Félbarna kenyér recept
A félbarna kenyér nálunk nagy sztár a konyhában, valahogy jobban szeretjük, mint a megszokott fehéret. Más az íze, az állaga. Egy vajas kenyér belőle paprikával belőle gyermekkort idéző eledel. Nem mondom, hogy hetente megejtjük a sütést, de havonta biztos készül belőle 1-2. Főleg szalonnasütős időkben. Ugyanis szalonnasütéshez nincs jobb, mint egy igazi kenyér ízű kenyér….
A félbarna kenyér sütéséhez a következő hozzávalók szükségesek
20 dkg rozsliszt,
60 dkg búzaliszt,
5 dkg élesztő,
lapos, kis evőkanál köménymag,
1 csapott teáskanál só
víz szükség szerint
Most pedig nézzük a kenyér elkészítésének módját!
KOVÁSZOLÁS
Ezt csinálhatjuk a sütést megelőző este is.
Az élesztőt összekeverjük jó fél csupor langyos vízzel ebben az edényben, amelyben másnap a kenyeret dagasztani fogjuk. Hozzáadjuk köménymagot és 1 marék rozslisztet, majd kanállal összekeverjük és másnapra eltesszük.Ha nincs időnk előző este hozzákészülni – kenyérsütés előtt is felfuttathatjuk az élesztőt, kevesebb liszttel.
DAGASZTÁS
Másnap fél csupor langyos vizet öntünk a masszához, hozzáadjuk a sót és elkezdjük adagolni a búzalisztet. Közben adunk hozzá még langyos vizet, amennyit kíván, hogy jó tartású kenyértésztánk legyen.
Amikor már jó sűrű a tészta és nem is tapad olyan nagyon, liszttel ledörzsöljük a kezünkről a rátapadt tésztát és körülbelül negyedórát dagasztjuk, gyúrjuk, gyömöszöljük, amíg az edény faláról is már szépen válik, kezünkre nem tapad, és amit beledörzsöltünk a kezünkről azzal is egyenlősödött.
Most már szép cipóvá formáljuk, amit meghintünk, meghempergetünk a maradék lisztben, hogy ne ragadjon majd nagyon az edény falához. Hagyhatjuk kelni a tésztánkat a dagasztó edényben. Meleg helyen tartjuk, konyhamelegen – letakarva.
Amikor duplájára kelt, akkor kiborítjuk deszkára, a tésztát kettévágjuk, és mindkettőt megsodorjuk, megformáljuk, hogy két cipónk, vagy két kis veknink legyen.
Egyenként kisülve 65-70 dekásak lesznek.
Ha a kenyerek formázása után rendesen megkelesztjük őket, akkor előmelegített sütőbe rakjuk. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem melegítjük elő a sütőt, hanem begyújtáskor rakjuk be, akkor a tésztát nem kell teljesen megkeleszteni. Formázás után lazán mosdassuk meg a kenyeret vízzel, vagyis alaposan megkenjük a tetejüket. Ha nem vizezzük a tetejét, akkor lisztezhetjük, de éppen csak. A túl sok liszt nem szép a kenyéren.
Sütőbe rakjuk őket, s 200 fokon sütjük.
Nagyjából 20 perc múlva nézzük meg hogy áll a sütés. Ha nem egyenletes a sütésük, akkor fordítsuk meg őket. Amelyik eddig elől volt, most hátra kerül. Ha már szép a színük, és az illat is átjárja a konyhát, kívül ropogósnak tűnnek, akkor esélyesen elkészültek. Kivesszük a sütőből, rácsra tesszük, hogy alulról is hűlni tudjanak, majd azonnal vízzel ismét megmosdatjuk őket nagyon gyorsan, hirtelen mozdulattal. Ettől lesznek csábítóan fényesek.
Ha tetszett a félbarna kenyér recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!
Fotó: Pixabay