Diós Paulette

Diós Paulette sütemény

A diós Paulette egy a sok női névvel illetett sütemény közül, melynek eredetét senki nem ismeri. A Paulette egy könnyed, női név, elképzelhető hogy a süti könnyedségét akarta első készítője jelezni.

De valójában lényegtelen, nem mindig kell egy ételnévnél logikát keresni.

A tésztája omlós, jól tárolható, ráadásul diós finomság – ami szinte egy harapásra elfogyasztható. Egy teával, vagy kávéval mámorító…

Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek ehhez a süteményhez –

  • 50 dkg liszt,  
  • 30 dkg zsír,  
  • 2 sütőpor,  
  • 20 dkg porcukor,  
  • 4 tojásnak a sárgája,  
  • 2 vaníliás cukor,  
  • fél pohárnyi tej. 

A habhoz

  •  4 tojásnak a fehérje,  
  • 40 dkg cukor,  
  • 50 dkg darált dió.  
  • A tepsi kikenéséhez zsír, vagy olaj, és liszt,   
  • porcukor a szóráshoz 

A süteményt a következő módon állítjuk össze –

  1. A zsírt belemorzsoljuk a lisztbe, összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, és a tojások sárgájával.  Annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy a tészta gyúrható legyen.  
  2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk.  A fehérjéket felverjük alaposan, aztán hozzáadjuk a cukrot és darált diót.  
  3. A tésztát közepes szaggatóval kiszaggatjuk. Lehet virágmintás is, a lényeg hogy elég tömör mintát adjon.
  4. Ezeket a tepsibe, vagy sütőlemezre rakjuk, majd a diós habból mindegyikre egyformán, nagyjából kiskanálnyit rakunk. Mint minden tésztát előmelegített sütőben sütjük.  Ehhez közepes, 180 fok szükségeltetik.
  5. Ha elkészül – kellemes diós és tésztaillat lengi be a konyhát.  Melegen megszórjuk porcukorral, és már kész is.