2024-07-12

Erőt adó csontleves – minden betegségkor Nagyi ezt készítette

Csontleves

Ugyanis a csontleves rendkívül tápláló. Persze a betegnek nem adott a velőből, csak ha már túl volt a baj nagyján, de a levese, ha enni nem volt kedve még a lábadozónak – akár meg is ihatta, és szabályosan érezte, hogy az energia szétárad…

Hozzávalók: 

  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szál petrezselyem,
  • petrezselyemlevél megvágva, vagy ha nem szeretjük, akkor egészben
  • kis karalábé
  • kis zeller
  • 1 kis hagyma
  • 1 db burgonya

A csontleves elkészítése:

A csontot, esetleg velős csontot feltesszük főni hideg vízben, és legalább 1 órán át főzzük. Először felforraljuk a vizet, aztán pedig levesszük takarékra.


Jó egy óra elteltével, de nyugodtan lehet hosszabb is az idő belerakjuk a megtisztított, kedvünkre feldarabolt zöldségeket, és ezzel is főzzük még, míg jól meg nem puhulnak.


Legfinomabb grízgaluskával, de bármilyen  levestésztát főzhetünk mellé, vagy akár bele – ahogy szeretjük. 


Ha velős csontot főztünk, akkor adjunk hozzá pirítós kenyeret is. Ezt viszont már ne a beteg egye…Ha nem akarjuk, hogy kifőjön a levesbe a velő, akkor az elvágott részt kenjük be egy kis sóval, és a velő az üregben marad.


Régen még ha valaki beteg volt más étrend dukált. Valahogy jobban odafigyeltek az ilyen dolgokra. Míg dúlt a baj, addig könnyebb, de étvágygerjesztő finomságok jöttek, mikor pedig már a lábadozás időszakában volt az emberke, akkor táplálták.


Nem túl nehéz, de ásványianyag-, és vitamindús ételekkel. Ide tartozott a csontleves is, no meg persze a csibe húsleves. Valamikor régen pedig a gyenge galambleves.