Egyszerű töltött káposzta

Egyszerű töltött káposzta

Hogy miért Egyszerű töltött káposzta? Mert – bár sok háziasszony szokása – nem pároljuk a rizst, nem pirítjuk a hagymákat, nem keverjük ki előre a rizs-fűszerek-hagyma-bármi elegyet…

A káposztát savanyúkáposztából készítjük – ez is valamilyen szinten egyszerűsítés, hisz legalább fonyózni nem kell. Ráadásul az étel egy plusz, nagyon-nagyon kellemes ízt kap.

Az egyszerű töltött káposzta hozzávalói a következők –

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • másfél kanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg darálthús
  • só 1,5 dkg
  • 1-2 mokkáskanál bors
  • 15 dkg közepes káposztalevél (1 fej savanyú káposzta)

És így állítjuk össze –

  1. A darált húst a rizzsel, 1 evőkanál pirospaprikával, 2 cikk reszelt fokhagymával, 1-2 mokkáskanál őrölt borssal összedolgozzuk, és belegöngyöljük a savanyított káposztalevelekbe.
  2. Az edényt kizsírozzuk, alulra aprókáposztát rakunk elszórtan, erre rakjuk szépen sorban, körbe a megtöltött káposztákat. Tetejére ismét aprókáposzta megy.
  3. Egy kisebb edényben a füstölt szalonnát apróra darabolva kisütjük, felaprózott vöröshagymát pirítunk benne, megszórjuk fűszerpaprikával.
  4. Felengedjük – ha van otthon – egy kis füstölt lével, de húsleves leve, vagy egy leveskocka feloldva is megteszi. Ráöntjük a töltelékre és káposztára, aztán tűzre tesszük.
  5. Nagyjából háromnegyed órán keresztül főzzük, fedő alatt. szükség szerint sóval ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.