
Hogy miért ” eredeti gulyás alap” ? Mert a gulyás készítésének lényege ez, viszont kiegészíthető pár dologgal.
Hisz vannak, akik zöldségesen készítik, van, akik hagyományosan krumplit raknak bele, a babgulyás is lényegében ugyanez – természetesen áztatott szemes babbal tartalmasabbá téve.
De mindegyiknél megegyezik az alap elkészítési módja.
Nézzük, hogy készül az eredeti gulyás alap!
A gulyás a magyar konyha egyik jellegzetes étele, de sajnos gyakran „egyéni” módon készítik és éppen jellege vész el…
Attól függően, hogy milyen húsból készítjük, van marha-, birkagulyás, sőt gulyáscsirke is.
A marhagulyáshoz a legjobb a lábszárhús, amit egy darabban megmosunk, majd kb. 2 cm-es kockákra vágunk. Személyenként 10-15 dkg húst számítunk –
étvágytól függően. A húskockákat már ne tegyük vízbe, mert íz- és zamatanyaga kiázik.
Ha 4 személyre főzünk, akkor egy jó evőkanál zsírban megfonnyasztunk 1 nagy fej apróra vágott hagymát (nem kell pirítani, mert akkor nem fő szét),
beletesszük a húst, egy mokkáskanálnyi köménymagot,
egy gerezd összezúzott fokhagymát, 2 evőkanál lecsót — vagy idényben egy kicsumázott zöldpaprikát és egy kis meghámozott paradicsomot — megsózzuk és kevés vizet öntve alá, fedő alatt pároljuk, míg zsírjára sül.
Ekkor meghintjük pirospaprikával, jól elkeverjük, felöntjük vízzel és csendes forralással főzzük.
A pirospaprikának jobban megmarad szép piros színe, ha nem a hússal együtt tesszük a hagymás zsírba. A hosszaspárolás, pirítás közben ugyanis a paprika barnás színű lesz. Nem mellesleg – ízéből is veszít.)
Ha a hús már majdnem puha, apróra vágott burgonyát — 4 személyre kb. 1,4 kg-t adunk hozzá, és 10 percnyi forralás után belefőzzük a csipetkét.
A csipetkét úgy készítjük, hogy 1 egész tojást egy tálkában elkeverünk 3—4 kanál liszttel, csipetnyi sóval, majd deszkára borítva, vagy tálban addig gyúrjuk, amíg már nem ragad.
A tésztát kissé ellapítjuk és lisztes kézzel kis csipetkéket szaggatunk belőle, amit tiszta konyharuhán szétterítünk.
A fele mennyiséget főzzük a gulyásba, a másik felét hagyjuk szikkadni és egy más alkalommal bab-, burgonya- vagy paradicsomlevesbe főzhetjük. (Pelle Józsefné)