2024-02-23

Dominó kocka

Dominó kocka

A dominó kocka egy nem túl bonyolult, viszont nagyon-nagyon mutatós sütemény. Több elkészítési módja ismert, és azon belül is vannak variációi.

Bevonata lehet fehér, vagy fekete – ettől függően – ellentétes színnel rakjuk rá a vonalakat és pöttyöket.

A fehér máz cukorból és pici vízből készül alaposan kikavarva, a barna – természetesen csokoládéból.

Ez a sütemény nagyon régi, már nagymamám receptkönyveiben, és receptes, mindentudó füzeteiben is megtalálható volt, vagyis esélyesen több, mint százéves.

Hirtelenjében három receptet hoztam – az első a legegyszerűbb, egyszerű piskótát sütünk 6 tojásból, 6 kanál cukorral, 6 kanál liszttel.

Lapos gáztepsiben sütjük ki. Csokoládéból mázat készítünk kis olaj hozzáadásával – gőz fölött felolvasztva, s ebbe forgatjuk bele a piskótákat.

A pöttyöket pedig – különböző számban, választó vonallal – porcukorból, és néhány csepp vízből keverjük ki.

Természetesen a sütemények oldalát is bevonjuk választott színű mázunkkal, nem csak felső felületüket. (szeletelés után)

Nézzük a második dominó kocka recept hozzávalóit –

  • 15 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanálnyi méz
  • 1 szelet reszelt csokoládé
  • 20 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

A sütemény készítésének menete –

  1. 15 dkg cukrot keverjünk habosra 2 egész tojással, azután adjunk hozzá 3 evőkanál langyosra melegített mézet, 1 szelet reszelt csokoládét, és 20 dkg liszttel kevert fél csomag sütőport.
  2. A tésztát 1/2 cm vastagon tepsibe helyezzük, majd lassú tűznél közepesen meleg sütőben megsütjük.
  3. Tetejét szeletelés előtt fehér cukormázzal vonjuk be. Ha a máz már megszáradt, dominó nagyságúra vágjuk, s tetejükre olvasztott csokoládéból pontokat cseppentünk.
  4. Fehér cukormázat készíthetünk porcukorból kevés citromlé adagolásával is, nagyon-nagyon alaposan kikavarva.
  5. És természetesen a sütemény elkészíthetjük csokoládémázzal bevonva is, s arra fehér pöttyöket csurgatva. Csokoládémáz legegyszerűbb elkészítési módja a zserbónál le van írva.

Másik módja a szelet készítésének –

  1. 15 dkg vajból, 25 dkg liszttel, 10 dkg cukorral, három szelet reszelt csokoládéval, 2 tojássárgájával tésztát gyúrunk, kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
  2. Vajjal kikent tepsiben megsütjük. Bevonjuk fehér cukormázzal, vagy kakaóssal, majd felszeleteljük.
  3. Azután reszelt, pici olajjal hígított, olvasztott csokoládéból a dominó mintájára pontokat rakunk rá.
  4. Vagy csokoládémázzal vonjuk be, (felvágás után természetesen az oldalát is), tetejére pedig fehér mázból pöttyöket rakunk. A fehér bevonat aránya a következő – 1 tojásfehérje, 7-8 dkg porcukor nagyon alaposan kikavarva.

Fotó: Vankó Sándorné
€