Fasirt recept nagymama konyhájából
Mama receptje részint átlagos, részint egyedi is. Fasirt recept van áztatott kenyérrel, zsemlemorzsával készülő…. Van aki vöröshagymát is rak bele, de olyan is, aki csak fokhagymát. Sokan paprikázzák is, és olyan is, aki petrezselyemzölddel is dúsítja. Lehet készíteni tojással, vagy a nélkül, és akár kenyér, vagy zsemlemorzsa helyett burgonyával.
S minthogy sokféle variációja ismert – valójában erre is érvényes, hogy nincs két egyforma belőle – minden háznál máshogy készül.
Nagyi mindenféle húsból készítette. Legtöbbször persze sertésből, de volt hogy a nyúl combjából (no persze kicsontozva, ledarálva) volt hogy tyúkmellből, liba-, vagy pulykahúsból. Mikor, mi volt a háznál. Egyszer azonban semmi más alternatíva nem volt, egyedül a padláson lévő sonka jöhetett számításba. Márpedig készítenie kellett valami, mert vendégek jöttek.
Így aztán szépen felbillegett a padlásra, vágott a sonkából egy jókora darabot, s beáztatta másnap reggelig. Akkor aztán feldarabolta, ledarálta kétszer is, és összeálltotta ugyanazzal a fűszerezéssel, mint máskor. Olyan finomat nem ettem azóta sem, s gyanítom – nem is fogok.
Nézzük akkor milyen az a fasirt recept, ami alapján készítette a vagdaltat!
Hozzávalók:
1 kg hús darálva
10 dkg zsemlemorzsa (akkoriban még csak saját készítésű volt), vagy 15 dkg kenyér, vagy zsemle beáztatva, kinyomva, szétmorzsolva
nagyjából másfél-két deci tej a zsemlemorzsa miatt, vagy a kenyér beáztatására
10 dkg lehetőleg sós szalonna nagyon-nagyon apróra vágva, vagy ledarálva,
2 db átlagos krumpli megtisztítva, lereszelve,
néhány gerezd fokhagyma szétnyomva, vagy reszelve,
só legalább egy evőkanálnyi
bors ízlés szerint, de egy kávéskanállal biztos mehet bele,
esetleg tojás az összegyúráshoz – de ez nem létszükséglet.
S ha be akarjuk forgatni zsemlemorzsába sütés előtt, akkor ahhoz is kell legalább 10 dkg.
Ő sosem használt fasírthoz paprikát, könnyebben megég – mondta – és akkor megkeseredhet. Ettem már paprikás fasírozottat életem során, nekem nem jön be – persze mindenkinek más az ízlése.
Hogy készül a fasírozott?
Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk, fűszerezzük, azzal is átgyúrjuk, aztán golyókat, vagy pogácsákat csinálunk belőle. Ekkor forgathatjuk meg zsemlemorzsában, és akkor még zsírban kisütötték. Manapság főleg olajat használunk – bár a zsírban sült húsok mindig omlósabbak.
A fasirt jó hidegen-melegen, s az alapanyagát minden változtatás nélkül stefánia szelet készítésére is használhatjuk. Fele fasirt anyaggal egy tepsiben rúd formát csinálunk, közepébe kemény tojásokat nyomunk. Egy kiló húshoz általában 6 db tojás lesz elég. Utána másik felével lefedjük a tojásokat, széleit megnyomogatjuk, olvasztott zsírral átkenjük – és 180-200 fokon nagyjából 1 óra alatt készre sütjük.
Ha tetszett a fasirt recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra, vagy Retrográd oldalunk Retro receptek menüjébe!
Fotó: Pixabay