
A diós zsák egy nagyon régi, újonnan Tóalmásról ismét megismert mutatós sütemény, mely rendkívül kiadós, kevés tésztából sok lesz, ráadásul kifejezetten mutatós a vendégváró asztalon.
Mivel omlós tésztából készül, ezért sokáig eltartható, s az állás nem ront semmit minőségén, sőt….
Mint minden omlós tészta – minél tovább áll, annál puhább lesz.
Sajnos, ennél a süteménynél ezt ritkán tapasztaljuk meg, mert egyszerűen nem lehet belőle annyit sütni, hogy maradjon hetekig belőle.
A diós zsák hozzávalói a következők –
- 30 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 6 tojás sárgája
A töltelékhez szükségünk lesz –
- 6 tojás fehérje,
- 25 dkg porcukor,
- 30 dkg darált dió,
- ízlés szerint rum, vagy rumaroma
A tészta összeállítása a következő módon történik
- A liszttel elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarint, hozzáadjuk a tojások sárgáját és tésztát gyúrunk vele. Tésztája hasonló a hókifliére, legalábbis ahhoz amit én ismerek. Kis dió nagyságú golyókat készítünk belőle, és betesszük a hűtőbe.
Ez idő alatt elkészítjük a töltelékét. Felverjük a tojások fehérjét habbá, lassan hozzáadjuk a darált diót, a rumot, vagy rumaromát, és a porcukrot.- Kinyújtjuk a kis gombócokat szép kis kerek lapokra – nagyjából 10 centisekre, a közepébe mindegyiknek a tölteléket rakunk, aztán a széleit összefogjuk, mint egy kis zsáknak.
- Vagy inkább úgy mondom, a nyakát, úgy lesz zsákocska formája – közvetlenül a töltelék felett.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk sülni, előmelegített tepsiben 170 fokon sütjük, nagyjából negyedóra alatt elkészül.
- Ha kisült, akkor porcukrozzuk. Legegyszerűbb, ha egyszerűen beleforgatjuk a porcukorba még langyosan, így szépen hozzátapad.
- Nagyon hosszú ideig eláll, és puha marad.
Tölthető persze ugyanígy mákkal, vagy gesztenyével is. Sőt, sűrű, kemény szilvalekvárral töltve valami Isteni…