Erőleves recept

erőleves recept

Az erőleves recept egy rendkívül tartalmas előétel leírása. Nem véletlenül erőleves a tisztességes neve, rengeteg fehérjét, ásványi anyagot tartalmaz.

Fogyasztásakor szinte érzi az ember, ahogy az energia „átjárja”.

A leves hozzávalói –

  • egy kiló marhahús
  • 40 dkg darált, vagy nagyon-nagyon apróra vágott marhahús
  • 1 kg marhacsont
  • néhány db csirke kaparó
  • 4 szál átlagos petrezselyem
  • 4-5 szál átlagos sárgarépa
  • 1 zeller (a mai zellerek felérnek két régivel)
  • 1 átlagoska vöröshagyma
  • egy darabka – nagyjából 10 dkg kelkáposzta
  • picurka fej karfiol, vagy egy kis karalábé
  • 5-10 szem szemesbors
  • ízlés szerint só – egy kanállal biztos, hogy kell
  • 4 tojásnak a fehérje
  • 1 kisebb kanál sűrű paradicsomlé

Az erőleves recept szerinti elkészítési mód –

  1. Legjobb, ha marhafartőt, vagy hátszínt vásárolunk a leveshez, de persze szinte bármelyik húsából elkészíthető.
  2. Nagymama például kifejezetten a marhafarokból szerette, mely kinézetre legjobban a pulyka nyakhoz hasonlít – a leves belőle pedig isteni…
  3. Egy kiló marhahúst, a marhacsontot, csirkelábat, esetleg csirkenyakat is felrakunk főni.
  4. Mikor már felforrt, és majdnem egy órája lassan, nyugodtan fő – hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a borsot, sót.
  5. Egy átlagos, mezei húslevest főzünk belőlük. Nagyjából 4 órát hagyjuk nyugodtan tötyögni.
  6. Közben előveszünk egy másik fazekat, amibe belerakjuk a 40 dkg darált marhahúst, a 4 tojás fehérjét, egy kisebb kanálnyi sűrű paradicsomlevet, ezeket összekeverjük, s felöntjük 2 liternyi hideg vízzel.
  7. Mindezt akkor végezzük el, amikor a másik levesünk már lényegében kész van. Azt most szépen leszűrjük, és a leszűrt levessel felengedjük a darált húsos levünket.
  8. Felforraljuk állandó keverés mellett, aztán nagyon alacsony hőfokon jó lassan – még legalább egy órát főzzük.
  9. Ha az idő letelt, sűrű szitán, vagy szűrőn szépen átszűrjük, aztán várunk egy időt, és a tetejéről a zsírt is leszedjük.
  10. Természetesen a főtt húst, zöldségeket nem kidobjuk, hanem másképp hasznosítjuk. Maga az erőleves, viszont tényleg csak a léről szól.

Fotó:Pixabay