
A diós Paulette egy a sok női névvel illetett sütemény közül, melynek eredetét senki nem ismeri. A Paulette egy könnyed, női név, elképzelhető hogy a süti könnyedségét akarta első készítője jelezni.
De valójában lényegtelen, nem mindig kell egy ételnévnél logikát keresni.
A tésztája omlós, jól tárolható, ráadásul diós finomság – ami szinte egy harapásra elfogyasztható. Egy teával, vagy kávéval mámorító…
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek ehhez a süteményhez –
- 50 dkg liszt,
- 30 dkg zsír,
- 2 sütőpor,
- 20 dkg porcukor,
- 4 tojásnak a sárgája,
- 2 vaníliás cukor,
- fél pohárnyi tej.
A habhoz:
- 4 tojásnak a fehérje,
- 40 dkg cukor,
- 50 dkg darált dió.
- A tepsi kikenéséhez zsír, vagy olaj, és liszt,
- porcukor a szóráshoz
A süteményt a következő módon állítjuk össze –
- A zsírt belemorzsoljuk a lisztbe, összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, és a tojások sárgájával. Annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy a tészta gyúrható legyen.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk. A fehérjéket felverjük alaposan, aztán hozzáadjuk a cukrot és darált diót.
- A tésztát közepes szaggatóval kiszaggatjuk. Lehet virágmintás is, a lényeg hogy elég tömör mintát adjon.
- Ezeket a tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk, majd a diós habból mindegyikre egyformán, nagyjából kiskanálnyit rakunk. Mint minden tésztát előmelegített sütőben sütjük. Ehhez közepes, 180 fok szükségeltetik.
- Ha elkészül – kellemes diós és tésztaillat lengi be a konyhát. Melegen megszórjuk porcukorral, és már kész is.