Fantasztikus uborka saláta

fantasztikus uborka saláta

Uborka saláta nem egy bonyolult fogás – mindenki tudja miből készül.

Egy kis uborka, só, cukor, ecet (vagy citromlé), no meg víz. Illetve vizet nem mindenki ad hozzá, de van aki fokhagymázza, paprikázza, vagy borsozza, vagy mindent egyszerre.

Olyan is, aki tejföllel készíti. Leönti vele az egészet.

Aztán lehet készíteni fürtös uborkából, de kígyóból is. Van aki nem csak a fürtöst hámozza hozzá, hanem a hosszú fajtát is.

A lényeg az, hogy ahány ház, annyi uborka saláta. Ki sósabban, ki édesebben, ki savanyúbban csinálja. Lehet szelni vékonyabban, vastagabban – ahogy a konyhatündér és családja kedveli…

Nézzük, hogy a sok fantasztikus uborka saláta közül ehhez milyen összetevők kellenek –

  • 1 kg kígyó, vagy fürtös uborka
  • 1 kávéskanálnyi só
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanálnyi 10 %-os ecet, aztán meglátjuk
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fűszerpaprika a szóráshoz
  • őrölt bors a szóráshoz
  • 1 pohár tejföl esetleg a tálaláshoz

Most pedig az összeállítása következik

  1. Az uborkát megmossuk, majd levágjuk a végeit és megkóstoljuk, hogy nem keserű-e. Ezt a módit nem kell eltakarékoskodni, mert egyetlen keserű uborka elronthatja az egészet.
  2. Ha nem, akkor felszeleteljük vékonyra, vagy uborkagyaluval gyorsabban megy (ha még nincs gyakorlat).
  3. A fokhagymát tisztítsuk meg, aztán reszeljük le, vagy törjük össze. (fokhagyma tisztítás pillanat alatt megy, hát 5 másodpercre berakjuk a mikróba)
  4. Az uborka karikákat sózzuk meg, adjuk hozzá a fokhagymát, lazán keverjük össze, és tegyük hűvös helyre. Ez lehet nyugodtan akár egy óra is, semmi baja nem lesz.
  5. A képződött levet a világért sem öntjük le, így lesz tökéletes.
  6. Ezután rászórjuk a cukrot, ráöntjük az ecetet, megkeverjük, és lerakjuk megint pihenni. Nem árt, ha legalább félóra van rá, de lehet több is. Időnként forgassuk át óvatosan, hogy a cukor felolvadhasson rendesen, íze egyenletes legyen.
  7. Kóstoljuk meg, hogy elég savanyú-e, ha nem, akkor pótoljuk.
    A végén lazán szórjuk meg a fűszerpaprikával, és attól kevesebb borsot is adjunk hozzá. Nagyon feldobja.
    Akár van hűtő, akár nem – aznap jó elfogyasztani.
  8. Ha több levet szeretnénk, akkor egy pohár vizet vegyünk alapul, és kétszeres cukor és ecet adaggal számoljunk.