2024-03-28

Egérke – fordulós fánk

egérke sütemény

Az egérke – fordulós fánk nevet formája miatt kapta nyilván, hisz mivel kanállal szaggatják – ezért valahogy mindig sikerül egy kis farkinca a végére. Ráadásul – van még egy jellegzetessége.

Nyilván formája, és kicsinysége miatt van egy jó tulajdonsága – sütés közben megfordul – ezzel sem kell nagyon bajlódnunk, pusztán arra kell figyelni, nehogy túlzásba vigye a forgást.

Ezt is kell keleszteni, akár csak nagy tesóját, és tojásfehérjével is lazítjuk. Eredmény egy könnyed, falatnyi finomság – ami ízében mégis nagyon hasonlatos a szalagos fánkhoz.

Ezt a fajta fánkot készítik sütőporral is, az a morzsalékosabb verzió, az élesztős tészták mindig lazábbak, puhábbak.

Az egérke – fordulós fánk hozzávalói –

  • 40 dkg liszt,
  • 4 dkg margarin,
  • 2-3 tojás,
  • 3-4 dl tej,
  • 3 dkg cukor,
  • fél kávéskanál só,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál rum
  • a sütéshez: 0,5 l olaj vagy zsír

A tészta elkészítésének módja –

Az élesztőt a langyos, cukros tejben szoba hőmérsékleten felfuttatjuk.


A lisztet egy tálba szitáljuk, rakunk hozzá egy kis sót, közepébe egy mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, a rumot, a tojások fehérjéből készült habot.

A liszt tetején lévő mélyedésben ezeket összekeverjük, majd a tejet apránként hozzáadva összekeverjük rendesen.

Kidolgozzuk, majd a végén beledagasztjuk a megolvasztott margarint is – hogy a tésztánk szép, sima legyen.

Duplájára kelesztjük. Egy lábasba nagyjából 3 centi mélyen olajat vagy zsírt rakunk és takaréklángon felmelegítjük. Ennyi kell, hogy a tészták ne üljenek meg az edény alján, és szépen megforduljanak.

Próbáljuk ki, hogy elég meleg-e. Beledobunk egy apró darabot, és ha óvatosan sistereg, akkor kezdhetjük a sütést.


A forró zsírba mártott evőkanállal szaggatjuk a kanál forma galuskákat, nem szabad sokat tenni az edénybe, mert szépen nő.


Első oldalát fedő alatt sütjük takaréklángon 3-4 percet, majd megfordítjuk, és a másik oldalát már fedő nélkül készítjük el. Persze ha megfordul magától, akkor annál jobb.

Amíg kiszedjük a fánkokat, addig húzzuk le a zsiradékkal feltöltött edényt a tűzről, nehogy túlhevüljön.

A tésztákat papírtörlőre szedjük, így nyugodtan lecsöpög róla a fölösleges zsiradék. – Utána pedig jöhet a porcukrozás. Vagy hempergetjük bele, vagy pedig szűrőbe tett porcukorral végig szórjuk őket.