
Az ehető karácsonyfa díszek készítése jó családi program, és olcsóbb is, mintha készen vásárolnánk.
A mézesek eleve karácsonyi sütemények, régen is sokan készítettek belőlük fadíszt. A pattogatott kukorica felfűzve igazi kis karácsonyi füzér lesz. És még fincsi is.
Nézzük az ehető karácsonyfa díszek sorát!
Barna mézes hozzávalói –
28 dkg liszt,- 14 dkg porcukor,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna, vagy szalakáli (ebből 1 mokkáskanálnyi),
- egy kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
- 7 dkg darált dió,
- 2 evőkanál méz és
- 2 db tojás.
Elkészítési módja következő –
A lisztet a porcukorral keverjük össze, tegyük hozzá a szódabikarbónát, vagy a szalakálit, a fahéjat és a szegfűszeget. Hozzáadjuk a darált diót, a 2 evőkanál mézet, és 2 egész tojást.
Ezt jól öszszegyúrjuk gyúrótáblán. Majd 4-5 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
Ha kiszúrtuk a formákat, hústűvel vagy vastagabb kötőtűvel lyukat fúrunk a felakasztáshoz a fonal számára. Ezután tepsibe tesszük és megsütjük. Akkor jó, ha lassú tűzön barnáspiros lesz a színe. A mézestészták 3—4 nap múltán puhák, élvezhetők.
Fényes mézes hozzávalói –
- 56 dkg liszt,
- 14 dkg porcukor,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna, vagy egy késhegynyi szalakáli,
- 1 kávéskanál törött fahéj,
- egy mokkáskanál szegfűszeg,
- 1 citrom héja,
- 2 dl méz,
- 3 tojás
A lisztet a cukorral elvegyítjük, hozzáadjuk a szalakálit, vagy szódabikarbónát, fahéjat és szegfűszeget. Ezután a megforralt mézet belepergetjük, majd a tojásokkal jól összegyúrjuk, és egy órát állni hagyjuk. Kinyújtjuk 4—5 mm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Ezeket egy kisebb szaggatóval ismét kiszúrjuk. Az így nyert kis korongokat kötőtűvel átszúrjuk, és tepsibe rakjuk a karikákkal együtt.
A sütőlemezt előzőleg kenjük meg vékonyan vajjal és lisztezzük ki. Fényesítsük a tetejét tojásfehérjével való megkenéssel. Előmelegített sütőben, közepes tűzön süssük.
Diós mézes hozzávalói –
- 30 dkg liszt,
- 10 dkg vaj, 1
- 4 dkg méz,
- 3 tojás,
- 8 dkg dió,
- 1 citrom reszelt héja és leve,
- 1 evőkanál rum,
- egy késhegynyi szalakáli.
A lisztet összedolgozzuk a vajjal és a mézzel. Hozzáadunk egy egész tojást, majd a két tojássárgáját, az őrölt diót, a citrom levét és reszelt héját, a rumot és a szalakálit.
Az egészet jól összegyúrjuk, kinyújtjuk 4—5 mm vastagra, és különféle formákra kiszaggatjuk. Átszűrjük, hogy fel tudjuk függeszteni.
Kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, és világossárgára sütjük. Ha kihűlt, csokoládémázba mártjuk. Mielőtt a mázba mártjuk, cérnát fűzzünk át a lyukon, és úgy mártogassuk.
A csokoládémázat úgy készítjük, hogy 10 dkg cukrot 3 kanál tejjel és 1 púpozott evőkanál kakaóval elkeverünk, majd felfőzzük. Ha kicsit kihűlt, akkor 10 dkg vajjal elkeverjük és ebbe mártogatjuk a függelékeket.
Vaníliás dísz hozzávalói –
- 0,5 kg liszt, fél csomag margarin (12,5 dkg) ,
- 20 dkg cukor,
- 3 db kisebb tojás,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 kávéskanál szalakáli
A liszthez hozzáadjuk a szalakálit, a margarinnal elmorzsoljuk, és hozzákeverjük a cukrot. Utána a tojásokat, a vaníliás cukrot, és jól összegyúrjuk. Kinyújtjuk 4—5 mm vastagra, kiszaggatjuk és sütőben barnapirosra sütjük.
Ezt a tésztát is nyers állapotban kötőtűvel átszúrjuk, hogy utána cérnát belefűzve fára tudjuk akasztani. Bemárthatjuk csokoládémázba. Ha csak félig tesszük bele, akkor fele sötét, fele világos lesz. A függelék egynapi állás után élvezhető.
Cukros pattogatott kukorica hozzávalói –
2—3 liter pattogatott kukorica,
20 dkg cukor a cukormázhoz és kis víz a cukormáz felfőzéséhez
A cukorból és 2 dl vízből sűrű szirupot főzünk.
A pattogatott kukoricát felfűzzük valamilyen színes fonalra, tetszőleges hosszúságban. A kipattogott szemeket mindig olyan részen szúrjuk , át, ahol a kukoricaszem héja nem akadályozza a felfűzést.
A fűzért meleg (nem forró) cukorszirupban végighúzzuk, felfüggesztjük, hogy a fölösleges cukor lecsepegjen az alatta levő edénybe. Szépen csillogó karácsonyfadíszt kapunk. Ráadásul finom.
Fotó: Pixabay