Ferdinánd kalács – ünnepi finomság

Ferdinánd kalács

A Ferdinánd kalács egy ünnepi tésztaféle, amit az egész ország területén ismernek. Ám elkészítési módja viszonylag változatos.

Alapvetően olyan, mint a kakaós, vagy fahéjas tekercs, vagy a diós darázsfészek, de jön még egy csavar, amitől sokkal-sokkal finomabb lesz.

Hisz melyik darázsfészek a legfinomabb? Amelyiknek az alján kiolvad a cukor, és picit a dióval megkaramellizálódik.

Ezt a tapasztalatot használta fel az egykori háziasszony, vagy szakács, aki megalkothatta a Ferdinánd kalács tésztáját.

Van, ahol omlós kelt tésztából sütik, de az igazi a kalácstésztából készült. Foszlik, omlik, illatos, lágy, puha – és mennyeien finom.

A Ferdinánd kalács hozzávalói a következők –

  • 60 dkg liszt,  
  • 2,5-3 dl tej,  
  • 2 tojás,  
  • 2-3 evőkanál cukor,  
  • csipetnyi só,  
  • kis pohár tejföl,  
  • 3 dkg élesztő, 
  • hozzá egy evőkanál cukor 
  • pici tej a futtatáshoz
  • esetleg 5 dkg mazsola
  • A tésztához való krém hozzávalói
  • 20-25 dkg vaj,  
  • 25 dkg porcukor 
     

A sütőtál, tepsi kenéshez – 

  • vaj, néhány dkg  
  • 10 dkg kristálycukor 

A tészta locsoláshoz 

  • 2 dl tejszín,  
  • 15 dkg porcukor,  
  • 2 csomag vaníliás cukor, vagy fél rúd vanília kikaparva

A tészta összeállítása a következő módon történik –

  1. A tejet fellangyosítjuk, egy részébe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá pici cukrot, elkeverjük – és felfuttatjuk.
  2. A tojáskat a tejföllel, cukorral, és egy pici sóval jól elkeverjük.
  3. Ebbe a masszába öntjük a már felfutott élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, a maradék tejet fokozatosan, esetleg pár deka mazsolát – és alaposan kidolgozzuk, megdagasztjuk.
  4. Ha már szép hólyagos, és a kezünkről, no meg a dagasztásra szolgáló tálról is levált – behintjük liszttel, és langyos helyre rakjuk pihenni, kelni – ha a hőmérséklet kedvez, akkor fél-háromnegyed óra alatt szépen a duplájára növekszik.
  5. Míg a tészta pihen, addig a vajat és a porcukrot jó habosra keverjük.
  6. Ha a tészta szépen megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, majd a tésztát három részre osztjuk.
  7. Mindegyiket sorjában kinyújtjuk, a krém egyharmadával bekenjük, majd felsodorjuk. Ezt aztán 4 centis darabokra vágjuk, s a vágott felülettel lefelé állítjuk.
  8. Közben jól kivajazunk egy tűzálló formát a kenésre használt vaj egyharmadával, s rászórjuk a kristálycukor harmadát. Ettől fog a tésztánk alja kellemes karamellréteget kapni.
  9. A tészták sütés közben egymáshoz fognak „nőni”, de fogyasztáskor játszi könnyedséggel leválaszthatók a másikról.
  10. Előmelegített sütőben sütjük, a sütő ne legyen melegebb, mint 180 fok.
  11. Amikor a Ferdinánd már szépen megnőtt a sütőben, és kezd pici színe lenni, de még halovány – eljön a cukros tejszín ideje.
  12. A tejszín harmadával meglocsoljuk mindegyik tekercset, majd mehetnek vissza a sütőbe sütkérezni egy cseppet. Addig, míg a teteje pirulni nem kezd.
  13. Ha kész – nem hagyjuk a formában. Van aki tálba borítja, és akkor a karamellizálódott réteg láthatóvá válik, de olyan is, aki rácsra rakja. (Ha kapcsos tortaformában készítjük, akkor könnyen kiszedhető lesz)
  14. Különlegesen finom lesz a végeredmény, ha a töltelékre szánt vajba a cukorhoz egy kis darált diót rakunk….