2024-05-27

Egervári töltött palacsinta

Egervári töltött palacsinta

Az egervári töltött palacsinta egy töltelékében, és elkészítési módjában is érdekes tésztaféle. A receptet egykor a Magyar Konyha tette közzé.

Ha valaki elég édes szájú, szereti a diót, a mákot, a túrót, és a meggyet – akkor nagy csalódás nem érheti.

Egyszer mindenképp érdekes kipróbálni, bár én a főzése helyett tepsiben sütést választanám, mert ugyanúgy szeletelhetővé válik, ráadásul az ízek nem „hígulnak”, hanem erőteljesebbé válnak.

A recept nem csak töltött, hanem göngyölt is, vagyis nem átlagos méretű palacsintáink lesznek, hanem egy, de az méretes, amit szeletelni lehet, és kell.

Hogy miért egervári a recept – nem tudom – elképzelhető, hogy aki lejegyezte annak idején, az vagy odavaló volt, vagy ottjártában látta először.

De igazándiból teljesen mindegy, hisz a szöveg olvasásakor már nyilvánvaló, hogy ez a tészta bizony ígéretes finomság.

Nézzük az egervári töltött palacsinta hozzávalóit –

18 kész palacsinta;

a töltelékhez

 • 15 dkg darált dió,
 • 15 dkg darált mák,
 • 2 dl tej, 1 citrom,
 • 25 dkg tehéntúró,
 • 30 dkg befőtt vagy fagyasztott meggy,
 • 2 tojássárgája,
 • 2 evőkanál búzadara,
 • 6 evőkanál cukor (még jobb,
 • késhegynyi őrölt fahéj;
 • a kikenéshez 5 dkg margarin;
 • a kifőzéshez 1 liter tej; vagy a kisütéshez egy tojás
 • a mártáshoz egy puncs pudingpor,
 • 2 tojás
 • és 2 tojásfehérje,
 • 3-4 evőkanál cukor

Nézzük, hogy fogjuk összeállítani –

 1. Először a tölteléket készítjük el.
 2. A darált diót egy deci tejjel, két evőkanál cukorral és egy kevés reszelt citromhéjjal elkeverjük. A máktölteléket ugyanígy készítjük el.
 3. A túrót áttörjük, és a két tojássárgájával, egy evőkanál búzadarával, két evőkanál cukorral meg egy kevés citromhéjjal simára keverjük.
 4. A meggyet kimagozzuk, s nemcsak lecsöpögtetjük, de alaposan ki is nyomkodjuk, majd egy evőkanál búzadarát meg csipetnyi fahéjat keverünk bele.
 5. De mehet hozzá egy kis cukor is, vagy mézzel megcsurgatjuk, nehogy nagyon savanyú legyen.
 6. Egy tiszta konyharuhát kiterítünk, és vajjal alaposan megkenjük. – Ha sütjük, akkor erre használjunk jó minőségű papírtörlőt, ami nem foszlik a nedvességtől – vagy sütőpapírt.
 7. A felénk eső szélén a közepére egy palacsintát fektetünk. Erre a következő palacsintát úgy borítjuk, hogy az elsőt csak félig fedje, majd a máktöltelék negyedével megkenjük.
 8. Egy üres palacsintával befedjük, erre a túrókrém negyedét simítjuk. Ezután ismét palacsinta, rá a diókrém negyede, majd palacsinta és a meggytöltelék fele kerül. Az egészet megismételjük, és a tetejére egy üres palacsintát fektetünk.
 9. Az alsó, félig kilógó palacsinta és a konyharuha segítségével az egymásra rakott palacsintákat öszszetekerjük.
 10. A többi palacsintából és töltelékből még egy tekercset készítünk.
 11. Mindkét tekercset zsineggel átkötjük. Közben a tejet felforraljuk.
 12. A palacsintatekercseket óvatosan a forró tejbe fektetjük, és a tejet újra felforraljuk.
 13. Ekkor az edényt lefedve és a lángot a legkisebbre állítva a tekercseket 20 percig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy akkora lábast válasszunk, amelyben a tej a
  két tekercset ellepi és nem fut ki.
 14. Végül a tekercseket a tejből óvatosan kiemeljük és félretesszük.
 15. Amennyiben sütés mellett döntünk –
 16. A feltekert palacsintának utolsó lapjainak szélét belülről bekenjük tojással, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és átkenjük az egész felületét a felvert tojással. Egyszerűen kisütjük nagyjából 20 perc alatt.
 17. Ezután a pudingport a két tojás sárgájával és a cukorral simára keverjük. A tejet apránként hozzáöntjük, simára keverjük, és tovább verve krémmé főzzük.
 18. Majd a maradék tojásfehérjéhez még két tojásfehérjét adunk, kemény habbá verjük, és óvatosan a tűzről lehúzott, de még meleg krémbe keverjük.
 19. Ha a göngyölt-töltött palacsinta már nagyjából kihűlt, akkor ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a puncsmártással körülöntjük.

Forrás: Magyar Konyha 1993.10.01. Fotó: Budaházi