
A finomfőzelék az úgynevezett retro ételek sorába tartozik, ám az a fajta, melyet az egykori menzások felnőtt korban is szívesen fogyasztanak.
Egy kellemes, lágy ízű főzelék, ami mellett szinte bármilyen feltét kiválóan érvényesül.
Sőt, vannak olyanok – mint jómagam is – akik akár saját magában is szívesen fogyasztják.
Költsége mai színvonalon nem magas, mivel mindenből kevés kell, sűríteni is elég tejjel, úgyhogy még az a kifogás sem lehet, hogy viszi a pénzt rendesen.
A finomfőzelék hozzávalói a következők –
- 2 – 3 sárgarépa,
- 2 gyenge karalábé,
- 1 cs. zöldpetrezselyem
- 15 deka zöldborsó,
- só,
- bors,
- 4 deka zsír,
- 6 deka liszt,
- kevés tej,
- zöldpetrezselyem.
És ahogy a főzeléket összeállítjuk –
- A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Világos rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott petrezselymet, tejjel felöntjük, hozzáadjuk a zöldséghez, sózzuk, borsozzuk, simára keverjük, jól összefőzzük.
- Ezt is készíthetjük angolosan, az előbbi zöldfélékhez még adhatunk zöldbabot, petrezselymet és néhány szem újburgonyát.
- Citromos, cukros, sós vízben, lassú tűzön főzzük, leszűrjük és olvasztott vajjal tálaljuk.
- Olyan ízletes és kiadós, hogy egy-két tükörtojás is elegendő hozzá és kitűnő vacsora vagy ebéd lehet, amikor minden zöldség kapható, vagy fagyasztottan is beszerezhetjük.