2024-07-12

Ecetes zöld paradicsom recept

ecetes zöld paradicsom

Az ősz a savanyúság tartósítás ideje. Az ecetes zöld paradicsom savanyúság recept már eléggé elfeledett.

Nagyanyáink korában mindent, ami a kertben termett hasznosítottak. Így került a csalamádéba, s így készítettek belőle külön savanyút is.

Ez a recept valójában nem is savanyúság készítés, hanem savanyítás.

Nem más anyaggal ízesítjük a zöldséget, hanem a só és az idő teszi a dolgát – kb. 2 hónap alatt “saját magától” megsavanyodik. Pont úgy, mint a vizes uborka.

Ízesítése a többi készítményhez nagyon hasonló – valójában bolti kapros tartósítóval is finom lesz a végeredmény, s lényegében ugyanazokkal a fűszerekkel dolgozunk.

És hogy szól akkor az ecetes zöld paradicsom savanyúság recept?

A száraz kaprot bő hideg vízben jól megmossuk. Néhány szál tormát megtisztítunk. Ha kertünkben van paradicsom – Szeptember hónap vége felé, ha az időjárás már hidegebbre fordul, húzzuk ki a paradicsomot tövestől.

Szedjük le róla a teljesen érett és a teljesen zöld gyümölcsöket. Azokat pedig, amelyek sárgulni, pirosodni kezdtek, hagyjuk a száron, melyet gyökerestől esőtől védett, meleg helyre akasztunk, innen szedegetjük aztán a szépen beérett paradicsomokat.

A zölden leszedett paradicsomból téli savanyúságot készítünk. Kiválogatjuk a teljesen ép zöldparadicsomokat, tisztára mossuk, és hosszú szeleteket vágunk, de egészben is hagyhatjuk – ha nem nagyok.

A legalább 5 literes uborkás üveg aljára kaprot rakunk, néhány szem mustármagot, és borsot, valamint egy-két darab tormát. Erre pakoljuk a zöldparadicsomot.

A tetejét leszorítjuk száraz kaporral és tormával, majd 2 kanál sót rakunk bele, és 1 liter hideg vizet öntünk rá.


Majd ismét két kanál sót, újból egy liter vizet. Ezt addig ismételjük, amíg az üveg megtelik, végül a tetejére még 1 kanál sót hintünk. Légmentesen lezárjuk, s a kamrában olyan helyre állítjuk, ahol nem éri fény.

Két hónapig nem mozdítjuk a helyéről. Saját magától fog megsavanyodni. Ugyanígy tesszük el a vizes uborkát is télire.

Az ecetes zöld paradicsom savanyúság recept egy régi, dédanyáink idejéből ránk maradt, bevált, s kitűnő módszer…

Fotó: NincsRecept,ratylit főzök