2024-05-21

Dödölle recept

dödölle recept

Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle, ettél belőle… – ezt a dalocskát mindenki ismeri. No de mi az a dödölle? Ez sokunknak már fogas kérdés – Manapság kevesen fogyasztják – érdemtelenül.

Úgy kell elképzelni, mintha a nudlit vastagabbra sodornánk, és nem főznénk, hanem mindkét oldalát megpirítanánk. Az – ugye nem lehet rossz?

Ezt aztán ették fejföllel, pirított hagymával, túróval, savanyú káposztával – ilyen receptet mi is közlünk lentebb. Végtére is mindenki úgy ízesíti, ahogy szeretné, de magában a pirított krumpli íze is nagyon finom…

A dödölle hozzávalói –

 • 1/2 kg krumpli 
 • 30-40 dkg liszt
 • 10 dkg sertészsír
 • 1 szép vöröshagyma felaprózva

Elkészítése a következő módon történik

 1. A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk, és annyi sós vízben rakjuk fel főni, hogy éppen csak hogy ellepje. Majdcsak párolódjon. Teljesen puhára főzzük. 
 2. Ha megfőtt, akkor a levében megtörjük, és hozzáadjuk lassan a lisztet közben kevergetve, aztán simára dolgozzuk. 
 3. Az apróra vágott vöröshagymát a zsírban megpirítjuk, a hagymát kihúzzuk egy tányérra, hogy a serpenyőben maradjon a zsír nagy része,  aztán a dödölléket kiszaggatjuk egy evőkanál segítségével úgy, hogy minden szaggatás előtt a kanalat belemártjuk a hagymás zsírba.
 4.   És lehetőleg meg is pirítjuk, mert úgy lesz az igazi. Egy serpenyőbe azért elég tetemes mennyiség belefér.
 5. Ha különlegesebbet akartak enni, akkor füstölt szalonna zsírján pirították a dödölléket.

A tepertős-savanyúkáposztás változat hozzávalói –

 • 10-15 dkg füstölt szalonna
 • pici olaj a káposzta alá
 • 1/2 kg apró savanyúkáposzta

És így készítjük –

A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk, a kisütött szalonnakockát a hagymához húzzuk, a zsírján pedig a dödöllék mindkét oldalát megpirítjuk. 

Közben egy kis olajon Fél kiló kimosott savanyú káposztát egy kis borssal megpárolunk, a legvégén piríthatunk is rajta. 

Együtt tálaljuk. Alulra a dödölléket, rárakjuk, vagy mellé a savanyú káposztát, megszórjuk hagymás szalonnával. Ha szeretjük, akkor tejfölt is tehetünk rá. Vagy amit szeretnénk.