Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Fahéjas csiga recept

A fahéjas csiga nálunk nagy kedvenc. Vajas tésztából, kelt tésztából egyaránt. Finom, eteti magát – és olcsóbb is jóval, mint a bolti.

Lényeges a kelt tésztánál, hogy meleg helyen dolgozzunk vele, s minden használati tárgy és minden alapanyag langyos legyen. Ne szellőztessünk közben, huzat se érje. Ha ezekre figyelünk – az már fél siker.

A fehéjas csiga jó reggelire, uzsonnára, akár egy vacsora is elmegy vele pohár tejjel, vagy teával. Manapság pedig már az sem gond, ha 1-2 napnál tovább ál – hisz a mikróba betéve olyan lesz, mint „újkorában”. 🙂

A fahéjas csiga hozzávalói:

60 dkg teljes liszt,

10 dkg lágy vaj,

7.5 dkg cukor,

2 db tojás,

3 dkg élesztő,

2-3 dl tej,

1 csipet só.

Töltelék:

12.5 dkg cukor,

2 evőkanál fahéj,

13 dkg folyékony vaj,

1 tojásfehérje habja

2 evőkanál liszt,

Máz: 5 dkg porcukor, némi citromlé.

A tészta elkészítési módja a következő:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk és a hozzávalókkal erőteljesen dagasztjuk mindaddig, amíg a tészta le nem válik az edény faláról.

Meleg helyen kelesztjük duplájára.Ezután dagasztjuk még egy ideig, majd ismét röviden pihentetjük, végül téglalap alakúra kinyújtjuk.

A töltelékhez szükséges anyagokat sima masszává dolgozzuk fel. A tojáshabot felverjük, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot, belekeverjük a mazsola pépét.

Ha ezzel elkészültünk, akkor a kinyújtott tésztára felhordjuk, a tésztát feltekerjük úgy, mintha bejglit készítenénk, s 3 centis szeleteket vágunk belőle. A deszkán lefektetjük, mindegyik tetejét tenyerünkkel kicsit lenyomjuk, és lapos tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk. Hagyjuk negyedórát pihenni, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt 200 fokon készre sütjük.

A végén mázat is rakhatunk rá – nem kötelező – az anyagokat összekeverjük hozzá alaposan, majd ecsettel a még meleg csigákra kenjük.

Különlegesen finom.

Ha tetszett a fahéjas csiga recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro téma is érdekel – úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük