Erdélyi káposztás gombóc

Erdélyi káposztás gombóc

Az erdélyi káposztás gombóc kicsit hasonlít a mi töltött káposztánkhoz, de csak összetevőiben. Jellegében, ízében mégis más.

Általában egy főre két gombócot számolunk, ami azt jelenti, hogy ez a mennyiség egy nagyobb család ebédjének megteszi. Ha nagyobb étkűek vagyunk, akkor

arányosan készíthetjük többől.

Az erdélyi káposztás gombóc hozzávalói –

  • 40 dkg marhahús és
  • 40 dkg sertéshús, megdarálva
  • 5 dkg füstölt szalonna apró kockára vágva,
  • 10 dkg vöröshagyma,
  • 6 dkg zsír,
  • fél kávéskanálnyi piros paprika,
  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 2 deci tejföl,
  • só,
  • törött bors,
  • 1 egész tojás.

Az étel elkészítésének a módja –

  1. A megdarált húst egy tálban összekeverjük sóval, törött borssal, tojással, 5 dkg finomra vágott és utána zsírban megpirított vöröshagymával.
  2. A keveréket jól kidolgozzuk.
  3. Végül hozzáadjuk az 5 dekagramm apró kockákra vágott füstölt szalonnát.
  4. 5 dekagramm vöröshagymát most nagyon vékony szeletekre vágunk és a levétől kinyomott savanyú káposztát ezzel a hagymával együtt egy zománcos sütőtepsibe rakjuk, és abban szépen eligazítjuk.
  5. A káposztát kevés forró vízzel leöntjük, majd jó meleg sütőbe tesszük.
  6. Amig a káposzta jól felhevül, a fűszerezett darált húsból vizes kézzel húsz darab egyforma nagyságú gombócot készítünk és a káposzta tetejére rakjuk.
  7. A káposztás gombócokat forró sütőbe tesszük sülni.
  8. Egy lábasban zsírt felhevítünk, piros paprikával elkeverünk, hozzáadunk 3 deci tejfölt, – jól összekeverjük, majd levesszük a tűzről.
  9. Ezzel a tejfölös zsírral öntözgetjük a káposztát és a gombócokat sütés közben.
  10. A gombócoknak a végére világos rozsdavörösre kell megsülni. A ráöntözött levet ne süssük el egészen, mert úgy lesz finom.
  11. Melegített tálra tálaljuk, úgyhogy alul legyen a káposzta, tetejére rakva a gombócok. Egykor hozzá külön főtt kukoricakását – magyarán puliszkát, vagy sült krumplit ettek.