
De még a vagdalt is ugyanazt jelenti
A Stefánia vagdalttal pusztán annyi a különbség, hogy míg a fasírt bő zsiradékban sült apró, lapított gombóc, addig a Stefánia vagdalt egy hosszúkás vagdalthúsból sodort oszlopszerű massza, amibe tojásokat ültetnek, majd a vagdalthússal betakarják azt. Kívülről kicsit bezsírozzák, olajozzák, s úgy sütik meg sütőben.
A fasírtnak ettől függetlenül sok változata ismert.
Van ahol vöröshagymát, fokhagymát is tesznek bele, s olyan tájegység is van, ahol fűszerpaprikával készítik. Ennek elkészítési módja a legnehezebb, nagy odafigyelést igényel, hisz a forró zsiradékban könnyen megég a paprika.
Sok helyen zsemlemorzsába forgatják a kis lapított gombócokat, én most a lehető legegyszerűbb, s mégis talán legfinomabb változatot ismertetem – a sima fokhagymásat.
Ez annyira letisztult íz, hogy kóstolásakor egyből a sült hús jut eszünkbe.
Ugyanez a massza alkalmas Stefánia vagdalt készítésére is.
Hozzávalók
- 1 kg darált hús lapockából
- 25 dkg zsemlemorzsa
- tej annyi hozzá, hogy a zsemlemorzsa rendesen átnedvesedjék
- esetleg 1-2 tojás az összeállításhoz
- fél fej fokhagyma megtisztítva, és lereszelve
- bors egy kávéskanálnyi
- só egy evőkanálnyi
- esetleg egy kis zellerzöld apróra vágva
Hogy készül a fasírt?
A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, annyi tejet hogy a zsemlemorzsa ne legyen száraz, hanem jó képlékeny. Felütjük a tojásokat, belerakjuk. Jöhet a só, bors, fokhagyma lereszelve, és esetleg néhány szál zellerlevél nagyon apróra vágva, majd az egészet nagyon alaposan összedolgozzuk.
Ha ezzel elkészültünk, akkor felmelegítjük a zsiradékot amiben sütjük, itt is érvényes hogy nem szabad takarékoskodni vele, ha kevés olajban sütjük a gombócokat, akkor úgy néznek majd ki, mint a szalagos fánk – ez pedig nem kívánatos.
Ráadásul ez esetben még abban sem lehetünk biztosak, hogy megsültek rendesen.
Látszik, ha megsültek, mert eredeti terjedelmüknek nagyjából a kétharmadára esnek össze.
Papírtörlővel kibélelt tálba tesszük őket, és félig letakarjuk.
Készíthetjük úgy is, hogy zsemlemorzsába forgatjuk mindegyiket, így picit szárazabbak, viszont egyenletesebb a külsejük.
Ugyanebből a masszából tökéletes Stefánia vagdaltat süthetünk, ekkora adaghoz általában 6 főtt, kemény tojás elegendő.
A fasírt nagyon finom főzelékekhez, a rúdfasírt pedig krumplipürével tökéletes.
Fotó: Pixabay