Fasírt, fasírozott

Fasírt sok változata ismert, ez a recept a lehető legegyszerűbb.

De még a vagdalt is ugyanazt jelenti

A Stefánia vagdalttal pusztán annyi a különbség, hogy míg a fasírt bő zsiradékban sült apró, lapított gombóc, addig a Stefánia vagdalt egy hosszúkás vagdalthúsból sodort oszlopszerű massza, amibe tojásokat ültetnek, majd a vagdalthússal betakarják azt. Kívülről kicsit bezsírozzák, olajozzák, s úgy sütik meg sütőben.

A fasírtnak ettől függetlenül sok változata ismert.


Van ahol vöröshagymát, fokhagymát is tesznek bele, s olyan tájegység is van, ahol fűszerpaprikával készítik. Ennek elkészítési módja a legnehezebb, nagy odafigyelést igényel, hisz a forró zsiradékban könnyen megég a paprika.


Sok helyen zsemlemorzsába forgatják a kis lapított gombócokat, én most a lehető legegyszerűbb, s mégis talán legfinomabb változatot ismertetem – a sima fokhagymásat.


Ez annyira letisztult íz, hogy kóstolásakor egyből a sült hús jut eszünkbe.
Ugyanez a massza alkalmas Stefánia vagdalt készítésére is.

Hozzávalók

  • 1 kg darált hús lapockából
  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • tej annyi hozzá, hogy a zsemlemorzsa rendesen átnedvesedjék
  • esetleg 1-2 tojás az összeállításhoz
  • fél fej fokhagyma megtisztítva, és lereszelve
  • bors egy kávéskanálnyi
  • só egy evőkanálnyi
  • esetleg egy kis zellerzöld apróra vágva

Hogy készül a fasírt?

A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, annyi tejet hogy a zsemlemorzsa ne legyen száraz, hanem jó képlékeny. Felütjük a tojásokat, belerakjuk. Jöhet a só, bors, fokhagyma lereszelve, és esetleg néhány szál zellerlevél nagyon apróra vágva, majd az egészet nagyon alaposan összedolgozzuk.


Ha ezzel elkészültünk, akkor felmelegítjük a zsiradékot amiben sütjük, itt is érvényes hogy nem szabad takarékoskodni vele, ha kevés olajban sütjük a gombócokat, akkor úgy néznek majd ki, mint a szalagos fánk – ez pedig nem kívánatos.

Ráadásul ez esetben még abban sem lehetünk biztosak, hogy megsültek rendesen.


Látszik, ha megsültek, mert eredeti terjedelmüknek nagyjából a kétharmadára esnek össze.
Papírtörlővel kibélelt tálba tesszük őket, és félig letakarjuk.


Készíthetjük úgy is, hogy zsemlemorzsába forgatjuk mindegyiket, így picit szárazabbak, viszont egyenletesebb a külsejük.

Ugyanebből a masszából tökéletes Stefánia vagdaltat süthetünk, ekkora adaghoz általában 6 főtt, kemény tojás elegendő.

A fasírt nagyon finom főzelékekhez, a rúdfasírt pedig krumplipürével tökéletes.

Fotó: Pixabay