Retro receptek

Régi kedvelt, magyar receptek gyűjtőhelye – egy kis praktikával fűszerezve

Diós mágnás pite – a csodálatos

A diós mágnás pite az egyik legfinomabb süteményünk. Linzer alapon sárgabarack lekvár, dió, tojáshab….. Kell ennél több?

Mivel egyik fontos ízesítője a dió – így a karácsonyi kívánalmaknak is tökéletesen megfelel.
Viszonylag hosszú ideig marad porhanyós – de nehezen lehet kikísérletezni, mivel ha megsüti az ember, akkor pillanat alatt elkapkodják az emberek. Nálunk még a széléért is kemény harc folyik. 🙂
Nemcsak finom, régi is. Hisz már nagyanyáink is sütötték – a különbség annyi volt, hogy ők még zsírt használtak, sütőpor helyett pedig sokszor szódabikarbónát.

A diós mágnás pite készítéséhez az alábbi anyagok szükségesek

35 dkg liszt,
18 dkg margarin,
vagy 15 dkg zsír,
10 dkg porcukor,
1 csomag sütőpor,
1 csipetnyi só,
egy tojás,
2 citrom

A tészta kenéséhez:
2 dl sárgabarack lekvár

A töltelékbe:
15 dkg darált dió,
20 dkg porcukor,
7 tojás,
1 vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja

A tepsi előkészítéséhez 1 evőkanál sertészsír,
1 evőkanál liszt.

tésztarács kenéséhez egy egész tojás

A sütemény elkészítési módja a következő –

Egy tálban dolgozzuk össze a tészta összetevőit: a lisztet, sütőport, sót, margarint, porcukrot, tojást. Lényegében linzertésztát készítünk – aminél fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és az alapanyagok inkább hűvösek legyenek. Ugyanis ha sokáig pepecselünk vele, akkor kezünk melegétől megolvad a zsiradék, ami nem tesz jót a tészta minőségének.
Belereszeljük a citromok héját, és a kifacsart citromlével összeállítjuk a tésztát.
Egy kicsit nagyobb darabot lisztezett gyúródeszkára teszünk, a kisebbiket a tálban hagyjuk.
Akkorára nyújtjuk a tésztát, hogy a zsírral kikent, meglisztezett tepsink alját beborítsa.
Nyújtófa segítségével belehelyezzük a sütőformába, elnyomkodjuk benne, hogy beterítse teljesen, és gazdagon átkenjük baracklekvárral.
Utána elkészítjük a tölteléket.
A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgákhoz porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat adunk, és habosra keverjük.
A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a dióval felváltva óvatosan a sárga krémbe adagoljuk.
Ezt a habos tölteléket borítjuk a lekváros tészta tetejére, és elsimítjuk rajta.
A tálban maradt tésztából rácsot készítünk rá. Feldaraboljuk egyenletesen a nyers tésztát, és vékonyra sodorjuk, aztán szépen, akkurátusan berácsozzuk.
Egy egész tojást villával felverünk, és átkenjük vele a tésztacsíkokat.

Forró sütőbe helyezzük.(180-200 fok) 15 perc után kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, és további 30 percig takarékon sütjük.
Amikor szép aranysárgára pirult kivesszük, kihűtjük, porcukorral megszórjuk, és kockára vágva kínáljuk. – Mi meg szoktuk takarítani a porcukrozást, mert anélkül is épp elég édes, és tökéletesen kijön az íze.

Ha tetszett a diós mágnás pite recept, és szívesen olvasnál hasonlókat – látogass el Retro receptek oldalunkra!
Amennyiben más retro témák is érdekelnek, úgy Retrográd oldalunkon a helyed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük