2024-05-27

Disznótoros paprikás hús

disznótoros paprikás étel

A disznótoros paprikás hús csupa csontos, bőrös húsféle paprikás lében elkészítve, esetlegesen megbolondítva savanyú káposztával.

Ezt az ételt legjobban a férfiak szerették. Egy-egy átmulatott éjszaka után télidőben nagy rajongó tábora volt ennek az ételnek. Hideg helyre letéve – akkoriban télen még a kamrában igencsak hideg volt – megkocsonyásodott, és bizony nagyon jó hatása volt a háborgó gyomorra.

Összetételében nagyban hasonlít a kocsonyára, ám ez paprikás étel, pörkölt alapon. Mégis valahogy nem annyira érződik nehéznek, pedig hát van benne hús, zsíros rész bőven. És mégis….. El lehetett falatozni akár csak magában is.

Persze lehet, hogy ennek inkább az elé töltött alkohol volt az oka.

Minden olyan húst beleraktak, ami fölösleg volt, a lényeg hogy jó sok fajtából készüljön.

A disznótoros káposztás hús hozzávalói –

 • egy-két köröm egy szép csülök
  egy darabka tarja, vagy orja – természetesen csonttal együtt
  néhány oldalas feldarabolva
  bőrös részek a fejről, mehetett bele az orr, a pofa
  egy füle
  egy szép nagy lapocka
 • és ha volt valami más színhús, akkor az is perszekészítését nem aprózták el, jókora adagot főztek –
  3-4 szép nagy hagymasó – kiló húsonként 2 dkgfűszerpaprika legalább 1 evőkanálnyi – de ha sokat készítünk akkor több.

Az étel elkészítésének módja –

 1. A húsokat, összetevőket nagyobb darabokra vágjuk, majd egy jókora edénybe felhalmozzuk, aztán jöhet az előkészítés.
 2. A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk, aztán szépen felkarikázzuk, és a felvágott hagymát rászórjuk az edényben lévő húsokra. Ezután leöntjük annyi vízzel, hogy a húst pontosan ellepje.
 3. Felrakjuk fúni, aztán ha már felforrt, akkor mehet bele só, beleszórjuk a paprika felét – nem kell játszani vele. Majd a végén hozzáadjuk a többit is. Az adja meg majd az igazi, paprikás ízét.
 4. Ha felforrt az étel, akkor teljes takarékra vesszük, és nagyon lassan főzzük. Ha netán kevés a víz, akkor pótoljuk az eredeti mennyiségre.
 5. A végére hígabb lesz, mintha pörköltet készítettünk volna, viszont sűrűbb, mintha gulyásleves lenne a fazékban.
 6. És az íze egy különlegesen üde, igazi disznótoros íz – érdemes egyszer elkészíteni ezt a finomságot – persze az adagot visszafogottan határozzuk meg!
 7. Szokás több helyen a disznótoros paprikáshoz a vége fele, főzés befejezése előtt nagyjából félórával kiló húsonként jó maroknyi savanyú káposztát is hozzáadni. S azzal főzni még befejezésig. De ez a művelet nem kötelező – anélkül is igencsak finom.