Disznótoros sütése
Jön a disznótoros szezon, hisz hagyományosan november végétől vágták a disznót. Nem véletlenül – egykor ebben az időszakban már nagy hidegek voltak, nem kellett félni attól, hogy a hús megromlik.
Disznótorban az egyik első jó falat ami elkészült, az a hurka volt. Véres-májas-tüdős. Utóbbit manapság már kevesen töltenek, a tüdőt inkább berakják a másik kettőbe. Manapság kolbász már a tor napján készül, egykor azzal vártak néhány napot. Először hogy kihűljék a hús, aztán pedig a bekavart tölteléknek kellett összeérnie.
Mostanság a gazdák azzal dicsekednek, hogy hajnal négykor levágták a disznót, délre már minden be volt pakolva a fagyasztóba…. Nem jó móka, de ők tudják – vagy nem.
Nézzük egy jó disznótoros hozzávalóit –
Jelzem, ez boltban vett hurkára-kolbászra vonatkozik, hisz aki disznótort tart, az már tudja ennek a mikéntjét.
1/2 kg sütnivaló kolbász, (természetesen nem dől össze a világ, ha valamivel több, vagy kevesebb)
50 dkg májas hurka,
50 dkg véres hurka,
10-15 dkg zsír,
hagymás burgonya,
párolt káposzta.
A hagymás burgonya hozzávalói:
1 kg burgonya,
20 dkg vöröshagyma,
2 mokkáskanál bors,
10 dkg zsír,
4 teáskanál só
Párolt káposzta hozzávalói –
1 kg vöröskáposzta,
30 dkg vöröshagyma,
2 teáskanál őrölt kömény,
2 kanál zsír
3-4 evőkanál cukor,
1 evőkanál ecet, 20 %-os – 10 %-osból a duplája
2 teáskanál só,
2 dl vörös bor. – Ugyanezzel a recepttel, összetevőkkel fehér káposztából is elkészíthető.
Elkészítési módjuk a következő –
A hurkát és a kolbászt kizsírozott tepsibe rakjuk, közepes hőfokon 15—20 perc alatt ropogósra sütjük. (Vizet ne öntsünk alá, mert ebben az esetben a hurka bőre kireped.) Kireped akkor is a hurka, ha nem frissen töltött. Ezért ha boltban, hentesnél vettük, először pár percre rakjuk vízbe. Nem kell félni, nem fogja beszívni, viszont a „bőre” visszanedvesedik, így nem fog kihasadni.
A hagymás burgonya elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, lereszeljük vagy megtörjük. Ha megtisztítjuk a krumplit, s úgy főzzük meg – lazább, puhább lesz. Kinek-kinek ízlése szerint.
Zsíron finomra vágott vöröshagymát pirítunk, kevés őrölt borsot adunk hozzá, sózzuk és beleforgatjuk az áttört burgonyát. Felforrósítva tálaljuk.
Párolt káposzta elkészítése: 2 evőkanál zsíron, 3-4 evőkanál kristálycukrot karamellizálunk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott vöröshagymát, az őrölt köményt és a vékonyra vágott vöröskáposztát. Megsózzuk, és saját levében fedő alatt pároljuk. Ha a káposztáról elpárolgott a leve, vörös bort öntünk hozzá, és így pároljuk puhára. Végül egy evőkanál ecetet adunk hozzá és tálalhatjuk. (vörösbor elhagyható, helyette pici vízzel is pótolhatjuk)
Ha tetszett a disznótoros sütése bejegyzés, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy a Retrográd oldalunkon a helyed!