
Az erőleves recept egy rendkívül tartalmas előétel leírása. Nem véletlenül erőleves a tisztességes neve, rengeteg fehérjét, ásványi anyagot tartalmaz.
Fogyasztásakor szinte érzi az ember, ahogy az energia „átjárja”.
A leves hozzávalói –
- egy kiló marhahús
- 40 dkg darált, vagy nagyon-nagyon apróra vágott marhahús
- 1 kg marhacsont
- néhány db csirke kaparó
- 4 szál átlagos petrezselyem
- 4-5 szál átlagos sárgarépa
- 1 zeller (a mai zellerek felérnek két régivel)
- 1 átlagoska vöröshagyma
- egy darabka – nagyjából 10 dkg kelkáposzta
- picurka fej karfiol, vagy egy kis karalábé
- 5-10 szem szemesbors
- ízlés szerint só – egy kanállal biztos, hogy kell
- 4 tojásnak a fehérje
- 1 kisebb kanál sűrű paradicsomlé
Az erőleves recept szerinti elkészítési mód –
- Legjobb, ha marhafartőt, vagy hátszínt vásárolunk a leveshez, de persze szinte bármelyik húsából elkészíthető.
- Nagymama például kifejezetten a marhafarokból szerette, mely kinézetre legjobban a pulyka nyakhoz hasonlít – a leves belőle pedig isteni…
- Egy kiló marhahúst, a marhacsontot, csirkelábat, esetleg csirkenyakat is felrakunk főni.
- Mikor már felforrt, és majdnem egy órája lassan, nyugodtan fő – hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, a borsot, sót.
- Egy átlagos, mezei húslevest főzünk belőlük. Nagyjából 4 órát hagyjuk nyugodtan tötyögni.
- Közben előveszünk egy másik fazekat, amibe belerakjuk a 40 dkg darált marhahúst, a 4 tojás fehérjét, egy kisebb kanálnyi sűrű paradicsomlevet, ezeket összekeverjük, s felöntjük 2 liternyi hideg vízzel.
- Mindezt akkor végezzük el, amikor a másik levesünk már lényegében kész van. Azt most szépen leszűrjük, és a leszűrt levessel felengedjük a darált húsos levünket.
- Felforraljuk állandó keverés mellett, aztán nagyon alacsony hőfokon jó lassan – még legalább egy órát főzzük.
- Ha az idő letelt, sűrű szitán, vagy szűrőn szépen átszűrjük, aztán várunk egy időt, és a tetejéről a zsírt is leszedjük.
- Természetesen a főtt húst, zöldségeket nem kidobjuk, hanem másképp hasznosítjuk. Maga az erőleves, viszont tényleg csak a léről szól.
Fotó:Pixabay