Mágnás diós pite recept

Rácsos diós mágnás pite sütemény

A rácsos diós mágnás pite az egyik legfinomabb süteményünk. Linzer alapon sárgabarack lekvár, dió, tojáshab….. Kell ennél több?

Mivel egyik fontos ízesítője a dió – így a karácsonyi kívánalmaknak is tökéletesen megfelel.


Viszonylag hosszú ideig marad porhanyós – de nehezen lehet kikísérletezni, mivel ha megsüti az ember, akkor pillanat alatt elkapkodják az emberek. Nálunk még a széléért is kemény harc folyik. 🙂


Nemcsak finom, régi is. Hisz már nagyanyáink is sütötték – a különbség annyi volt, hogy ők még zsírt használtak, sütőpor helyett pedig sokszor szódabikarbónát.

A diós mágnás pite összetevői:

  • 35 dkg liszt,
  • 18 dkg margarin
  • vagy 15 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipetnyi só,
  • egy tojás,
  • 2 citrom

A tészta kenéséhez:

  • 2 dl sárgabarack lekvár

A töltelékbe:

  • 15 dkg darált dió,
  • 20 dkg porcukor,
  • 7 tojás,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt héja

A tepsi előkészítéséhez:

  • 1 evőkanál sertészsír
    1 evőkanál liszt.
  • tésztarács kenéséhez egy egész tojás

A sütemény elkészítési módja a következő –

  1. Egy tálban dolgozzuk össze a tészta összetevőit: a lisztet, sütőport, sót, margarint, porcukrot, tojást. Lényegében linzertésztát készítünk – aminél fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és az alapanyagok inkább hűvösek legyenek.
  2. Ugyanis ha sokáig pepecselünk vele, akkor kezünk melegétől megolvad a zsiradék, ami nem tesz jót a tészta minőségének.
    Belereszeljük a citromok héját, és a kifacsart citromlével összeállítjuk a tésztát.
  3. Egy kicsit nagyobb darabot lisztezett gyúródeszkára teszünk, a kisebbiket a tálban hagyjuk.
    Akkorára nyújtjuk a tésztát, hogy a zsírral kikent, meglisztezett tepsink alját beborítsa.
  4. Nyújtófa segítségével belehelyezzük a sütőformába, elnyomkodjuk benne, hogy beterítse teljesen, és gazdagon átkenjük baracklekvárral.
  5. Utána elkészítjük a tölteléket.
    A tojásokat szétválasztjuk.
  6. A sárgákhoz porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat adunk, és habosra keverjük.
    A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a dióval felváltva óvatosan a sárga krémbe adagoljuk.
  7. Ezt a habos tölteléket borítjuk a lekváros tészta tetejére, és elsimítjuk rajta.
  8. A tálban maradt tésztából rácsot készítünk rá. Feldaraboljuk egyenletesen a nyers tésztát, és vékonyra sodorjuk, aztán szépen, akkurátusan berácsozzuk.
    Egy egész tojást villával felverünk, és átkenjük vele a tésztacsíkokat.
  9. Forró sütőbe helyezzük.(180-200 fok) 15 perc után kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, és további 30 percig takarékon sütjük.
  10. Amikor szép aranysárgára pirult kivesszük, kihűtjük, porcukorral megszórjuk, és kockára vágva kínáljuk. – Mi meg szoktuk takarítani a porcukrozást, mert anélkül is épp elég édes, és tökéletesen kijön az íze.