2024-05-21

Falusi kacsa leves és rucáskása

falusi kacsa leves és rucáskása

Ez az étel, a falusi kacsa leves és rucáskása a paraszti – de nem csak a paraszti, hanem a városi – ünnepi asztalok fénypontja volt. A kását általában kölesből készítették, kifejezetten passzol a szárnyas sülthöz.

Hogy készül a falusi kacsa leves és rucáskása?

 1. Falusi kacsa leves: Egy kacsa aprólékra három-három és fél liter vizet öntünk. Ebből kb. két, két és fél liter jó levesünk lesz.
  Ha felfőtt csendesen főzzük tovább. 2 és fél- 3 órát. félidőben tegyük hozzá a zöldséget.
 2. 2-3 db burgonya, 25 dkg sárgarépa ,20 dkg petrezselyem gyökér, 6—8 deka zeller, egy zöldpaprika (télen darált paprikából egy kávéskanálnyi), egy kisebb paradicsom, vagy egy evőkanál paradicsompüré, kis fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, 8-10 szem feketebors szükséges hozzá.
 3. Ha a hús puhára főtt, a levest lehúzzuk a tűzhely szélére higgadni.
 4. A szárított vagy friss tésztát, grízgaluskát, vagy májgaluskát külön sós vízben főzzük ki. Tálba rakjuk, majd ráöntjük a húslevest óvatosan, hogy a zavaros lé visszamaradjon a fazékban.
 5. Ha azt mondom: falusi kacsa leves a rucáskása utána szinte természetes….
 6. Rucáskása: A szépen megtisztított kacsa két combját, melle húsát, a szép máját besózzuk. (A többi húsrészét leveszöldséggel együtt levesnek főzzük.)
 7. A húsos részeket lábasban felolvasztott zsírban sütni tesszük fedő alatt. Sózzuk, borsozzuk – víz hozzáadagolásával puhára párolunk, s ha már puha, lesütjük zsírjára, halványan pirítjuk (ki ne száradjon).
 8. Megtisztított köleskását meleg, bő vízben (többször váltott vízben) átmossuk, szitán lecsurgatjuk.
  A húslében só, törött bors hozzáadásával fedő alatt puhára főzzük.
 9. Csendes tűznél, nagyon vigyázva főzzük, nehogy odaragadjon a lábas fenekéhez. Ha kész, lapos tálra rakjunk, a pecsenye zsírjával megöntözzük, megszórjuk törött borssal.
 10. Tetejére rakjuk a főtt hús részeket, amit jó, ha egyszer a pecsenye zsírjában megforgatunk, egy kis sós ízt kap tőle. A sült húst külön tányérokban adjuk fel, amikor a főttből már mindenki evett. Elég zsíros, de nagyon-nagyon finom eledel.
 11. A falusi kacsa leves és rucáskása különleges, igazi magyar étel, egy átlagos család két napi ebédjét biztosítja.

Fotó: Pixabay