Fahéjas csiga recept

Fahéjas csiga recept

A fahéjas csiga nálunk nagy kedvenc. Vajas tésztából, kelt tésztából egyaránt. Finom, eteti magát – és olcsóbb is jóval, mint a bolti.

Lényeges a kelt tésztánál, hogy meleg helyen dolgozzunk vele, s minden használati tárgy és minden alapanyag langyos legyen. Ne szellőztessünk közben, huzat se érje. Ha ezekre figyelünk – az már fél siker.

A fehéjas csiga jó reggelire, uzsonnára, akár egy vacsora is elmegy vele pohár tejjel, vagy teával. Manapság pedig már az sem gond, ha 1-2 napnál tovább ál – hisz a mikróba betéve olyan lesz, mint „újkorában”. 🙂

A fahéjas csiga hozzávalói:

  • 60 dkg teljes liszt,
  • 10 dkg lágy vaj,
  • 7.5 dkg cukor,
  • 2 db tojás,
  • 3 dkg élesztő,
  • 2-3 dl tej,
  • 1 csipet só.

Töltelék:

  • 12.5 dkg cukor,
  • 2 evőkanál fahéj,
  • 13 dkg folyékony vaj,
  • 1 tojásfehérje habja
  • 2 evőkanál liszt,
  • Máz: 5 dkg porcukor, némi citromlé

A tészta elkészítési módja a következő:

  1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk és a hozzávalókkal erőteljesen dagasztjuk mindaddig, amíg a tészta le nem válik az edény faláról.
  2. Meleg helyen kelesztjük duplájára. Ezután dagasztjuk még egy ideig, majd ismét röviden pihentetjük, végül téglalap alakúra kinyújtjuk.
  3. A töltelékhez szükséges anyagokat sima masszává dolgozzuk fel. A tojáshabot felverjük, hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot, belekeverjük a mazsola pépét.
  4. Ha ezzel elkészültünk, akkor a kinyújtott tésztára felhordjuk, a tésztát feltekerjük úgy, mintha bejglit készítenénk, s 3 centis szeleteket vágunk belőle.
  5. A deszkán lefektetjük, mindegyik tetejét tenyerünkkel kicsit lenyomjuk, és lapos tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk. Hagyjuk negyedórát pihenni, majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt 200 fokon készre sütjük.
  6. A végén mázat is rakhatunk rá – nem kötelező – az anyagokat összekeverjük hozzá alaposan, majd ecsettel a még meleg csigákra kenjük.
  7. Különlegesen finom.

Fotó: Pixabay