Fordított kása

fordított kása

A fordított kása egykori parasztétel, s azon belül is főleg a pásztorok készítették – természetesen bográcsban. Neve onnan ered, hogy a bogrács mozgatásakor – akárcsak a slambuc – szinte magától megfordult az edényben.

Bár legegyszerűbb formáját pusztán szalonnából és kölesből készítették, azért egy átlagos fordított kása tartalmasabb étel volt.

A fordított kása hozzávalói –

  • 40 dkg köleskása,
  • 30 dkg krumpli,
  • körülbelül 10 dkg lebbencs,
  • 20 dkg vastag sózott szalonna, – régen kedvelték hozzá az enyhén avas szalonnát – ezt nem feltétlen kell utánozni,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 1-2 gerezd fokhagyma,
  • egy erős csövespaprika,
  • kevés őrölt bors,
  • só ízlés szerint.

Elkészítési módja a következő –

  1. A szalonnát tetszés szerinti darabokra felaprítjuk, amit bográcsban szabad tűzön szép, nem túl sötétbarnára sütünk.
  2. Amikor ezzel elkészültünk, a tepertőt kiszedjük, és a zsírjában világosbarnára pirítjuk a lebbencset.
  3. Mielőtt a kívánt sötétebb színűre pirulna, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, amit aztán üvegesre dinsztelünk. Mire az jó lesz, addigra a lebbencs is utópirul.
  4. Ekkor aztán a fokhagymát megtisztítjuk, leöblítjük, és összetörve – az ételhez adva – 1-2 percig dinszteljük.
  5. Amikor ez kész, a tűzről levesszük a bográcsot, és a megmosott kölest, valamint az apró kockákra darabolt krumplit, csövespaprikát, borsot és a tepertőt is hozzáadjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy az egészet jól ellepje.
  6. Mikor aztán sűrűsödni kezd, ízlés szerint megsózzuk, de előbb kóstoljuk meg, mert a szalonna is sós.
  7. Amíg a kása meg nem fő (körülbelül fél óra), mindig elegendő bő víz legyen rajta, és fakanállal alányúlva kavargassuk, hogy
  8. le ne égjen. Ha már a kása jól megfőtt, kifakadozott, a levét elfőzzük annyira, hogy olyan sűrű legyen, amit a bogrács hirtelen emelgetésével meg lehet fordítani. Erre azért van szükség, mert ilyenkor a kicsit pirult alja kerül felülre. De ha nem fordul meg – az sem tragédia.
  9. A legfinomabb a bográcsban megpirult, vagy letapadt része.