2024-02-23

Diós-mogyorós linzer

dios-mogyoros-linzer

A diós-mogyorós linzer az olcsóbb tészták közé számít, ráadásul nagyon-nagyon hosszú ideig eltartható, mind puhább, omlósabb lesz.

Tetejét ez esetben dióval, vagy mogyoróval díszítjük, mely nem csak dísz nyilván, hanem ízesít is.

A két lapot pedig – lehetőleg – sárgabarack lekvárral ragasztjuk össze.

Tudtad amúgy, hogy a linzereket sütés előtt is megtöltheted? Ez esetben nyilván a sütés egy kicsit hosszabb ideig tart, ellenben minősége ugyanolyan tökéletes lesz.

Ha diós süteményt készítesz, akkor nagyon jó ötlet valamilyen módon sárgabarack lekvárt csempészned a tésztába, mert a dió, és baracklekvár tökéletes kiegészítői egymásnak.

Nézzük, milyen alapanyagok szükségesek a diós-mogyorós linzer készítéséhez –

 • 45 dkg liszt
 • csipetnyi só
 • 10 dkg őrölt dió, vagy mogyoró
 • tíz dkg sertészsír
 • 15 dkg margarin, vagy még 10 dkg plusz zsír
 • 1 csomag bourbon vaníliás cukor – ha nincs, megteszi a sima is
 • 20 dkg kristálycukor
 • 1 csomag sütőpor, vagy egy kávéskanál szódabikarbóna
 • 2 db tojás
 • a citrom reszelt héja
 • 10 dkg dió, vagy mogyoró + kristálycukor keveréke a tetejére

Ha egy tojás fehérjét villával összetörünk, és ezzel kenjük meg a linzer tetejét, és úgy szórjuk rá a keveréket, különlegesebb állagot kapunk sütés után.

A linzert az alábbi módon készítjük el –

 1. A lisztet tálba szitáljuk pici sóval, hozzáadjuk a zsiradékot, és elmorzsoljuk. Akkor jó az arány, ha az elmorzsolt elegyet három ujjunk közé vesszük, és azt összenyomva, összecsippentve egyben marad.
 2. Belerakjuk a porcukrot, vaníliát, sütőport, citromhéjat, diót, vagy mogyorót – beleütjük a tojást és egy tojásnak a sárgáját, és hirtelen összegyúrjuk.
 3. Nem kell agyondolgozni, a lényeg, hogy összeálljon, ne ragadjon se az edényhez, se a kezünkhöz. Ha nem akaródzik neki egyben maradni, akkor egy pici tejföllel segíthetünk rajta, de biztos – enélkül is sikerülni fog.
 4. Amint egybeállt – berakjuk a hűtőbe. Legalább egy félórát várunk.
 5. Ekkor aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk kedvünk szerint. Ha magában, töltés nélkül készítjük, akkor lehet kisujjnyira, ha lekvárt rakunk közé, akkor vékonyabbra.
 6. Kiszaggatjuk a formával, de tökéletes a pogácsa szaggató is.
 7. A kiszúrt formákat bekenjük tojásfehérjével – ecsettel, ha nincs, akkor akár ujjunkkal is megtehetjük – , és egyenként belefordítjuk a cukros dióba, vagy cukrozott őrölt mogyoróba.
 8. Sima tepsibe, zsírozás, sütőpapírozás nélkül belerakjuk egymástól nem túl messzire, és előmelegített sütőben 160-170 fokon jó negyedóra alatt megsütjük.
 9. Nem kell megbarnítani, a linzer tésztának az a lényege, hogy szép világos. Amikor a tészta aljának a széle barnulni kezd, már kész is.
  Összeragaszthatjuk lekvárral is, ilyenkor ha van lyukas linzer szúrónk, akkor egyik felét azzal készítsük, de magában is nagyon finom sütemény.
 10. Minél tovább áll, annál puhább lesz, mint minden linzer tészta. Nagyon sokáig eltartható.