
A VAGDALT HÚS közismert húsétel, amiből készülhet fasírt-vagdalt-Stefánia vagdalt egészben vagy pogácsának formázva sütnek. A vagdalt húst sokféle ízesítéssel és formában készíthetjük, így jellege is mindig más lesz.
Használhatunk a vagdalthoz sertés-, marha- vagy szárnyashúst, esetleg vegyesen. Ez főleg akkor célszerű, ha pl. a sertéshús zsíros és akkor sovány marhahússal keverjük.
A szárnyashúsból készült fasírt-vagdalt-Stefánia vagdalt erőteljesebben fűszerezendő.
Ha a húst otthon daráljuk, akkor érdemes egy nagyobb darabot venni, amiből kivágjuk a szeletnek valót és azt egészben hagyva tesszük a hűtőbe.
Az apróhúst ledaráljuk — lehetőleg kétszer, így nem maradnak benne mócsingdarabok.
A fasírthús hozzávalói a következők –
- 1/2 kg darált húshoz hozzáadunk 1 db vízben áztatott és kifacsart zsemlét, 1 egész tojást, egy kis fej reszelt vöröshagymát, esetleg egy kis gerezd elkapart,
- összetört fokhagymát. Ízesítjük késhegynyi (több szükséges – 1 dkg) sóval, ízlés szerint törött borssal és jól összegyúrjuk.
- A húsmasszából zsíros kézzel pogácsákat formálunk, ezeket kissé ellapítva forró zsírban vagy olajban kisütjük.
- Vagy ha rúdfasírtot készítünk a húsmasszát egy kizsírozott tepsiben hosszúkásra formázzuk, a tetejét is gyengén megzsírozzuk és a sütőben pirosra sütjük.
- Készíthetünk belőle Stefánia vagdaltat, mely úgy készült, hogy az előbb említett, kizsírozott tepsibe elkészítjük a rúdfasírt alapját.
- Erre ráültetjük szépen, egyenként a keményre főtt, megtisztított tojást. Majd a fasírt masszájából befedjük a tojásokat, úgy alakítjuk ki külsejét, mintha sima rúdfasírt lenne. Lekenjük zsírral, majd pirosra sütjük.
- Közben saját zsírjával többször meglocsoljuk. (Sok zsírt nem szabad a tetejére önteni, mert akkor a hús megreped.) Szeletelés előtt 10-15 percig pihentessük, hagyjuk hűlni a húst – így szebben szeletelhető.
- Ha melegen tálaljuk, köretet és salátát vagy főzeléket adjunk mellé.
- Hidegen is jó a vagdalt hús! Hagymás burgonyasalátát, babsalátát vagy főtt tojást és ketchupot adjunk hozzá.
- A húspogácsákat is süthetjük a sütőben, kizsírozott tepsibe egymás mellé téve.
- Mindegyik közepébe egy meghámozott és keresztben félbevágott kisebb burgonyát nyomunk. A burgonyát is megkenjük zsírral vagy olajjal és a sütőben megsütjük. A húsban sült burgonya egyben jó ízű köret is.
- Gyerekeknek, időseknek, vagy csak változatosságként készíthetjük úgy is, hogy a megsült burgonyát kivesszük a húsból, a mélyedésbe pedig egy-egy tojássárgáját csúsztatunk és pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a tojás megkocsonyásodjon. Salátafélékkel, savanyúsággal, vagy főzelékpürével tálaljuk.
- Ha vendégeket várunk, a vagdalthúsmasszából formáljunk diónyi gombócokat és bő zsírban vagy olajban süssük ki.
- Szűrőre, vagy papírtörlőre téve jól csepegtessük le. Minden gombóckára tegyünk egy karika uborkát, vagy egy kis fej gombakonzervet, esetleg egy kis szeletke sajtot, céklát stb.
- Az egészet szúrjuk át egy sós ropi pálcikával. Óvatosan, tövénél fogva a ropit, hogy ne törjön el. (Pelle Józsefné)
Egy kis érdekesség –
A Stefánia vagdalt eredetileg Stefánia szelet volt – nagyjából 100 éve még így szerepel a receptekben.
Akkor még színhúsba csomagolták a tojást, mégpedig marhahúst készítettek úgy elő, hogy utána betekerhessék a tojásokat benne.
Megkötözték madzaggal, s így sütötték ki.
Vagy szintén marhahús darabot megformáztak hosszúkásra, középen felszúrták pár helyen, s tisztított, egész répát, petrezselymet dugtak bele, így – a hússal együtt sütötték meg.
A darálók elterjedésével viszont leegyszerűsödött a dolog, lényegesen könyebb fasírt masszával dolgoznunk, ráadásuk kicsit pótolhatjuk is a húst a hozzáadott zsemlével (esetleg áztatott kenyérrel, vagy zsemlemorzsával)