
Az édes szalakális puszedli, vagy szalakális pogácsa egy nagyon egyszerű falatozni való, aminek tésztáját – ha lapban sütjük ki – krémmel is tölthetjük.
Pici, lapos tésztából – szép termetes, mézes puszedli méretű darabok fognak sülni, amik – mint általában a szalakális tészták – szétomlanak a szájban.
Tejjel, vagy teával nagyon kellemes uzsonna, vagy vendégkínáló válik belőle.
Ha mutatós sütit akarunk belőle, akkor a tetejét csurgassuk le, csíkozzuk egy kis olvasztott csokoládéval. Csokoládét gőz fölött olvasztunk, pici olajat keverünk bele – ettől szép fényes lesz.
A szalakális puszedli, szalakális pogácsa hozzávalói –
- 7 db tojás
- 30-35 dkg liszt a tojások méretétől függően
- 7-8 evőkanál kristálycukor
- 1,5 dkg szalakáli
- 5 dkg margarin, vagy vaj
- 3-4 kanál cukor pluszban
- Ha valami nagyon finomat szeretnénk, akkor gyúrjunk bele egy kis reszelt citromhéjat is…, csak javára válik
A pogácsa elkészítési módja –
- A tojásokat egyenként felütjük, majd a lisztbe rakjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a vajat, citromhéjat, és a kis tejben feloldott szalakálit.
- Ha így járunk el, akkor egy lágy, könnyen kidolgozható tésztát fogunk kapni. A lényeg, hogy jó sima legyen.
- Nem jó ha folyós, ha netán ragacsos, akkor adjunk hozzá egy kis lisztet, de csak annyit, hogy ragacsosságát elveszítse. Gyúrjuk át rendesen.
- Borítsuk ki lisztezett deszkára, majd lisztezve kinyújtjuk. Jó félcentis legyen a tészta. A pogácsaszaggatót minden szaggatásnál lisztezzük be. Közepesnél ne legyen nagyobb, mert szépen meg fog nőni.
- Sütőpapírral kibélelt, vagy lisztezett tepsibe rakjuk ritkán – hisz jócskán növekedni fognak.
- A sütőt előmelegítjük, majd 180 fokon nagyon gyorsan – nagyjából 10 perc alatt el is készül. Lényeg, hogy világos legyen.
- Sütés közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, mert könnyen összeeshet.
- Ha már szép nagyon-világos barna, és érezzük az illatát – akkor biztos, hogy elkészült. Sokáig puha marad, dobozban tartsuk, állaga a mézesére hasonlít.
- Ugyanezt a tésztát kisüthetjük 5-6 lapban is. Vaníliás pudingot kikeverve vajjal, azzal a lapokat megtöltve nagyon finom süteményt készíthetünk.