Ecetes uborka recept

Ecetes uborka egy örök kedvenc.

Az ecetes uborka mindenki kedvence, és nincs is olyan nagy gond vele, ha rászánjuk magunkat, ha el akarnánk tenni télire.


Jelenleg mifelénk inkább az a nagy probléma, hogy nem nagyon lehet kapni, vagy ha igen – horror áron. De hátha van olyan része az országnak, ahol nem ütött be a szárazság, és locsolással legalább egy átlagos termést szedhettek a kertben, vagy ismerőstől, esetleg piacról hozzájuthatnak.


Régen általában nagy üvegekben rakták el az ubit, de az ubork

a is méretesebb volt amit beleraktak. Pocsékolásnak vették, ha valaki 5-6 centis kis apróságokat rak el télire.
Érdemes 7 decis üvegekben tartósítani, így biztos nem romlik meg addig, míg a végére járunk az üvegnek.

Hogy készül ez a fajta uborka?

Vékony, hibanélküli, kisebbfajta friss uborkákat vegyünk.


Mossuk át alaposan meleg vízben, puha kefével jól kefélgessünk le minden mélyedésbe tapadó piszkot és földet. Többször is öblítsük le tiszta vízzel, azután gyengén sózott meleg vízben áztassuk az uborkákat pár óra hosszat.


Ekkor szedjük tiszta abroszra, vagy papírtörlőre hogy kissé leszikkadjanak. Míg szárítkóznak, addig elkészítjük az ecetes felöntő vizet.
A savanyúságok elkészítéséhez lehetőleg 10 százalékos ecetet használjunk.

Miből mennyi kell, hogy az ecetes uborka elrakása sikerüljön?

  • 3 liternyi vízhez 5—7 dl. ecet kell, ez attól is függ, ki mennyire erősen savanyítva szereti. Főzzük fel 8—10 mokkáskanálnyi cukorral,
  • mokkáskanálnyi majoránnával,
  • kávéskanálnyi koriandermaggal,
  • kávéskanálnyi egész borssal,
  • mokkáskanálnyi szegfűborssal,
  • lapos evőkanálnyi mustármaggal
  • és annyi sóval, hogy kellemes sósízű legyen.

Az üveg aljába rakjuk az ízesítő fűszernövényeket(torma, kapor). Lehet ezeket is felfőzni az ecetes lében, de előbb mossuk át alaposan meleg vízben.


Hagyjuk kihűlni és úgy rendezzük őket s rakosgassuk az üveg aljába az uborkákat, közbe-közbe dugjunk tisztított, hosszában szelt tormát.


Ezután a forrásban lévő ecetes vizet óvatosan töltsük az uborkákra, szorítsuk le közben két-három, keresztbe tett fácskával, vagy csak simán az ujjunkkal.
Az üveget töltsük színig, mert bizony sok levet magába szív.


Zárjuk le azonnal a savanyúságot legcélszerűbb a kupak alá celofánt tenni, hogy az ecetes pára semmi galibát ne okozzon. Legalább egy éjszakára csavarjuk pokrócba s csak akkor bontsuk ki belőle, amikor már kihűlt.


Az így elkészített ecetes uborka 8—10 nap alatt beérik.
A száraz dunsztból kivéve mehet is a kamrába.

Fotó: Pixabay