2024-02-22

Disznótoros sütése

DIsznótoros sütés

Jön a disznótoros szezon, hisz hagyományosan november végétől vágták a disznót. Nem véletlenül – egykor ebben az időszakban már nagy hidegek voltak, nem kellett félni attól, hogy a hús megromlik.

Disznótorban az egyik első jó falat ami elkészült, az a hurka volt. Véres-májas-tüdős. Utóbbit manapság már kevesen töltenek, a tüdőt inkább berakják a másik kettőbe.

Manapság kolbász már a tor napján készül, egykor azzal vártak néhány napot. Először hogy kihűljék a hús, aztán pedig a bekavart tölteléknek kellett összeérnie.

Mostanság a gazdák azzal dicsekednek, hogy hajnal négykor levágták a disznót, délre már minden be volt pakolva a fagyasztóba…. Nem jó móka, de ők tudják – vagy nem.

Nézzük egy jó disznótoros hozzávalóit –

Jelzem, ez boltban vett hurkára-kolbászra vonatkozik, hisz aki disznótort tart, az már tudja ennek a mikéntjét.

1/2 kg sütnivaló kolbász, (természetesen nem dől össze a világ, ha valamivel több, vagy kevesebb)

  • 50 dkg májas hurka,
  • 50 dkg véres hurka,
  • 10-15 dkg zsír,
  • hagymás burgonya,
  • párolt káposzta.

A hagymás burgonya hozzávalói:

  • 1 kg burgonya,
  • 20 dkg vöröshagyma,
  • 2 mokkáskanál bors,
  • 10 dkg zsír,
  • 4 teáskanál só


Párolt káposzta hozzávalói –

  • 1 kg vöröskáposzta,
  • 30 dkg vöröshagyma,
  • 2 teáskanál őrölt kömény,
  • 2 kanál zsír
  • 3-4 evőkanál cukor,
  • 1 evőkanál ecet, 20 %-os – 10 %-osból a duplája
  • 2 teáskanál só,
  • 2 dl vörös bor. – Ugyanezzel a recepttel, összetevőkkel fehér káposztából is elkészíthető.

Elkészítési módjuk a következő –

  1. A hurkát és a kolbászt kizsírozott tepsibe rakjuk, közepes hőfokon 15—20 perc alatt ropogósra sütjük. (Vizet ne öntsünk alá, mert ebben az esetben a hurka bőre kireped.)
  2. Kireped akkor is a hurka, ha nem frissen töltött. Ezért ha boltban, hentesnél vettük, először pár percre rakjuk vízbe. Nem kell félni, nem fogja beszívni, viszont a „bőre” visszanedvesedik, így nem fog kihasadni.
  3. A hagymás burgonya elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, lereszeljük vagy megtörjük. Ha megtisztítjuk a krumplit, s úgy főzzük meg – lazább, puhább lesz. Kinek-kinek ízlése szerint.
  4. Zsíron finomra vágott vöröshagymát pirítunk, kevés őrölt borsot adunk hozzá, sózzuk és beleforgatjuk az áttört burgonyát. Felforrósítva tálaljuk.
  5. Párolt káposzta elkészítése: 2 evőkanál zsíron, 3-4 evőkanál kristálycukrot karamellizálunk.
  6. Hozzáadjuk a szeletekre vágott vöröshagymát, az őrölt köményt és a vékonyra vágott vöröskáposztát. Megsózzuk, és saját levében fedő alatt pároljuk. Ha a káposztáról elpárolgott a leve, vörös bort öntünk hozzá, és így pároljuk puhára.
  7. Végül egy evőkanál ecetet adunk hozzá és tálalhatjuk. (vörösbor elhagyható, helyette pici vízzel is pótolhatjuk)