Finomfőzelék recept

Finomfőzelék

A finomfőzelék az úgynevezett retro ételek sorába tartozik, ám az a fajta, melyet az egykori menzások felnőtt korban is szívesen fogyasztanak.

Egy kellemes, lágy ízű főzelék, ami mellett szinte bármilyen feltét kiválóan érvényesül.

Sőt, vannak olyanok – mint jómagam is – akik akár saját magában is szívesen fogyasztják.

Költsége mai színvonalon nem magas, mivel mindenből kevés kell, sűríteni is elég tejjel, úgyhogy még az a kifogás sem lehet, hogy viszi a pénzt rendesen.

A finomfőzelék hozzávalói a következők –

  • 2 – 3 sárgarépa, 
  • 2 gyenge karalábé, 
  • 1 cs. zöldpetrezselyem
  • 15 deka zöldborsó, 
  • só, 
  • bors, 
  • 4 deka zsír, 
  • 6 deka liszt, 
  • kevés tej, 
  • zöldpetrezselyem. 

És ahogy a főzeléket összeállítjuk –

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Világos rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott petrezselymet, tejjel felöntjük, hozzáadjuk a zöldséghez, sózzuk, borsozzuk, simára keverjük, jól összefőzzük. 
  2. Ezt is készíthetjük angolosan, az előbbi zöldfélékhez még adhatunk zöldbabot, petrezselymet és néhány szem újburgonyát. 
  3. Citromos, cukros, sós vízben, lassú tűzön főzzük, leszűrjük és olvasztott vajjal tálaljuk. 
  4. Olyan ízletes és kiadós, hogy egy-két tükörtojás is elegendő hozzá és kitűnő vacsora vagy ebéd lehet, amikor minden zöldség kapható, vagy  fagyasztottan is beszerezhetjük.