2024-02-22

Erdélyi lucskos káposzta – az energiabomba

Lucskos káposzta

Ez egy olyan erdélyi étel, ami nagy eséllyel kissé „magyarosítva” van, anyaországban élők szája íze szerint elkészítve. Ugyanis Erdélyben nem paprikáznak annyira, mint erre fele. Vagy lehet, hogy ez az étel kivétel?

A lucskos káposzta hozzávalói:

  • 1 fej édes káposzta
  • 30 dkg sertéshús
  • 30 dkg füstölt hús (tarja,bőrke)
  • 1 szép fej vöröshagyma
  • 1 db kisebb paradicsom
  • 1 csapott evőkanál őrölt paprika
  • 1-2 evőkanál zsír
  • 1 mokkáskanál őrölt bors, ha szeretjük tehetünk többet is
  • kapor egy csokorral
  • borsikafű, ha szárított, akkor egy evőkanálnyi, ha friss, akkor meg másfél – két kanálnyi
  • 1 evőkanálnyi só
  • 2 kávéskanál liszt

Elkészítése:

A hús megmossuk, feldaraboljuk, ha van füstölt bőrünk, akkor azzal, és a füstölt hússal felrakjuk főni annyi vízben, hogy éppen hogy ellepje. Hagyjuk szépen, nyugodtan főni, mint minden húslevest, félfővésben ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a paradicsomot, kaprot, ha teszünk még bele más fűszert.

Hozzáadjuk a szép kis csíkokra vágott káposztát is, várunk, hogy főjön. A hagymát megtisztítjuk,  nagyon apróra vágjuk, és üvegesre pároljuk a zsíron.  Lehúzzuk, rárakjuk a fűszerpaprikát és a lisztet, majd a levesből hozzámerünk egy kicsit, és kikavarjuk.

Ezután rakhatunk még hozzá egy evőkanállal, felkavarjuk, majd kevergetés mellett visszaöntjük a levesbe. 


Van, aki tejjel, tojással, vagyis habarással szereti, ez esetben egy-két deci tejbe belekavarunk egy tojást, hozzászedünk a meleg levesből egy merőkanállal, és kikeverjük, utána pedig folytonos keverés mellett visszaöntjük a levesbe. 


Ez a hígabb változat, lehet kevesebb lével is főzni, akkor másodikként adhatjuk az asztalra.
A tejföl szinte elengedhetetlen tálaláskor, de van, aki a nélkül szereti. 


Zsiradék, ásványi anyagok, szénhidrát, fehérje, vitamin – minden benne van, amire szükségünk van.

Fotó: Civilhir

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*