
Fatörzs torta recept
Ez a sütemény valahogy a karácsonyhoz tartozik. Hogy pontosan miért – nem tudni. Esetleg a fenyő miatt, meg talán hogy mutatós dísze is lehet az ünnepi asztalnak.
A fatörzs torta recept már a dédszülők fiókjában is ott lapult, egy biztos – alapból mindig kakaós volt.
Nem véletlen, hisz a kakaó és a fa kérge is barna.
Most azért rakunk egy csavart bele, hogy még különlegesebb legyen. Egy kis plusz csoki és pisztácia nem árt neki sem.
Maga a tésztája sima piskóta tészta, krémje átlagos tortakrém – mégis az eredmény – pont a látvány miatt – sokkal több, mint amit várnánk.
Először is nézzük – a fatörzs torta recept alapján mire lesz szükségünk!
Hozzávalók –
- 6 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 3 dkg olvasztott vaj
- 1/2 csomag étcsokoládé
- 3 dkg kakaó
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- pár dkg reszelt csokoládé
- pár dkg apróra vágott pisztácia
És most nézzük a fatörzs elkészítését!
- Hat tojássárgáját habosra kikeverjük a fele porcukorral.
- A tojásfehérjékből kemény habot verünk a maradék porcukorral. A habot óvatosan a sárgájához vegyítjük, azután beleszórjuk a lisztet, végül hozzáöntünk három deka olvasztott, langyos vajat.
- Tepsibe sütőpapírt helyezünk, ráöntjük az egészet, elsimítjuk, és enyhe tűznél kisütjük. Nem lesz vastag, de nekünk most az kell.
- Ha kisült, akkor pici hűlés után enyhén lisztezett, vagy porcukrozott deszkára, vagy akár sütőpapírra borítjuk. A hátlapjáról óvatosan lehúzzuk a papírt, kidobjuk.
- Míg hűl három csík jó csokoládét apróra összevágunk és három deka finom kakaóval együtt egy csészényi tejjel sima péppé főzzük. Természetesen közben kavargatjuk.
- Egy egész tojást habosra keverünk húsz deka egész finom porcukorral, azután hozzákeverünk huszonöt deka teavajat és a csokoládépépet hidegen.
- Kétharmad részét a krémnek a piskótára kenjük, felcsavarjuk és azután hosszában kétfelé vágjuk. Egyik darab nagyjából a kétszerese legyen a másiknak, és a vágási felület kb. 45 fokos.
- Egy kis krémet a kisebbik darab ferde lapjára rakunk, és oldalt – nekünk tetsző helyen ráragasztjuk a fatörzsre. Ez lesz az ága.
- Nagyon vékonyan bekenjük az egész felületet krémmel, ezt megszórjuk lazán reszelt csokival, máshol apró pisztáciával.
- A maradék krémet zacskóba rakjuk, a végét kivágjuk, és néhány centinként becsíkozzuk az egészet. Nem kell, hogy egyenes legyen, a természetben sem pontos a fa kérge.
- Ha ezzel megvagyunk tegyük be pár percre a hűtőbe, hogy a krém kicsit dermedjen.
- Ha kivettük – egy kés lapjával lapítsunk hol jobban, hol kevésbé jobban a krémes csíkokon, így jobban fog hasonlítani a kéregre.
- Ezzel el is készültünk – esetleg díszíthetjük valamivel. Levélkével, hópihével – de ez már plusz dolog.