2024-07-12

Fasírt-vagdalt-Stefánia vagdalt

fasírt-vagdalt-Stefánia vagdalt

A VAGDALT HÚS közismert húsétel, amiből készülhet fasírt-vagdalt-Stefánia vagdalt egészben vagy pogácsának formázva sütnek. A vagdalt húst sokféle ízesítéssel és formában készíthetjük, így jellege is mindig más lesz.

Használhatunk a vagdalthoz sertés-, marha- vagy szárnyashúst, esetleg vegyesen. Ez főleg akkor célszerű, ha pl. a sertéshús zsíros és akkor sovány marhahússal keverjük.

A szárnyashúsból készült fasírt-vagdalt-Stefánia vagdalt erőteljesebben fűszerezendő.

Ha a húst otthon daráljuk, akkor érdemes egy nagyobb darabot venni, amiből kivágjuk a szeletnek valót és azt egészben hagyva tesszük a hűtőbe.

Az apróhúst ledaráljuk — lehetőleg kétszer, így nem maradnak benne mócsingdarabok.

A fasírthús hozzávalói a következők –

 1. 1/2 kg darált húshoz hozzáadunk 1 db vízben áztatott és kifacsart zsemlét, 1 egész tojást, egy kis fej reszelt vöröshagymát, esetleg egy kis gerezd elkapart,
 2. összetört fokhagymát. Ízesítjük késhegynyi (több szükséges – 1 dkg) sóval, ízlés szerint törött borssal és jól összegyúrjuk.
 3. A húsmasszából zsíros kézzel pogácsákat formálunk, ezeket kissé ellapítva forró zsírban vagy olajban kisütjük.
 4. Vagy ha rúdfasírtot készítünk a húsmasszát egy kizsírozott tepsiben hosszúkásra formázzuk, a tetejét is gyengén megzsírozzuk és a sütőben pirosra sütjük.
 5. Készíthetünk belőle Stefánia vagdaltat, mely úgy készült, hogy az előbb említett, kizsírozott tepsibe elkészítjük a rúdfasírt alapját.
 6. Erre ráültetjük szépen, egyenként a keményre főtt, megtisztított tojást. Majd a fasírt masszájából befedjük a tojásokat, úgy alakítjuk ki külsejét, mintha sima rúdfasírt lenne. Lekenjük zsírral, majd pirosra sütjük.
 7. Közben saját zsírjával többször meglocsoljuk. (Sok zsírt nem szabad a tetejére önteni, mert akkor a hús megreped.) Szeletelés előtt 10-15 percig pihentessük, hagyjuk hűlni a húst – így szebben szeletelhető.
 8. Ha melegen tálaljuk, köretet és salátát vagy főzeléket adjunk mellé.
 9. Hidegen is jó a vagdalt hús! Hagymás burgonyasalátát, babsalátát vagy főtt tojást és ketchupot adjunk hozzá.
 10. A húspogácsákat is süthetjük a sütőben, kizsírozott tepsibe egymás mellé téve.
 11. Mindegyik közepébe egy meghámozott és keresztben félbevágott kisebb burgonyát nyomunk. A burgonyát is megkenjük zsírral vagy olajjal és a sütőben megsütjük. A húsban sült burgonya egyben jó ízű köret is.
 12. Gyerekeknek, időseknek, vagy csak változatosságként készíthetjük úgy is, hogy a megsült burgonyát kivesszük a húsból, a mélyedésbe pedig egy-egy tojássárgáját csúsztatunk és pár percre visszatesszük a sütőbe, hogy a tojás megkocsonyásodjon. Salátafélékkel, savanyúsággal, vagy főzelékpürével tálaljuk.
 13. Ha vendégeket várunk, a vagdalthúsmasszából formáljunk diónyi gombócokat és bő zsírban vagy olajban süssük ki.
 14. Szűrőre, vagy papírtörlőre téve jól csepegtessük le. Minden gombóckára tegyünk egy karika uborkát, vagy egy kis fej gombakonzervet, esetleg egy kis szeletke sajtot, céklát stb.
 15. Az egészet szúrjuk át egy sós ropi pálcikával. Óvatosan, tövénél fogva a ropit, hogy ne törjön el. (Pelle Józsefné)

Egy kis érdekesség –

A Stefánia vagdalt eredetileg Stefánia szelet volt – nagyjából 100 éve még így szerepel a receptekben.

Akkor még színhúsba csomagolták a tojást, mégpedig marhahúst készítettek úgy elő, hogy utána betekerhessék a tojásokat benne.

Megkötözték madzaggal, s így sütötték ki.

Vagy szintén marhahús darabot megformáztak hosszúkásra, középen felszúrták pár helyen, s tisztított, egész répát, petrezselymet dugtak bele, így – a hússal együtt sütötték meg.

A darálók elterjedésével viszont leegyszerűsödött a dolog, lényegesen könyebb fasírt masszával dolgoznunk, ráadásuk kicsit pótolhatjuk is a húst a hozzáadott zsemlével (esetleg áztatott kenyérrel, vagy zsemlemorzsával)