
A fahéjas csiga nálunk nagy kedvenc. Vajas tésztából, kelt tésztából egyaránt. Finom, eteti magát – és olcsóbb is jóval, mint a bolti.
Lényeges a kelt tésztánál, hogy meleg helyen dolgozzunk vele, s minden használati tárgy és minden alapanyag langyos legyen. Ne szellőztessünk közben, huzat se érje. Ha ezekre figyelünk – az már fél siker.
A fehéjas csiga jó reggelire, uzsonnára, akár egy vacsora is elmegy vele pohár tejjel, vagy teával. Manapság pedig már az sem gond, ha 1-2 napnál tovább ál – hisz a mikróba betéve olyan lesz, mint „újkorában”. 🙂
A fahéjas csiga hozzávalói:
- 60 dkg teljes liszt,
- 10 dkg lágy vaj,
- 7.5 dkg cukor,
- 2 db tojás,
- 3 dkg élesztő,
- 2-3 dl tej,
- 1 csipet só.
Töltelék:
- 12.5 dkg cukor,
- 2 evőkanál fahéj,
- 13 dkg folyékony vaj,
- 1 tojásfehérje habja
- 2 evőkanál liszt,
- Máz: 5 dkg porcukor, némi citromlé
A tészta elkészítési módja a következő:
- Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk és a hozzávalókkal erőteljesen dagasztjuk mindaddig, amíg a tészta le nem válik az edény faláról.
- Meleg helyen kelesztjük duplájára. Ezután dagasztjuk még egy ideig, majd ismét röviden pihentetjük, végül téglalap alakúra kinyújtjuk.
- A töltelékhez szükséges anyagokat sima masszává dolgozzuk fel. A tojáshabot felverjük, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot, belekeverjük a mazsola pépét.
- Ha ezzel elkészültünk, akkor a kinyújtott tésztára felhordjuk, a tésztát feltekerjük úgy, mintha bejglit készítenénk, s 3 centis szeleteket vágunk belőle.
- A deszkán lefektetjük, mindegyik tetejét tenyerünkkel kicsit lenyomjuk, és lapos tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk. Hagyjuk negyedórát pihenni, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
- A végén mázat is rakhatunk rá – nem kötelező – az anyagokat összekeverjük hozzá alaposan, majd ecsettel a még meleg csigákra kenjük.
- Különlegesen finom.
Fotó: Pixabay