Eredeti gulyás alap

eredeti gulyás alap

Hogy miért ” eredeti gulyás alap” ? Mert a gulyás készítésének lényege ez, viszont kiegészíthető pár dologgal.

Hisz vannak, akik zöldségesen készítik, van, akik hagyományosan krumplit raknak bele, a babgulyás is lényegében ugyanez – természetesen áztatott szemes babbal tartalmasabbá téve.

De mindegyiknél megegyezik az alap elkészítési módja.

Nézzük, hogy készül az eredeti gulyás alap!

A gulyás a magyar konyha egyik jellegzetes étele, de sajnos gyakran „egyéni” módon készítik és éppen jellege vész el…


Attól függően, hogy milyen húsból készítjük, van marha-, birkagulyás, sőt gulyáscsirke is.


A marhagulyáshoz a legjobb a lábszárhús, amit egy darabban megmosunk, majd kb. 2 cm-es kockákra vágunk. Személyenként 10-15 dkg húst számítunk –

étvágytól függően. A húskockákat már ne tegyük vízbe, mert íz- és zamatanyaga kiázik.


Ha 4 személyre főzünk, akkor egy jó evőkanál zsírban megfonnyasztunk 1 nagy fej apróra vágott hagymát (nem kell pirítani, mert akkor nem fő szét),

beletesszük a húst, egy mokkáskanálnyi köménymagot,

egy gerezd összezúzott fokhagymát, 2 evőkanál lecsót — vagy idényben egy kicsumázott zöldpaprikát és egy kis meghámozott paradicsomot — megsózzuk és kevés vizet öntve alá, fedő alatt pároljuk, míg zsírjára sül.

Ekkor meghintjük pirospaprikával, jól elkeverjük, felöntjük vízzel és csendes forralással főzzük.

A pirospaprikának jobban megmarad szép piros színe, ha nem a hússal együtt tesszük a hagymás zsírba. A hosszaspárolás, pirítás közben ugyanis a paprika barnás színű lesz. Nem mellesleg – ízéből is veszít.)


Ha a hús már majdnem puha, apróra vágott burgonyát — 4 személyre kb. 1,4 kg-t adunk hozzá, és 10 percnyi forralás után belefőzzük a csipetkét.

A csipetkét úgy készítjük, hogy 1 egész tojást egy tálkában elkeverünk 3—4 kanál liszttel, csipetnyi sóval, majd deszkára borítva, vagy tálban addig gyúrjuk, amíg már nem ragad.

A tésztát kissé ellapítjuk és lisztes kézzel kis csipetkéket szaggatunk belőle, amit tiszta konyharuhán szétterítünk.


A fele mennyiséget főzzük a gulyásba, a másik felét hagyjuk szikkadni és egy más alkalommal bab-, burgonya- vagy paradicsomlevesbe főzhetjük. (Pelle Józsefné)