Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Félbarna kenyér recept

A félbarna kenyér nálunk nagy sztár a konyhában, valahogy jobban szeretjük, mint a megszokott fehéret. Más az íze, az állaga. Egy vajas kenyér belőle paprikával belőle gyermekkort idéző eledel. Nem mondom, hogy hetente megejtjük a sütést, de havonta biztos készül belőle 1-2. Főleg szalonnasütős időkben. Ugyanis szalonnasütéshez nincs jobb, mint egy igazi kenyér ízű kenyér….

A félbarna kenyér sütéséhez a következő hozzávalók szükségesek

20 dkg rozsliszt, 

60 dkg búzaliszt, 

5 dkg élesztő, 

lapos, kis evőkanál köménymag, 

1 csapott teáskanál só

víz szükség szerint

Most pedig nézzük a kenyér elkészítésének módját!

KOVÁSZOLÁS

Ezt csinálhatjuk a sütést megelőző este is. 

Az élesztőt összekeverjük jó fél csupor langyos vízzel ebben az edényben, amelyben másnap a kenyeret dagasztani fogjuk. Hozzáadjuk köménymagot és 1 marék rozslisztet, majd kanállal összekeverjük és másnapra eltesszük.Ha nincs időnk előző este hozzákészülni – kenyérsütés előtt is felfuttathatjuk az élesztőt, kevesebb liszttel. 

DAGASZTÁS

Másnap fél csupor langyos vizet öntünk a masszához, hozzáadjuk a sót és elkezdjük adagolni a búzalisztet. Közben adunk hozzá még langyos vizet, amennyit kíván, hogy jó tartású kenyértésztánk legyen. 

Amikor már jó sűrű a tészta és nem is tapad olyan nagyon, liszttel ledörzsöljük a kezünkről a rátapadt tésztát és körülbelül negyedórát dagasztjuk, gyúrjuk, gyömöszöljük, amíg az edény faláról  is már szépen válik, kezünkre nem tapad, és amit beledörzsöltünk a kezünkről azzal is egyenlősödött. 

Most már szép cipóvá formáljuk, amit meghintünk, meghempergetünk a maradék lisztben,  hogy ne ragadjon majd nagyon az edény falához. Hagyhatjuk kelni a tésztánkat a dagasztó edényben. Meleg helyen tartjuk, konyhamelegen – letakarva. 

Amikor duplájára kelt, akkor kiborítjuk deszkára, a tésztát kettévágjuk, és mindkettőt megsodorjuk, megformáljuk, hogy két cipónk, vagy két kis veknink legyen. 

Egyenként kisülve  65-70 dekásak lesznek.

Ha a kenyerek formázása után rendesen megkelesztjük őket, akkor előmelegített sütőbe rakjuk. Amennyiben úgy döntünk, hogy nem melegítjük elő a sütőt, hanem begyújtáskor rakjuk be, akkor a tésztát nem kell teljesen megkeleszteni. Formázás után lazán mosdassuk meg a kenyeret vízzel, vagyis alaposan megkenjük a tetejüket. Ha nem vizezzük a tetejét,  akkor lisztezhetjük, de éppen csak. A túl sok liszt nem szép a kenyéren. 

Sütőbe rakjuk őket, s  200 fokon sütjük. 

Nagyjából 20 perc múlva nézzük meg hogy áll a sütés. Ha nem egyenletes a sütésük, akkor fordítsuk meg őket. Amelyik eddig elől volt, most hátra kerül. Ha már szép a színük, és az illat is átjárja a konyhát, kívül ropogósnak tűnnek, akkor esélyesen elkészültek. Kivesszük a sütőből, rácsra tesszük, hogy alulról is hűlni tudjanak, majd azonnal vízzel ismét megmosdatjuk őket nagyon gyorsan, hirtelen mozdulattal. Ettől lesznek csábítóan fényesek. 

Ha tetszett a félbarna kenyér recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük