2024-07-12

Fejes saláta recept

Fejes saláta.

Régen felkapott volt, mára szinte elfeledett

Fejes saláta alig kapható manapság a piacon, vásárolni jóval ritkábban lehet, mint a régi időkben, de még a kiskertekben sem termesztik annyira.

Hogy ennek pontosan mi az oka nem lehet tudni, persze ettől függetlenül mai napig vannak rajongói. Más kérdés, hogy legtöbben elkészítésére más módszert használnak már, mint a régiek.

Kiskertekben sokan eleve nem fejesen termesztik a salátát, hanem ahogy kikel a növényke úgy hagyják, nem ritkítják, vagy palántázzák – így aztán nem is tudja kinőni magát. Ha salátát termesztünk ezért nem árt odafigyelni a palántázására.

Mikor már néhány leveles, akkor kb. 20 centinként elültetünk egyet, óvatosságból esetleg egy tőbe két szálat. Így ha valamelyikkel történik valami, akkor sincs gond, „marad másik.

Elkészítésénél fontos az alapos mosás, mint minden zöldségnél-gyümölcsnél. Ez esetben azonban még lényegesebb, hisz hatalmas levelei láthatatlanul óriási mennyiségű szennyeződést képesek „megkötni”.

A saláta mosása után tegyük őket papírtörlőre, vagy konyharuhára, és hagyjuk lecsepegni. Vágjuk le a torzsája végét, és szedjük le a külső leveleit. Ezek vénebbek, kevésbé ízletesek. Ha van kisállat az házban, vagy baromfi a kertben szívesen elfogyasztja. Kutyák ételébe is bele lehet csempészni felvagdalva. Ekkor készítették el a salátalevet.

Mik a fejes saláta hozzávalói?

  • 3 kanál cukor
  • 3 kanál 10 százalékos ecet
  • csipet só
  • víz nagyjából 1/2 liter

Elkészítése:

  1. A salátafejet egy tálba tesszük vagy negyedelve, vagy pedig levelére szedve, majd ráöntjük a kikevert salátalevet. Megforgatjuk a leveleket benne, majd egy kis olíva olajjal, de akár étolajjal is – éppen hogy megöntözzük.
  2. Negyedelve jobb elkészíteni, könnyebb tálalni – és mindenkinek jut a legfinomabb fiatal, belső levélkékből is.
    Különleges ízhatást kapunk, ha a salátalébe egy gerezd fokhagymát belemorzsolunk, reszelünk.
  3. A saláta szinte bármilyen talajban megterem, ezen a téren igénytelen, ellenben mivel gyorsan növekszik, igényli a sok tápanyagot, és a sok napfény kifejezetten jót tesz nekik. Legjobb addig leszedni, míg fel nem magzik. Utána már inkább csibéknek való.
  4. Régen sokan csak forrázva ették a fejes salátát, idegenkedtek a friss zöldtől. Mára szerencsére ez a szokás feledésbe merült.

Fotó: Pixabay