Fatörzs torta recept

Fatörzs torta recept

Fatörzs torta recept

Ez a sütemény valahogy a karácsonyhoz tartozik. Hogy pontosan miért – nem tudni. Esetleg a fenyő miatt, meg talán hogy mutatós dísze is lehet az ünnepi asztalnak.

A fatörzs torta recept már a dédszülők fiókjában is ott lapult, egy biztos – alapból mindig kakaós volt.
Nem véletlen, hisz a kakaó és a fa kérge is barna.

Most azért rakunk egy csavart bele, hogy még különlegesebb legyen. Egy kis plusz csoki és pisztácia nem árt neki sem.

Maga a tésztája sima piskóta tészta, krémje átlagos tortakrém – mégis az eredmény – pont a látvány miatt – sokkal több, mint amit várnánk.

Először is nézzük – a fatörzs torta recept alapján mire lesz szükségünk!

Hozzávalók –

  • 6 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 csomag étcsokoládé
  • 3 dkg kakaó
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • pár dkg reszelt csokoládé
  • pár dkg apróra vágott pisztácia

És most nézzük a fatörzs elkészítését!

  1. Hat tojássárgáját habosra kikeverjük a fele porcukorral.
  2. A tojásfehérjékből kemény habot verünk a maradék porcukorral. A habot óvatosan a sárgájához vegyítjük, azután beleszórjuk a lisztet, végül hozzáöntünk három deka olvasztott, langyos vajat.
  3. Tepsibe sütőpapírt helyezünk, ráöntjük az egészet, elsimítjuk, és enyhe tűznél kisütjük. Nem lesz vastag, de nekünk most az kell.
  4. Ha kisült, akkor pici hűlés után enyhén lisztezett, vagy porcukrozott deszkára, vagy akár sütőpapírra borítjuk. A hátlapjáról óvatosan lehúzzuk a papírt, kidobjuk.
  5. Míg hűl három csík jó csokoládét apróra összevágunk és három deka finom kakaóval együtt egy csészényi tejjel sima péppé főzzük. Természetesen közben kavargatjuk.
  6. Egy egész tojást habosra keverünk húsz deka egész finom porcukorral, azután hozzákeverünk huszonöt deka teavajat és a csokoládépépet hidegen.
  7. Kétharmad részét a krémnek a piskótára kenjük, felcsavarjuk és azután hosszában kétfelé vágjuk. Egyik darab nagyjából a kétszerese legyen a másiknak, és a vágási felület kb. 45 fokos.
  8. Egy kis krémet a kisebbik darab ferde lapjára rakunk, és oldalt – nekünk tetsző helyen ráragasztjuk a fatörzsre. Ez lesz az ága.
  9. Nagyon vékonyan bekenjük az egész felületet krémmel, ezt megszórjuk lazán reszelt csokival, máshol apró pisztáciával.
  10. A maradék krémet zacskóba rakjuk, a végét kivágjuk, és néhány centinként becsíkozzuk az egészet. Nem kell, hogy egyenes legyen, a természetben sem pontos a fa kérge.
  11. Ha ezzel megvagyunk tegyük be pár percre a hűtőbe, hogy a krém kicsit dermedjen.
  12. Ha kivettük – egy kés lapjával lapítsunk hol jobban, hol kevésbé jobban a krémes csíkokon, így jobban fog hasonlítani a kéregre.
  13. Ezzel el is készültünk – esetleg díszíthetjük valamivel. Levélkével, hópihével – de ez már plusz dolog.