2024-05-27

Eredeti dobostorta recept

Eredeti dobostorta recept

Az eredeti dobostorta recept le lett jegyezve Dobos József által – lépésről-lépésre leírta Curiosa der Küche (1909) című könyvében. Ezt Gálffy Zsuzsanna fedezte fel.

Mindaddig azt hitték, hogy Dobos József nem osztotta meg senkivel, s nem hagyta az utókorra receptjét.

Érdekes, hogy a leírás sokkal egyszerűbb, mint amik időnként megjelentek e témában. Nem használt például réteslisztet a tortához, nem kell a krémbe csokoládé, és a karamell bevonat alá sem rakott sárgabarack lekvárt.

Viszont az arányok – ha piskóta alapról beszélünk – szokatlanak. De ezen nem kell csodálkozni, hisz nem klasszikus piskótát, hanem inkább ropogós piskóta alapú kekszet készítünk.

Ami majd a krém által fog megpuhulni. És ien, a krém egyszerű kakaós vajkrém volt – pici csavarral persze.

Nézzük, hogy szól az eredeti dobostorta recept!

 1. 12 dkg cukorból és 3 tojássárgájából habos masszát keverünk.
 2. Ebbe kerül 3 tojásfehérje keményre vert habja, amit aztán 10 dkg liszttel lassan a masszába keverünk. Először a fehérje habot lazán, aztán pedig a lisztet. Szépen, óvatosan Nem kavarjuk, hanem beleforgatjuk.
 3. Ebből az anyagból sütünk lapokat. Vajjal kikent tortaforma aljára az elkészített masszából szét, nagy tojás méretű anyagot rakunk, melyet aztán szétkenünk rajta.
  Berakjuk 180 fokra, s addig sütjük – néhány perc – míg szép, világos sárga nem lesz. Ha elkészült, akkor kivesszük és késsel leszedjük a tortaforma aljáról.
 4. (sütőpapírral is próbálkozhatunk. Ez a módszer azért jobb, mert kivétel után az elkészült lapot félrerakjuk, a forma aljára rárakjuk a következő sütőpapírt, s eloszlatjuk rajta a piskótamasszát. Míg sül, addig pedig leszedjük óvatosan a lapról a sütőpapírt.
 5. Az elkészült korongokat rakjuk szépen sütőlemezre külön, hogy szárazak maradjanak.
  Ennyi anyagból 6 lap készülhet.

Utána összeállítjuk a krémet.

 1. Egy habüstben 20 dkg cukrot, 5 db tojást, 3 dkg kakaót, és egy evőkanálnyi vaníiás cukrot keverünk össze. Ezt elkezdjük keverni először csak kézben, aztán mikor már egynemű gőz felett.
 2. Addig kavarjuk, míg be nem sűrűsödik. Úgy néz ki az egész, mintha mindjárt forrni kezdene. Ezzel ez a rész elkészült, letesszük hűlni.
 3. Ezután 25 dkg friss, édes vajat megmelegítünk langyosra, majd háromnegyed órán át folytonos keveréssel habos masszává verjük. (Nyilván ha géppel dolgozunk, lényegesen kevesebb időre lesz szükség.
 4. Ha szép habosra kevertük, akkor utána már csak annyi dolgunk van, hogy az egészet összekeverjük a hűlni lerakott kakaós krémmel.
 5. Egy piskóta lapot tepsire, vagy lapos tálcára helyezünk, és 1/2 cm vastagságban megkenjük a krémmel. Erre újabb lap és újabb réteg krém kerül. Mind a hat lapot használjuk fel. A tetejére nem rakunk krémet.
 6. Ha kész, az oldalát a maradék krémmel kell bekenni.
  Ha eddig elkészültünk hűtőbe rakjuk legalább 6 órára.
 7. 10 dkg cukrot habüstben tűz fölött lassan keverünk, míg folyós nem lesz, ha már világosbarna, akkor gyorsan a tortára öntjük, késsel, gyorsan, minden irányban lehúzzuk, hogy 1 milliméter vastag réteg maradjon. Utána pedig késsel nyomot húzunk a karamellen.
 8. Először a tortát felezzük, majd merőlegest ráhúzva negyedeljük. Minden negyedet ismét felezünk, s a nyolcadoknak is a közepét meghúzzuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar hűl. Hosszú pengéjű késsel lényegesen könnyebben – belenyomva megoldható.
 9. Van még egy eredeti dobostorta recept, de hogy az eredeti-e, nem lehet tudni. Mindenesetre manapság ezt mondták ki hungarikumnak.
 10. Annyit tudunk róla, hogy a dobostorta állítólagos eredeti receptjét Tóth Ferenc cukrászmester 1906-ban keletkezett feljegyzése alapján – Hazai József adta ki. (Szántó András gyűjteményéből) Válasszon mindenki melyik tetszik.

Tóth-féle Dobostorta eredeti receptje


Először készítette feltalálója DOBOS C. JÓZSEF 1885-ben.
1 db 22 cm átmérőjű tortához, 6 db piskótalap szükséges, 6 db tojássárgáját jól kikeverünk
3 lat porcukorral,— 5 dkg
6 db tojásfehérjét felverünk habnak,
jó keményre
3 lat porcukorral= 5 dkg
utána összekeverjük a sárgával
6 lat liszttel és= 10 dkg
2 lat olvasztott vajjal.= 3V2dkg
1 db tortához való krém összeállítása: 4 db egész tojás
12 lat porcukor= 20 dkg
14 lat teavaj= 23V2dkg
2 lat szilárd kakaós massza= 31 2dkg
1 lat vaníliás cukor= 1,7 dkg
2 lat kakaóvaj= 3V2dkg
1 tábla csokoládé—20 dkg

És most a Tóth-féle Dobostorta elkészítési módja következik


A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg addig verjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vaníliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotban levő táblacsokoládét is.

Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk. Tóth Ferenc cukrászmester feljegyzése 1906-ból.

Ez időben adta át Dobos az eredeti receptet a Cukrászok Ipartestületének, azzal, hogy bármikor, bárhol, bárki által szabadon felhasználható.

Ha tetszett az eredeti dobostorta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retroreceptek c. oldalunkra, vagy Retrográd oldalunk Retro receptek menüjében.