is megoldható a sütése.

Darabolhatjuk derelyemetszővel, de késsel vágva is ugyanolyan kapós lesz.

Vághatjuk simán csíkokra, de a csíkok közepén megszést ejtve egyik oldalt át is húzhatjuk – ezáltal érdekes formát kapva. No és akár alapból háromszögre is vághatjuk őket – szóval kimondható – a csőröge egy rendkívül sokféle módon elkészíthető tésztaféle.

A forgácsfánk – csőröge – herőce hozzávalói –

25 dkg liszt,

3 dkg vaj,

7 dkg vaníliáscukor,

1/2 dl tejföl,

2 db tojás sárgája,

csipetnyi – fél dkg élesztő,

kevés só,

2 cent rum,

20 dkg zsiradék,

15 dkg barackíz.

A tészta elkészítésének menete –

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojás sárgáját, az élesztőt kevés tejben feloldva, kevés kristálycukrot, evőkanál tejfölt és két cent rumot. Az egészet összegyúrjuk, cipóba formáljuk és fél óráig hideg helyen pihentetjük. Tökéletes hely neki a hűtő – letakarva.

A pihenő után kinyújtjuk 3—4 mm vastagra, a derelyemetszővel tenyérnyi darabokra osztjuk, az egyes darabokat ujjnyi szélesen elvagdossuk. Vagy a kinyújtott tésztát eleve felcsíkozzuk, és nagyjából tíz centis csíkokban sütjük.

Háromszögekbe is vághatjuk, vagy négyszögbe – ahogy nekünk tetszik, és akár a közepén fel is metszhetjük. Minden rajtunk áll.

Lábasban zsírt forrósítunk, vagy olajat – a tésztát belerakjuk (egyszerre nem sokat) és fedő alatt szép barnára sütjük. De nem sötétre. Szitára, vagy papírtörlőre kiszedjük és vaníliáscukorral meghintve tálaljuk. Ha sok a cukor, akkor forgathatjuk is.

Legfinomabb hozzá a barackíz.

Ha tetszett a forgácsfánk – herőce recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogasd meg Retro receptek oldalunkat! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük