Diós-mákos patkó Ínyesmester módján

diós-mákos patkó

A diós-mákos patkó recept Ínyesmester, vagyis Magyar Elek ételleírása. Ő volt egyik első rádióbemondónk, de volt országházi tudósító, és sportújságíró is.

Jogi végzettséget szerzett, sem szakácsi, sem cukrászi végzettséggel nem rendelkezett. Ellenben hatalmas műveltségre tett szert az idők folyamán, rendkívül tág látókörű embert tisztelhettünk benne.

A húszas-harmincas években a Pesti Naplóban jelentek meg receptje, amit aztán – persze újakkal egyetemben – 1937-ben megjelentetett egy kötetben, mely az Ínyesmester receptjei címet kapta.

A kiadvány több megjelenést megért, és mai napig ismert. Kifejezetten érdekes bepillantani általa az akkori polgári konyha ételeinek arzenáljába.

Nézzük akkor diós-mákos patkó receptjét!

  1. Harminc deka vajat, 1/2evőkanál cukrot egy csipet sóval habosra kavarunk. Hozzáadunk egyenként 7 tojássárgáját, 3 és fél deci tejet, amiben feloldottunk 1 1/2
  2. deka élesztőt és 1 1/2 liter finom lisztet.
  3. Kanállal, késsel, vagy kézzel jól kidolgozzuk és lisztezett deszkára téve háromszor kinyújtjuk, közben mindig fél óráig pihentetve.
  4. A harmadik kinyújtás után annyi cipóra osztjuk, ahány patkót akarunk ( ez a mennyiség 4 bejglire elegendő) és így megint 1/2 óráig pihentetjük.
  5. Késfok vastagságúra nyújtjuk meg, majd töltjük az alább leírt dió-, vagy máktöltelékkel.
  6. Patkóalakúra formáljuk, megkenjük tojás sárgájával, 15 perc múlva ismét átkenjük.Sütőlapra tesszük, 15 percig még pihentetjük, újra megkenjük,
  7. kis szikkadás után spékelőtűvel megszurkáljuk, hogy fel ne repedezzen, s pár perc múlva jó meleg, de nem túl forró sütőben, közepes tűzön megsütjük.


Diótöltelék:

Forró tejben feloldunk 10 dkg kockacukrot és beleteszünk 15 dkg őrölt diót 3-4 dkg reszelt citronátot (cukrozott citromhéj) 10 dkg darált datolyát.

Hozzáadunk1 db kisebb reszelt almát, 3-4 dkg mazsolát, 3-4 dkg darált, vagy reszelt birssajtot. Kell még hozzá1 kanál sárgabarack lekvár, 1 tojás habbá vert fehérje, és pici vanília.


Máktöltelék:

15 deka cukorból kevés tejjel, vagy vízzel készült szirupban megfőzünk 20 dkg mákot, belekeverünk kevés reszelt citromhájat, vaníliát, 3-4 dkg mazsolát, 1-2 kanál

édes lekvárt és 1 kis tojás habbá vert fehérjét A hab csak laza legyen.

Ebből a tészta és töltelékmennyiségből 4 középnagyságú diós- és mákospatkó kerül ki.