Egy hétig süthető kefires lángos recept

Egy hétig süthető kefires lángos

A magyar lángosevő nép, majd mindenki szereti – de hacsak lehet, frissiben. Épp ezért hasznos az egy hétig süthető kefires lángos recept. Ezt egyszer bedagasztjuk, aztán amíg tart, 1-2 darabonként süthetjük. Utána visszazárjuk a dobozt, és hűtőbe vele.

Teljesen más a frissen sült lángos, mint ami 1-2 napig áll – ebben ugye megegyezhetünk.

Ha pedig röptében kisütjük már rajtunk múlik, hogy fogyasztjuk. Simán, fokhagymásan, tejfölösen, sajtosan, lekvárosan – vagy ahogy kedvünk tartja.

Ennek a bizonyos egy hétig süthető kefires lángos recept hozzávalói a következők –

  • 1 kg liszt
  • 2 dl tej
  • 5-6 dl kefir
  • egy csomag friss élesztő (5 dkg)
  • 2 db  tojás – tojás nem fontos, e nélkül is jó
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • olaj 

A lángos összeállítása a következő módon történik —

Meglangyosítjuk a tejet, hozzáadjuk a kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Megkavarjuk, pár perc alatt langyos helyen felfuttatjuk.

Amikor már szép habos hozzáadjuk a megszitált liszthez – jöhet a kefir, tojás, meg persze sózzuk is, aztán pedig összedolgozzuk, és jól kidagasztjuk.

Ha már szép sima, két választásunk van – vagy kelesztőtálba rakjuk, ami légmentesen zárható, vagy pedig lefedjük fóliával, és minimum 3 órán keresztül pihentetjük, de legjobb, ha egy egész éjszakán keresztül.  

A pihentetés után felhevítjük az olajat, nem túl forróra, mert akkor túl hirtelen sül. Kezünket egy kicsit beolajozzuk, és minden sütéskor egy maréknyi tésztát szakítunk.

Kézben széthúzzuk, ne nyújtsuk deszkán – a húzásos technika sokkal jobb – és pár perc alatt az olajban kisütjük. Lehetőleg csipesszel fordítsuk, vagy ha nincs, akkor két villával, ügyeskedve is meg lehet oldani a műveletet.

Bármivel forgatjuk a lényeg az, hogy a tésztát ne szúrjuk meg.

Ha mindkét oldala megsült, akkor lecsöpögtetjük az olajtól, de biztonság kedvéért néhány réteg konyhai papírtörlőre rakjuk, vagy ha lehetőségünk van, akkor egymás mellett, élére rakva hagyjuk lecsöpögni.

Sajttal, tejföllel, fokhagymás olajjal, vagy ahogy tetszik – 🙂 fogyasztható.

A megmaradt tésztát egy jól záródó műanyag edényben akár egy hétig eltarthatjuk a hűtőben, mindig csak annyit szakítva belőle, amennyit kisütünk. 

Fotó: Ligeti K.