Dupla kráter szelet

dupla kráter szelet

Hogy miért dupla kráter szelet? Mert nem csak pudingot rakunk bele, hanem szilvalekvárt, vagy puha aszalt szilvát is.

Így több finom mélyedés lesz benne, és akkor még az alján megbújó almával, vagy meggyel nem számoltunk.

Kétféle ízből készül a süti, és még furábbá teszi megjelenését. Kicsit dimbes-dombos, gidres-gödrös, hegy-völgyes lesz.

A vaníliás tészta édességét ellensúlyozza a kakaós édes-kesernyéssége, a vaníliás puding kellemes krémességét pedig a jó minőségű (ha van, akkor szatmári)

szilvalekvár, vagy aszalt szilva (ha száraz, akkor tejben beáztatjuk) izgalmas savanykás íze.

Bumfordi megjelenése ellenére kifejezetten kívánatos tészta, az az igazi „csúnya, de finom”

A dupla kráter szelet hozzávalói –

  • fél kiló liszt
  • fél liter tej
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg zsiradék
  • 3 db tojás
  • 1 sütőpor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2-3 kanál kakaópor
  • pici só
  • 1 vaníliás pudingpor
  • 1/2 liter tej a pundinghoz
  • 2 db alma megtisztítva, felkockázva
  • 10-15 dkg szilvalekvár, vagy
  • 10 db aszaltszilva felnegyedelve

A tésztát a következő módon készítjük el.

  1. A tojásokat, a zsiradékot, sót, cukrot és a sütőport alaposan kikeverjük, mintha a piskóta sárgáját kevernénk ki a cukorral, szinte habossá tesszük.
  2. Utána kezdjük belekeverni a lisztet, időnként egy kis tejet adva hozzá, hogy könnyebb legyen.
  3. Fokozatosan hozzáadjuk az összes tejet – így, összeállítva is alaposan kikeverjük.
  4. Aztán a massza felét egy közepes tepsi (amiben magasabb piskótát sütünk) sütőpapírral kibélelt, vagy kikent, lisztezett aljába borítjuk.
  5. Az almát megmossuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és azokat is 4-5 részre feldaraboljuk, majd rászórjuk a már tepsiben lévő masszára.
  6. Helyettesíthetjük az almát magozott meggyel is, de előtte keverjük egy kis cukorral össze (minimálissal), vagy használjunk befőttet, de csepegtessük le rendesen.
  7. Utána a tészta másik felébe belerakjuk a kakaó port, és azzal is nagyon alaposan kikavarjuk a tésztát.
  8. Most ezt borítjuk rá az egészre kanalanként, szépen irányítva hová menjen. Így az alja filtes-foltos lesz. Ezután jön az előre megfőzött puding.
  9. Úgy intézzük, hogy sorbarakjuk, nagyjából 5 centinként rárakunk egy evőkanál végnyi, vagy kiskanálnyi már megdermedt pudingot.
  10. Aztán mellé – köztes helyen – jöhet a szilvalekvár, vagy a szilva, kicsivel kisebb mennyiségben.
  11. A tésztát előmelegített sütőben 170-180 fokon sütjük, mint a piskótát – de ez nem annyira kényes. Ettől függetlenül fölösleges az elején nyitogatni.
  12. Akkor lesz kész, ha a közepének is lesz tartása, mint eleinte a szélének. A tészta nem lágy már, hanem „kemény”, nem süllyed a kéz, ha ellenőrzi.
  13. Ha eltaláljuk a hőfokot, és nem felejtkezünk el róla, akkor az alja is szép világosra sül, és minden falat új élményt ad.
  14. Karácsonyi asztalra én nem tenném, de vendégvárás esetén a készülődés időszakában nagyon jópofa, és kifejezetten finom sütemény.