2024-02-23

Nagyi fincsi túrós pogácsa receptje

túrós pogácsák

Nagymama imádta a túrót minden változatában, így aztán szívesen használta túrós pogácsa készítéshez is. 

Hasonlóan gyúrta,  mint egyik fajta  krumplis pogácsáját, csak ott áttört krumplit használt, itt meg nyilván túrót. 

Nagyobb mennyiségben azonban csak ünnepre készített, mert akkoriban sem voltak olcsók a hozzávalók. Hétköznapokon meg nem volt arra pénz, hogy a tanoncokat, segédeket ilyesmivel tukmálja. 

Hozzávalók:

  • 1/4 kg áttört túró
  • 1/4 kg vaj
  • 1/4 kg liszt 
  • 1 szép tojás
  • 1 kávéskanálnyi só
  • 1-2 dkg élesztő

Elkészítése:

  1. A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a vajat is szétmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a túrót, a vajat,  és a tojás nagyjából felét.
  2. Ezt jó alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk. 
  3. Utána pihentetjük, és kinyújtjuk, összehajtjuk. 
  4. Negyedóránként ezt még kétszer megismételjük. 
  5. Az utolsó pihenés után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 
  6. Átkenjük a tetejét tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük.
  7. Rendkívül finom, omlós pogácsa, érdemes a receptet kipróbálni.

Fotó: Pixabay

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*