2024-05-23

Erdélyi káposzta – sarmale

sarmale

Az erdélyi káposzta – sarmale élő példa arra, hogy minden nép hazaivá teszi az ételeket, saját ízlése, szokásai szerint készítve azt.

A sarmale – nálunk töltött káposzta. És mint ahogy nálunk az utca elején másképp készítik, mint az utca végén lévő házban, ugyanúgy természetes,

hogy egyik ország lakója másképp készíti össze, mint egy máshol élő – töltött káposzta kedvelő társa.

Náluk több az aprókáposzta, kevesebb a fűszerpaprika, több a hús – és a nagy különbség az lenne, hogy rizst nem raknak bele.

(bár a fotón lévő káposztában épp van rizs. Ez is mutatja, hogy bár annak is sarmale a neve, még ott sem azonos a receptje… )

Az erdélyi káposzta – sarmale hozzávalói –

  • 1 kg sertésoldalas,
  • 50 dkg sertéscomb,
  • 30 dkg marhahús,
  • 50 dkg füstölt sovány sertéshús,
  • 2 kg savanyú káposzta,
  • 10 levél savanyított fejeskáposzta,
  • 10 dkg zsír,
  • só,
  • törött bors,
  • 1 kávéskanál pirospaprika.
  • esetleg rizs 20 dkg

A káposzta készítésének módja –

  1. A felszelt sertésoldalast belerakjuk egy cseréplábasba. Ujjnyi vastagon meghintjük savanyú káposztával.
  2. A káposztára apró falatokra vágott sovány füstölt sertéshúst rakunk. Ismét egy ujjnyi savanyú káposztát hintünk a hús tetejére.
  3. Az 50 deka sertéscombot a 30 deka marhahússal együtt megdaráljuk, egy tálban sóval, törött borssal ízesítve jól összegyúrjuk.
  4. A káposztaleveleket a középen lévő vastag érnél kettévágjuk és a vastag ereket eltávolítjuk.
  5. A darált húst elosztjuk egyenlő kis adagokra és a fél káposztalevelekre rakjuk. Egészen kicsi töltelékeket csavarunk össze.
  6. Éppen úgy készítjük a tölteléket, mint a rendes töltött káposztánál.
  7. A megtöltött leveleket a káposztára rakjuk, közé pakoljuk a feldarabolt oldalast, egy kis savanyú káposztával meghintjük és annyi vizet öntünk rá, hogy a felső réteg káposztáig érjen.
  8. Egy edényben felhevítjük a zsírt, elkeverjük pirospaprikával és a káposztára öntjük.
  9. Utána jó meleg sütőben vagy kemencében pároljuk, mégpedig az első félidőben kb. 40—50 percig fedő alatt. Azután levesszük a fedőt és fedő nélkül sütjük készre.
  10. Minél többször melegítjük, annál jobb.
  11. Mint látható – eredetileg az erdélyi káposzta nem tartalmaz fokhagymát, hagymát – sőt rizst sem. Kifejezetten a hús íze dominál benne. Tálalásnál nem ritka, hogy puliszkával és tejföllel eszik.

Fotó: Sarmale