2024-05-27

Édes szalakális puszedli

szalakális puffancs

Az édes szalakális puszedli, vagy szalakális pogácsa egy nagyon egyszerű falatozni való, aminek tésztáját – ha lapban sütjük ki – krémmel is tölthetjük.

Pici, lapos tésztából – szép termetes, mézes puszedli méretű darabok fognak sülni, amik – mint általában a szalakális tészták – szétomlanak a szájban.

Tejjel, vagy teával nagyon kellemes uzsonna, vagy vendégkínáló válik belőle.

Ha mutatós sütit akarunk belőle, akkor a tetejét csurgassuk le, csíkozzuk egy kis olvasztott csokoládéval. Csokoládét gőz fölött olvasztunk, pici olajat keverünk bele – ettől szép fényes lesz.

A szalakális puszedli, szalakális pogácsa hozzávalói –

 • 7 db tojás
 • 30-35 dkg liszt a tojások méretétől függően
 • 7-8 evőkanál kristálycukor
 • 1,5 dkg szalakáli
 • 5 dkg margarin, vagy vaj
 • 3-4 kanál cukor pluszban
 • Ha valami nagyon finomat szeretnénk, akkor gyúrjunk bele egy kis reszelt citromhéjat is…, csak javára válik

A pogácsa elkészítési módja –

 1. A tojásokat egyenként felütjük, majd a lisztbe rakjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat, citromhéjat, és a kis tejben feloldott szalakálit.
 2. Ha így járunk el, akkor egy lágy, könnyen kidolgozható tésztát fogunk kapni. A lényeg, hogy jó sima legyen.
 3. Nem jó ha folyós, ha netán ragacsos, akkor adjunk hozzá egy kis lisztet, de csak annyit, hogy ragacsosságát elveszítse. Gyúrjuk át rendesen.
 4. Borítsuk ki lisztezett deszkára, majd lisztezve kinyújtjuk. Jó félcentis legyen a tészta. A pogácsaszaggatót minden szaggatásnál lisztezzük be. Közepesnél ne legyen nagyobb, mert szépen meg fog nőni.
 5. Sütőpapírral kibélelt, vagy lisztezett tepsibe rakjuk ritkán – hisz jócskán növekedni fognak.
 6. A sütőt előmelegítjük, majd 180 fokon nagyon gyorsan – nagyjából 10 perc alatt el is készül. Lényeg, hogy világos legyen.
 7. Sütés közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, mert könnyen összeeshet.
 8. Ha már szép nagyon-világos barna, és érezzük az illatát – akkor biztos, hogy elkészült. Sokáig puha marad, dobozban tartsuk, állaga a mézesére hasonlít.
 9. Ugyanezt a tésztát kisüthetjük 5-6 lapban is. Vaníliás pudingot kikeverve vajjal, azzal a lapokat megtöltve nagyon finom süteményt készíthetünk.