2024-02-22

Fonott foszlós kalács recept – hatos fonat leírásával

Foszlós kalács

A kelt tészta olcsó és kiadós is, de elég időigényes. És persze nem árt néhány dolgot betartani, ha azt akarjuk hogy valóban kiváló eredményt kapjunk. 


Meleg konyhában dolgozzunk. és az alapanyagok is melegek legyenek!


Először felfuttatjuk az élesztőt, vagyis a meglangyosított tejben, kevés cukor hozzáadásával feloldjuk az élesztőt. Amikor a tej felszínére jön az élesztő, hozzákeverjük a többi alkotórészt, az olvasztott vajat, vagy margarint, lisztet. 


A lisztet mindig szitáljuk meg, ugyanis a szitálással nem csak a szennyeződéseket választjuk ki, hanem lazítjuk is a lisztet, ezzel együtt a kalácsunk is puhább, hólyagosabb, finomabb lesz. 
Az összekeverés után galuska keménységű tésztát kell kapnunk. 


Fontos a jó kidolgozás, fakanállal, kézzel, vagy robotgéppel addig kavarjuk, míg a tészta hólyagosodni nem kezd. Ez után dolgozzunk még bele kilónként 10 dk normál margarint, vajat, vagy legalább egy deci olajat, tartósabban puhább tésztát kapunk.

Ezután meglisztezzük a tetejét, és konyharuhával letakarjuk, s meleg helyen addig kelesztjük, míg duplájára nem nő.

Fonott, foszlós kalács receptje


Hozzávalók:

  • fél kiló liszt
  • tej az élesztő futtatásához
  • 2 dkg élesztő
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
  • A végén 10 dkg margarin,vaj, vagy olaj
  • mazsolát is rakhatunk bele.
  • A mazsola még jobb ízű, ha mosás után citromlében áztatjuk egy fél órát.

Elkészítése:

50 dkg lisztbe belekeverjük a langyos tejjel felfuttatott 2 dkg élesztőt, ehhez adunk késhegynyi sót, 4-5 kávéskanál cukorral elkevert langyos tejet /ez nagyjából negyedliter/ és a felolvasztott, 5 deka vajat- gyenge tésztát kapunk.


Jól kidolgozzuk, míg szép sima, és hólyagos nem lesz. 


Ekkor részletekben lassanként beleöntünk 10 deka vajat, vagy ennek megfelelő más zsiradékot, és újból simára dolgozzuk. Tetejét meglisztezzük, és meleg helyen lassan megkelesztjük. /Jól meg kell keleszteni, mert különben megreped/ 


Belisztezett deszkára borítjuk,  annyi részre osztjuk, ahány ágas fonást készítünk. Fonás közben az ágakat meg is csavarjuk, majd zsírral kikent tepsiben újra megkelesztjük. Felvert tojással megkenve lassú tűzön pirosra sütjük.

Hatos fonat kialakítása:


Magunk előtt távolodva lefektetjük a kicsit megsodort tésztarudakat, amikből készíteni akarjuk a kalácsot. Egymás mellett, közel a hat db-ot.


Így van bal oldalon 3 rúd, és jobb oldalon is 3 rúd továbbiakban J1, J2,J3  és B1, B2, és B3 lesz a nevük.


Mindig azt a rudat fogjuk meg, amit első körben írok, és oda helyezzük át, ahová másodikként jelzem. Periodikusan változik, tehát hat áthelyezésből van egy minta, és a végtelenségig folytathatnánk újra kezdve.


Fogjunk hozzá:

J1  –  J3
B2  –  J1
B1  –  B3
J2  –  B1
J1  –  J3
B2  –  J1
B1  –  B3
J2  –  B1

Ennyi a hatos fonat. 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*