
A Ferdinánd kalács egy ünnepi tésztaféle, amit az egész ország területén ismernek. Ám elkészítési módja viszonylag változatos.
Alapvetően olyan, mint a kakaós, vagy fahéjas tekercs, vagy a diós darázsfészek, de jön még egy csavar, amitől sokkal-sokkal finomabb lesz.
Hisz melyik darázsfészek a legfinomabb? Amelyiknek az alján kiolvad a cukor, és picit a dióval megkaramellizálódik.
Ezt a tapasztalatot használta fel az egykori háziasszony, vagy szakács, aki megalkothatta a Ferdinánd kalács tésztáját.
Van, ahol omlós kelt tésztából sütik, de az igazi a kalácstésztából készült. Foszlik, omlik, illatos, lágy, puha – és mennyeien finom.
A Ferdinánd kalács hozzávalói a következők –
- 60 dkg liszt,
- 2,5-3 dl tej,
- 2 tojás,
- 2-3 evőkanál cukor,
- csipetnyi só,
- kis pohár tejföl,
- 3 dkg élesztő,
- hozzá egy evőkanál cukor
- pici tej a futtatáshoz
- esetleg 5 dkg mazsola
- A tésztához való krém hozzávalói
- 20-25 dkg vaj,
- 25 dkg porcukor
A sütőtál, tepsi kenéshez –
- vaj, néhány dkg
- 10 dkg kristálycukor
A tészta locsoláshoz
- 2 dl tejszín,
- 15 dkg porcukor,
- 2 csomag vaníliás cukor, vagy fél rúd vanília kikaparva
A tészta összeállítása a következő módon történik –
- A tejet fellangyosítjuk, egy részébe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá pici cukrot, elkeverjük – és felfuttatjuk.
- A tojáskat a tejföllel, cukorral, és egy pici sóval jól elkeverjük.
- Ebbe a masszába öntjük a már felfutott élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, a maradék tejet fokozatosan, esetleg pár deka mazsolát – és alaposan kidolgozzuk, megdagasztjuk.
- Ha már szép hólyagos, és a kezünkről, no meg a dagasztásra szolgáló tálról is levált – behintjük liszttel, és langyos helyre rakjuk pihenni, kelni – ha a hőmérséklet kedvez, akkor fél-háromnegyed óra alatt szépen a duplájára növekszik.
- Míg a tészta pihen, addig a vajat és a porcukrot jó habosra keverjük.
- Ha a tészta szépen megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, majd a tésztát három részre osztjuk.
- Mindegyiket sorjában kinyújtjuk, a krém egyharmadával bekenjük, majd felsodorjuk. Ezt aztán 4 centis darabokra vágjuk, s a vágott felülettel lefelé állítjuk.
- Közben jól kivajazunk egy tűzálló formát a kenésre használt vaj egyharmadával, s rászórjuk a kristálycukor harmadát. Ettől fog a tésztánk alja kellemes karamellréteget kapni.
- A tészták sütés közben egymáshoz fognak „nőni”, de fogyasztáskor játszi könnyedséggel leválaszthatók a másikról.
- Előmelegített sütőben sütjük, a sütő ne legyen melegebb, mint 180 fok.
- Amikor a Ferdinánd már szépen megnőtt a sütőben, és kezd pici színe lenni, de még halovány – eljön a cukros tejszín ideje.
- A tejszín harmadával meglocsoljuk mindegyik tekercset, majd mehetnek vissza a sütőbe sütkérezni egy cseppet. Addig, míg a teteje pirulni nem kezd.
- Ha kész – nem hagyjuk a formában. Van aki tálba borítja, és akkor a karamellizálódott réteg láthatóvá válik, de olyan is, aki rácsra rakja. (Ha kapcsos tortaformában készítjük, akkor könnyen kiszedhető lesz)
- Különlegesen finom lesz a végeredmény, ha a töltelékre szánt vajba a cukorhoz egy kis darált diót rakunk….