
A diós-mogyorós linzer az olcsóbb tészták közé számít, ráadásul nagyon-nagyon hosszú ideig eltartható, mind puhább, omlósabb lesz.
Tetejét ez esetben dióval, vagy mogyoróval díszítjük, mely nem csak dísz nyilván, hanem ízesít is.
A két lapot pedig – lehetőleg – sárgabarack lekvárral ragasztjuk össze.
Tudtad amúgy, hogy a linzereket sütés előtt is megtöltheted? Ez esetben nyilván a sütés egy kicsit hosszabb ideig tart, ellenben minősége ugyanolyan tökéletes lesz.
Ha diós süteményt készítesz, akkor nagyon jó ötlet valamilyen módon sárgabarack lekvárt csempészned a tésztába, mert a dió, és baracklekvár tökéletes kiegészítői egymásnak.
Nézzük, milyen alapanyagok szükségesek a diós-mogyorós linzer készítéséhez –
- 45 dkg liszt
- csipetnyi só
- 10 dkg őrölt dió, vagy mogyoró
- tíz dkg sertészsír
- 15 dkg margarin, vagy még 10 dkg plusz zsír
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor – ha nincs, megteszi a sima is
- 20 dkg kristálycukor
- 1 csomag sütőpor, vagy egy kávéskanál szódabikarbóna
- 2 db tojás
- a citrom reszelt héja
- 10 dkg dió, vagy mogyoró + kristálycukor keveréke a tetejére
Ha egy tojás fehérjét villával összetörünk, és ezzel kenjük meg a linzer tetejét, és úgy szórjuk rá a keveréket, különlegesebb állagot kapunk sütés után.
A linzert az alábbi módon készítjük el –
- A lisztet tálba szitáljuk pici sóval, hozzáadjuk a zsiradékot, és elmorzsoljuk. Akkor jó az arány, ha az elmorzsolt elegyet három ujjunk közé vesszük, és azt összenyomva, összecsippentve egyben marad.
- Belerakjuk a porcukrot, vaníliát, sütőport, citromhéjat, diót, vagy mogyorót – beleütjük a tojást és egy tojásnak a sárgáját, és hirtelen összegyúrjuk.
- Nem kell agyondolgozni, a lényeg, hogy összeálljon, ne ragadjon se az edényhez, se a kezünkhöz. Ha nem akaródzik neki egyben maradni, akkor egy pici tejföllel segíthetünk rajta, de biztos – enélkül is sikerülni fog.
- Amint egybeállt – berakjuk a hűtőbe. Legalább egy félórát várunk.
- Ekkor aztán lisztezett deszkán kinyújtjuk kedvünk szerint. Ha magában, töltés nélkül készítjük, akkor lehet kisujjnyira, ha lekvárt rakunk közé, akkor vékonyabbra.
- Kiszaggatjuk a formával, de tökéletes a pogácsa szaggató is.
- A kiszúrt formákat bekenjük tojásfehérjével – ecsettel, ha nincs, akkor akár ujjunkkal is megtehetjük – , és egyenként belefordítjuk a cukros dióba, vagy cukrozott őrölt mogyoróba.
- Sima tepsibe, zsírozás, sütőpapírozás nélkül belerakjuk egymástól nem túl messzire, és előmelegített sütőben 160-170 fokon jó negyedóra alatt megsütjük.
- Nem kell megbarnítani, a linzer tésztának az a lényege, hogy szép világos. Amikor a tészta aljának a széle barnulni kezd, már kész is.
Összeragaszthatjuk lekvárral is, ilyenkor ha van lyukas linzer szúrónk, akkor egyik felét azzal készítsük, de magában is nagyon finom sütemény. - Minél tovább áll, annál puhább lesz, mint minden linzer tészta. Nagyon sokáig eltartható.