
A félbarna kenyér nálunk nagy sztár a konyhában, valahogy jobban szeretjük, mint a megszokott fehéret
. Más az íze, az állaga. Egy vajas kenyér belőle paprikával belőle gyermekkort idéző eledel.
Nem mondom, hogy hetente megejtjük a sütést, de havonta biztos készül belőle 1-2. Főleg szalonnasütős időkben. Ugyanis szalonnasütéshez nincs jobb, mint egy igazi kenyér ízű kenyér….
A félbarna kenyér sütéséhez a következő hozzávalók szükségesek
- 20 dkg rozsliszt,
- 60 dkg búzaliszt,
- 5 dkg élesztő,
- lapos, kis evőkanál köménymag,
- 1 csapott teáskanál só
- víz szükség szerint
Most pedig nézzük a kenyér elkészítésének módját!
KOVÁSZOLÁS
Ezt csinálhatjuk a sütést megelőző este is.
Az élesztőt összekeverjük jó fél csupor langyos vízzel ebben az edényben, amelyben másnap a kenyeret dagasztani fogjuk.
Hozzáadjuk köménymagot és 1 marék rozslisztet, majd kanállal összekeverjük és másnapra eltesszük.Ha nincs időnk előző este hozzákészülni – kenyérsütés előtt is felfuttathatjuk az élesztőt, kevesebb liszttel.
DAGASZTÁS
- Másnap fél csupor langyos vizet öntünk a masszához, hozzáadjuk a sót és elkezdjük adagolni a búzalisztet. Közben adunk hozzá még langyos vizet, amennyit kíván, hogy jó tartású kenyértésztánk legyen.
- Amikor már jó sűrű a tészta és nem is tapad olyan nagyon, liszttel ledörzsöljük a kezünkről a rátapadt tésztát és körülbelül negyedórát dagasztjuk, gyúrjuk, gyömöszöljük, amíg az edény faláról is már szépen válik, kezünkre nem tapad, és amit beledörzsöltünk a kezünkről azzal is egyenlősödött.
- Most már szép cipóvá formáljuk, amit meghintünk, meghempergetünk a maradék lisztben, hogy ne ragadjon majd nagyon az edény falához. Hagyhatjuk kelni a tésztánkat a dagasztó edényben. Meleg helyen tartjuk, konyhamelegen – letakarva.
- Amikor duplájára kelt, akkor kiborítjuk deszkára, a tésztát kettévágjuk, és mindkettőt megsodorjuk, megformáljuk, hogy két cipónk, vagy két kis veknink legyen.
- Egyenként kisülve 65-70 dekásak lesznek.
- Ha a kenyerek formázása után rendesen megkelesztjük őket, akkor előmelegített sütőbe rakjuk.
- Amennyiben úgy döntünk, hogy nem melegítjük elő a sütőt, hanem begyújtáskor rakjuk be, akkor a tésztát nem kell teljesen megkeleszteni.
- Formázás után lazán mosdassuk meg a kenyeret vízzel, vagyis alaposan megkenjük a tetejüket. Ha nem vizezzük a tetejét, akkor lisztezhetjük, de éppen csak. A túl sok liszt nem szép a kenyéren.
- Sütőbe rakjuk őket, s 200 fokon sütjük.
- Nagyjából 20 perc múlva nézzük meg hogy áll a sütés. Ha nem egyenletes a sütésük, akkor fordítsuk meg őket. Amelyik eddig elől volt, most hátra kerül. Ha már szép a színük, és az illat is átjárja a konyhát, kívül ropogósnak tűnnek, akkor esélyesen elkészültek.
- Kivesszük a sütőből, rácsra tesszük, hogy alulról is hűlni tudjanak, majd azonnal vízzel ismét megmosdatjuk őket nagyon gyorsan, hirtelen mozdulattal. Ettől lesznek csábítóan fényesek.
Fotó: Pixabay