
Ha nem is vágunk disznót – akkor is valahogy télen nagyobb eséllyel sütünk hurkát, kolbászt.
A disznótoros – savanyú káposztán sütve igazi pazar fogás.
Érdemes ebben az összetételben kipróbálni, mert a hurkához-kolbászhoz sült savanyúság ellensúlyozza a zsírosságot, kiegészíti az ízeket.
A kolbásztól a káposzta még finomabb lesz, és még pirul is, ami egy káposztánál hatalmas előnyt jelent….
Akiknél ünnep környékén disznótor lesz, esélyesen hasonló eledel kerül a karácsony esti asztalra is.
A disznótoros savanyú káposztán sütve igazi ünnepi fogássá válhat – csak jól készítsük el….
Ne problémázzunk rajta, ha nincs házi hurka-kolbász. Általában henteseknél jó minőségben lehet kapni, ha nem tudjuk a „lelőhelyét” kérdezzünk meg valakit, biztos lesz aki ilyen téren is tájékozott.
De akár a neten is utána nézhetünk, hogy mások mit-kit ajánlanak.
Nem sütjük külön a hurkát és kolbász, mert értelmetlen. Amúgy a disznótorok idejében sem tették ez.
Együtt sültek, és szépen megfértek egymás mellett. Egyik sem adta át az ízét a másiknak, viszont együtt tökéletesen megpirultak.
Ha vásároltuk a kolbászt, vagy már nem friss töltés, akkor a kolbászt is, és a hurkát is mártsuk pár percre vízbe, utána rakjuk majd a sütőedénybe. Erre azért van szükség, hogy a „bőre” ne hasadjon ki.
Hozzávalók a következők lesznek –
- 1-2 pár májas hurka
- 1-2 pár véres hurka
- egy-két pár kolbász
- zsír néhány kanálnyi
- 1-1,5 kg savanyú káposzta –
Most pedig az elkészítése következik
- A káposztát átmossuk, a tepsit kizsírozzuk, ráterítjük fellazítva a savanyú apró káposztát, aláöntünk nagyjából egy decinyi vizet.
- A káposztára ültetjük szépen, sorjában az olajjal, vagy egy pici zsírral bekent kolbászokat és hurkákat.
- Aki akarja meg is szurkálhatja egy picit. Első félórában fóliával lefedjük a káposzta miatt, hogy puhuljon, aztán levesszük róla az alufóliát, és picit megpirítjuk, hogy szép színe legyen mindennek.
- 200 fokon sütjük fólia nélkül nagyjából negyedórát.
- Jutalmul – csodálatos illat fogja belengeni a konyhát….