2024-07-12

Diós zsák recept

diós zsák recept

A diós zsák egy nagyon régi, újonnan Tóalmásról ismét megismert mutatós sütemény, mely rendkívül kiadós, kevés tésztából sok lesz, ráadásul kifejezetten mutatós a vendégváró asztalon.


Mivel omlós tésztából készül, ezért sokáig eltartható, s az állás nem ront semmit minőségén, sőt…. Mint minden omlós tészta – minél tovább áll, annál puhább lesz.

Sajnos, ennél a süteménynél ezt ritkán tapasztaljuk meg, mert egyszerűen nem lehet belőle annyit sütni, hogy maradjon hetekig belőle.

A diós zsák hozzávalói a következők –

 • 30 dkg liszt,
 • 25 dkg margarin,
 • 6 tojás sárgája

A töltelékhez szükségünk lesz –

 • 6 tojás fehérje,
 • 25 dkg porcukor,
 • 30 dkg darált dió,
 • ízlés szerint rum, vagy rumaroma

A tészta összeállítása a következő módon történik

 1. A liszttel elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű margarint, hozzáadjuk a tojások sárgáját és tésztát gyúrunk vele. Tésztája hasonló a hókifliére, legalábbis ahhoz amit én ismerek. Kis dió nagyságú golyókat készítünk belőle, és betesszük a hűtőbe.
 2. Ez idő alatt elkészítjük a töltelékét. Felverjük a tojások fehérjét habbá, lassan hozzáadjuk a darált diót, a rumot, vagy rumaromát, és a porcukrot.
 3. Kinyújtjuk a kis gombócokat szép kis kerek lapokra – nagyjából 10 centisekre, a közepébe mindegyiknek a tölteléket rakunk, aztán a széleit összefogjuk, mint egy kis zsáknak.
 4. Vagy inkább úgy mondom, a nyakát, úgy lesz zsákocska formája – közvetlenül a töltelék felett.
 5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk sülni, előmelegített tepsiben 170 fokon sütjük, nagyjából negyedóra alatt elkészül.
 6. Ha kisült, akkor porcukrozzuk. Legegyszerűbb, ha egyszerűen beleforgatjuk a porcukorba még langyosan, így szépen hozzátapad.
 7. Nagyon hosszú ideig eláll, és puha marad.
  Tölthető persze ugyanígy mákkal, vagy gesztenyével is. Sőt, sűrű, kemény szilvalekvárral töltve valami Isteni…