Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Disznótoros sütése

Jön a disznótoros szezon, hisz hagyományosan november végétől vágták a disznót. Nem véletlenül – egykor ebben az időszakban már nagy hidegek voltak, nem kellett félni attól, hogy a hús megromlik.

Disznótorban az egyik első jó falat ami elkészült, az a hurka volt. Véres-májas-tüdős. Utóbbit manapság már kevesen töltenek, a tüdőt inkább berakják a másik kettőbe. Manapság kolbász már a tor napján készül, egykor azzal vártak néhány napot. Először hogy kihűljék a hús, aztán pedig a bekavart tölteléknek kellett összeérnie.

Mostanság a gazdák azzal dicsekednek, hogy hajnal négykor levágták a disznót, délre már minden be volt pakolva a fagyasztóba…. Nem jó móka, de ők tudják – vagy nem.

Nézzük egy jó disznótoros hozzávalóit –

Jelzem, ez boltban vett hurkára-kolbászra vonatkozik, hisz aki disznótort tart, az már tudja ennek a mikéntjét.

1/2 kg sütnivaló kolbász, (természetesen nem dől össze a világ, ha valamivel több, vagy kevesebb)

50 dkg májas hurka,

50 dkg véres hurka,

10-15 dkg zsír,

hagymás burgonya,

párolt káposzta.

A hagymás burgonya hozzávalói:

1 kg burgonya,

20 dkg vöröshagyma,

2 mokkáskanál bors,

10 dkg zsír,

4 teáskanál só


Párolt káposzta hozzávalói –

1 kg vöröskáposzta,

30 dkg vöröshagyma,

2 teáskanál őrölt kömény,

2 kanál zsír

3-4 evőkanál cukor,

1 evőkanál ecet, 20 %-os – 10 %-osból a duplája

2 teáskanál só,

2 dl vörös bor. – Ugyanezzel a recepttel, összetevőkkel fehér káposztából is elkészíthető.

Elkészítési módjuk a következő –

A hurkát és a kolbászt kizsírozott tepsibe rakjuk, közepes hőfokon 15—20 perc alatt ropogósra sütjük. (Vizet ne öntsünk alá, mert ebben az esetben a hurka bőre kireped.) Kireped akkor is a hurka, ha nem frissen töltött. Ezért ha boltban, hentesnél vettük, először pár percre rakjuk vízbe. Nem kell félni, nem fogja beszívni, viszont a „bőre” visszanedvesedik, így nem fog kihasadni.

A hagymás burgonya elkészítése: a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, lereszeljük vagy megtörjük. Ha megtisztítjuk a krumplit, s úgy főzzük meg – lazább, puhább lesz. Kinek-kinek ízlése szerint.

Zsíron finomra vágott vöröshagymát pirítunk, kevés őrölt borsot adunk hozzá, sózzuk és beleforgatjuk az áttört burgonyát. Felforrósítva tálaljuk.

Párolt káposzta elkészítése: 2 evőkanál zsíron, 3-4 evőkanál kristálycukrot karamellizálunk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott vöröshagymát, az őrölt köményt és a vékonyra vágott vöröskáposztát. Megsózzuk, és saját levében fedő alatt pároljuk. Ha a káposztáról elpárolgott a leve, vörös bort öntünk hozzá, és így pároljuk puhára. Végül egy evőkanál ecetet adunk hozzá és tálalhatjuk. (vörösbor elhagyható, helyette pici vízzel is pótolhatjuk)

Ha tetszett a disznótoros sütése bejegyzés, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra! Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy a Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük