Felhő szelet – Nagyi receptje

Felhőszelet sütemény főzött krémmel és égetett tésztával

A felhő szelet égetett tésztából készült habkönnyű sütemény tejszínnel, és főzött krémmel – egy csodálatos képviselő fánk „variáció”.

Nincs izgulás, hogy összeesik-e a fánk, meg tudjuk-e rendesen tölteni – ez a süti biztos, hogy sikerül.

Hozzávalók:

  • 10 dkg sertészsír,
  • 15 dkg liszt,
  • 1 csipetnyi só,
  • 5 tojás.


A krémhez:

  • 5 púpos evőkanál liszt,
  • 5 tojás,
  • fél liter tej,
  • 3 csomag vaníliás cukor, – igen, legalább három, mert a vaj felveszi az ízeket
  • 15 dkg kristálycukor,
  • 25 dkg margarin (vagy vaj),
  • 5 dl habtejszín, vagy Hulala
  • 4 evőkanál porcukor,
  • habfixáló normál adagolásban
  • tepsi kenéséhez zsír, és liszt, vagy sütőpapír
    sütemény tetejére porcukor

Elkészítés:

A 2,5 dl vizet felforraljuk, hozzáolvasztjuk a sertészsírt, pici sóval ízesítjük, és elkeverjük benne a lisztet. Alaposan kidolgozzuk, és félretesszük.
Amikor már majdnem teljesen kihűlt, egyenként beledolgozzuk a tojásokat.

Aztán krémhez a tojások sárgáját cukorral, majd liszttel habosra keverjük, apránként felhígítjuk tejjel, a forrni felrakott többi tejhez adjuk, és sűrűre főzzük.

Langyosra hűtjük, majd elkeverjük benne a margarint, vagy vajat.

Legvégül még vaníliás cukorral is ízesítjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, porcukorral édesítjük, és habfixálóval jó kemény masszát készítünk belőle.

A tepsi hátoldalát megkenjük zsírral, és megszórjuk liszttel. Esetleg sütőpapírt rakunk rá.

Vékonyan elegyengetjük rajta a tésztamassza felét.

Előmelegített sütőben – közepes hőfokon – 20-25 percig sütjük, de közben nem nyitogatjuk a sütőt!

A hullámosra sült első lapot deszkára csúsztatjuk, majd újra lekenjük a tepsit, és a második lapot is kisütjük. Természetesen kenés helyett sütőpapírt is használhatunk.

A kihűlt lapot süteményes tálcára helyezzük, elegyengetjük rajta először a vaníliakrémet, majd a tejszínhabot, és befedjük a második lappal.

Porcukorral megszórjuk a tetejét.

Legjobb, ha csak másnap szeleteljük, addigra „összeérnek” az ízek.