Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Egyszerű töltött káposzta

Hogy miért Egyszerű töltött káposzta? Mert – bár sok háziasszony szokása – nem pároljuk a rizst, nem pirítjuk a hagymákat, nem keverjük ki előre a rizs-fűszerek-hagyma-bármi elegyet…

A káposztát savanyúkáposztából készítjük – ez is valamilyen szinten egyszerűsítés, hisz legalább fonyózni nem kell. Ráadásul az étel egy plusz, nagyon-nagyon kellemes ízt kap.

Az egyszerű töltött káposzta hozzávalói a következők –

10 dkg füstölt szalonna

1 fej vöröshagyma

másfél kanál fűszerpaprika

2 gerezd fokhagyma

60 dkg darálthús

só 1,5 dkg

1-2 mokkáskanál bors

15 dkg közepes káposztalevél (1 fej savanyú káposzta)

És így állítjuk össze –

A darált húst a rizzsel, 1 evőkanál pirospaprikával, 2 cikk reszelt fokhagymával, 1-2 mokkáskanál őrölt borssal összedolgozzuk, és belegöngyöljük a savanyított káposztalevelekbe.

Az edényt kizsírozzuk, alulra aprókáposztát rakunk elszórtan, erre rakjuk szépen sorban, körbe a megtöltött káposztákat. Tetejére ismét aprókáposzta megy.

Egy kisebb edényben a füstölt szalonnát apróra darabolva kisütjük, felaprózott vöröshagymát pirítunk benne, megszórjuk fűszerpaprikával. Felengedjük – ha van otthon – egy kis füstölt lével, de húsleves leve, vagy egy leveskocka feloldva is megteszi. Ráöntjük a töltelékre és káposztára, aztán tűzre tesszük.

Nagyjából háromnegyed órán keresztül főzzük, fedő alatt. szükség szerint sóval ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.

Ha tetszett az egyszerű töltött káposzta recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek – Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük