Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Fordított kása

A fordított kása egykori parasztétel, s azon belül is főleg a pásztorok készítették – természetesen bográcsban. Neve onnan ered, hogy a bogrács mozgatásakor – akárcsak a slambuc – szinte magától megfordult az edényben.

Bár legegyszerűbb formáját pusztán szalonnából és kölesből készítették, azért egy átlagos fordított kása tartalmasabb étel volt.

A fordított kása hozzávalói –

40 dkg köleskása,

30 dkg krumpli,

körülbelül 10 dkg lebbencs,

20 dkg vastag sózott szalonna, – régen kedvelték hozzá az enyhén avas szalonnát – ezt nem feltétlen kell utánozni,

1 kisebb fej vöröshagyma,

1-2 gerezd fokhagyma,

egy erős csövespaprika,

kevés őrölt bors,

só ízlés szerint.

Elkészítési módja a következő –

A szalonnát tetszés szerinti darabokra felaprítjuk, amit bográcsban szabad tűzön szép, nem túl sötétbarnára sütünk.

Amikor ezzel elkészültünk, a tepertőt kiszedjük, és a zsírjában világosbarnára pirítjuk a lebbencset. Mielőtt a kívánt sötétebb színűre pirulna, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, amit aztán üvegesre dinsztelünk. Mire az jó lesz, addigra a lebbencs is utópirul.

Ekkor aztán a fokhagymát megtisztítjuk, leöblítjük, és összetörve – az ételhez adva – 1-2 percig dinszteljük. Amikor ez kész, a tűzről levesszük a bográcsot, és a megmosott kölest, valamint az apró kockákra darabolt krumplit, csövespaprikát, borsot és a tepertőt is hozzáadjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy az egészet jól ellepje.

Mikor aztán sűrűsödni kezd, ízlés szerint megsózzuk, de előbb kóstoljuk meg, mert a szalonna is sós.

Amíg a kása meg nem fő (körülbelül fél óra), mindig elegendő bő víz legyen rajta, és fakanállal alányúlva kavargassuk, hogy

le ne égjen. Ha már a kása jól megfőtt, kifakadozott, a levét elfőzzük annyira, hogy olyan sűrű legyen, amit a bogrács hirtelen emelgetésével meg lehet fordítani. Erre azért van szükség, mert ilyenkor a kicsit pirult alja kerül felülre. De ha nem fordul meg – az sem tragédia.

A legfinomabb a bográcsban megpirult, vagy letapadt része.

Ha tetszett a fordított kása recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd.hu oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük