
Az erdélyi káposztás gombóc kicsit hasonlít a mi töltött káposztánkhoz, de csak összetevőiben. Jellegében, ízében mégis más.
Általában egy főre két gombócot számolunk, ami azt jelenti, hogy ez a mennyiség egy nagyobb család ebédjének megteszi. Ha nagyobb étkűek vagyunk, akkor
arányosan készíthetjük többől.
Az erdélyi káposztás gombóc hozzávalói –
- 40 dkg marhahús és
- 40 dkg sertéshús, megdarálva
- 5 dkg füstölt szalonna apró kockára vágva,
- 10 dkg vöröshagyma,
- 6 dkg zsír,
- fél kávéskanálnyi piros paprika,
- 1 kg savanyú káposzta,
- 2 deci tejföl,
- só,
- törött bors,
- 1 egész tojás.
Az étel elkészítésének a módja –
- A megdarált húst egy tálban összekeverjük sóval, törött borssal, tojással, 5 dkg finomra vágott és utána zsírban megpirított vöröshagymával.
- A keveréket jól kidolgozzuk.
- Végül hozzáadjuk az 5 dekagramm apró kockákra vágott füstölt szalonnát.
- 5 dekagramm vöröshagymát most nagyon vékony szeletekre vágunk és a levétől kinyomott savanyú káposztát ezzel a hagymával együtt egy zománcos sütőtepsibe rakjuk, és abban szépen eligazítjuk.
- A káposztát kevés forró vízzel leöntjük, majd jó meleg sütőbe tesszük.
- Amig a káposzta jól felhevül, a fűszerezett darált húsból vizes kézzel húsz darab egyforma nagyságú gombócot készítünk és a káposzta tetejére rakjuk.
- A káposztás gombócokat forró sütőbe tesszük sülni.
- Egy lábasban zsírt felhevítünk, piros paprikával elkeverünk, hozzáadunk 3 deci tejfölt, – jól összekeverjük, majd levesszük a tűzről.
- Ezzel a tejfölös zsírral öntözgetjük a káposztát és a gombócokat sütés közben.
- A gombócoknak a végére világos rozsdavörösre kell megsülni. A ráöntözött levet ne süssük el egészen, mert úgy lesz finom.
- Melegített tálra tálaljuk, úgyhogy alul legyen a káposzta, tetejére rakva a gombócok. Egykor hozzá külön főtt kukoricakását – magyarán puliszkát, vagy sült krumplit ettek.