Disznótoros – savanyú káposztán sütve

Disznótoros savanyú káposztán sütve

Ha nem is vágunk disznót – akkor is valahogy télen nagyobb eséllyel sütünk hurkát, kolbászt.

A disznótoros – savanyú káposztán sütve igazi pazar fogás.

Érdemes ebben az összetételben kipróbálni, mert a hurkához-kolbászhoz sült savanyúság ellensúlyozza a zsírosságot, kiegészíti az ízeket.

A kolbásztól a káposzta még finomabb lesz, és még pirul is, ami egy káposztánál hatalmas előnyt jelent….

Akiknél ünnep környékén disznótor lesz, esélyesen hasonló eledel kerül a karácsony esti asztalra is.

A disznótoros savanyú káposztán sütve igazi ünnepi fogássá válhat – csak jól készítsük el….

Ne problémázzunk rajta, ha nincs házi hurka-kolbász. Általában henteseknél jó minőségben lehet kapni, ha nem tudjuk a „lelőhelyét” kérdezzünk meg valakit, biztos lesz aki ilyen téren is tájékozott.

De akár a neten is utána nézhetünk, hogy mások mit-kit ajánlanak.

Nem sütjük külön a hurkát és kolbász, mert értelmetlen. Amúgy a disznótorok idejében sem tették ez.

Együtt sültek, és szépen megfértek egymás mellett. Egyik sem adta át az ízét a másiknak, viszont együtt tökéletesen megpirultak.

Ha vásároltuk a kolbászt, vagy már nem friss töltés, akkor a kolbászt is, és a hurkát is mártsuk pár percre vízbe, utána rakjuk majd a sütőedénybe. Erre azért van szükség, hogy a „bőre” ne hasadjon ki.

Hozzávalók a következők lesznek –

  • 1-2 pár májas hurka
  • 1-2 pár véres hurka
  • egy-két pár kolbász
  • zsír néhány kanálnyi
  • 1-1,5 kg savanyú káposzta –

Most pedig az elkészítése következik

  • A káposztát átmossuk, a tepsit kizsírozzuk, ráterítjük fellazítva a savanyú apró káposztát, aláöntünk nagyjából egy decinyi vizet. 
  • A káposztára ültetjük szépen, sorjában az olajjal, vagy egy pici zsírral bekent  kolbászokat és hurkákat. 
  • Aki akarja meg is szurkálhatja egy picit. Első félórában fóliával lefedjük a káposzta miatt, hogy puhuljon, aztán levesszük róla az alufóliát, és picit megpirítjuk, hogy szép színe legyen mindennek. 
  • 200  fokon sütjük fólia nélkül nagyjából negyedórát.
  • Jutalmul – csodálatos illat fogja belengeni a konyhát….