Fehérkenyér recept

fehérkenyér recept

Manapság sokan tervezgetik, hogy sütnének kenyeret – ezért esélyesen egy fehérkenyér recept akár jól is jöhet….

Igazából egyszerűnek tűnik, de mégsem teljesen zökkenőmentes a megvalósítás. Kell egy kis tapasztalat.

Úgy nem érdemes hozzákezdeni, hogy semmiféle kelt tészta készítési gyakorlattal nem rendelkezünk, vagy ha mégis, akkor tudni kell, hogy kis eséllyel az első néhány alkalommal tökéletes a kenyerünk.

A kenyér négy összetevője az alap; liszt, víz, só, és vagy kovász, vagy élesztő, vagy előtészta. Sütőport ne használj, abból nem lesz jó kenyér.

Ismerni kell a lisztet amiből készíted, mennyi vizet vesz fel, köt meg, más a kelesztési idő, a fermentáció.

A fehérkenyér készítéséhez a víz lehetőleg lágy víz legyen, inkább forrald ha nincs.

A kovász készítésének inkább olvass utána,hosszú folyamat az életben tartása. Van hogy én is kidobom. Az élesztő lehet friss, de a granulátum vagy instant is jó.

Az előtésztát jobb inkább teljes kiőrlésű kenyérnél használni. Ez az előző sütésnél a bedagasztott tésztából kiszárított anyag.

Amennyi tészta, ugyanannyi víz, és csipetnyi élesztő – előző este összekeverve. Másnap persze ezt a mennyiséget az összeállításnál figyelembe kell venni.

Általában 60%-os hidratáltság (víz) az egész kenyérre. Ez azt jelenti, hogy a liszt mennyiségének 60 százalékát kell vízben hozzáadnod. Minimum.

A formázás, hajtogatás nagyon lényeges, no meg a sütés, ami lehet zárt tepsiben(ez felel meg a kemence hatásnak legjobban a tűzhelyeknél- pld. kacsasütőtál), sütőlapon gőzös sütőben, vagy vízzel.

A fehérkenyér recept az alábbi összetevőket igényli –

  • 60 dkg liszt(BL-80),
  • 3,5dl víz,
  • 2.5 dkg friss élesztő (vagy 7.g.instant),
  • 2.dkg só

Szárazon az anyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet, és jól kidagasztjuk.

Ezután egy órát pihentetjük konyhamelegen, majd hajtogatjuk, közben pihentetjük negyedórákat.

Néhány hajtogatás után formázzuk, aztán lerakjuk 1-1,5 órára kelni. Nem tévedés, tényleg ez a módi.

Előmelegített sütőbe rakjuk – kacsasütő tálba, 250 fokon 30 perc fedővel,majd 20 perc fedő nélkül.

A tepsibe téve megszórhatjuk i kis liszttel, és bevágást kell tenni rá. Akkor tud szépen megnőni.

Ha kész, ki kell venni, és még melegen vízzel megspriccelni. És rácson várja a teljes kihűlést.

Fotó,forrás: Ligeti K.