
A rácsos diós mágnás pite az egyik legfinomabb süteményünk. Linzer alapon sárgabarack lekvár, dió, tojáshab….. Kell ennél több?
Mivel egyik fontos ízesítője a dió – így a karácsonyi kívánalmaknak is tökéletesen megfelel.
Viszonylag hosszú ideig marad porhanyós – de nehezen lehet kikísérletezni, mivel ha megsüti az ember, akkor pillanat alatt elkapkodják az emberek. Nálunk még a széléért is kemény harc folyik. 🙂
Nemcsak finom, régi is. Hisz már nagyanyáink is sütötték – a különbség annyi volt, hogy ők még zsírt használtak, sütőpor helyett pedig sokszor szódabikarbónát.
A diós mágnás pite összetevői:
- 35 dkg liszt,
- 18 dkg margarin
- vagy 15 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipetnyi só,
- egy tojás,
- 2 citrom
A tészta kenéséhez:
- 2 dl sárgabarack lekvár
A töltelékbe:
- 15 dkg darált dió,
- 20 dkg porcukor,
- 7 tojás,
- 1 vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja
A tepsi előkészítéséhez:
- 1 evőkanál sertészsír
1 evőkanál liszt. - tésztarács kenéséhez egy egész tojás
A sütemény elkészítési módja a következő –
- Egy tálban dolgozzuk össze a tészta összetevőit: a lisztet, sütőport, sót, margarint, porcukrot, tojást. Lényegében linzertésztát készítünk – aminél fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és az alapanyagok inkább hűvösek legyenek.
- Ugyanis ha sokáig pepecselünk vele, akkor kezünk melegétől megolvad a zsiradék, ami nem tesz jót a tészta minőségének.
Belereszeljük a citromok héját, és a kifacsart citromlével összeállítjuk a tésztát. - Egy kicsit nagyobb darabot lisztezett gyúródeszkára teszünk, a kisebbiket a tálban hagyjuk.
Akkorára nyújtjuk a tésztát, hogy a zsírral kikent, meglisztezett tepsink alját beborítsa. - Nyújtófa segítségével belehelyezzük a sütőformába, elnyomkodjuk benne, hogy beterítse teljesen, és gazdagon átkenjük baracklekvárral.
- Utána elkészítjük a tölteléket.
A tojásokat szétválasztjuk. - A sárgákhoz porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat adunk, és habosra keverjük.
A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a dióval felváltva óvatosan a sárga krémbe adagoljuk. - Ezt a habos tölteléket borítjuk a lekváros tészta tetejére, és elsimítjuk rajta.
- A tálban maradt tésztából rácsot készítünk rá. Feldaraboljuk egyenletesen a nyers tésztát, és vékonyra sodorjuk, aztán szépen, akkurátusan berácsozzuk.
Egy egész tojást villával felverünk, és átkenjük vele a tésztacsíkokat. - Forró sütőbe helyezzük.(180-200 fok) 15 perc után kicsit lejjebb vesszük a hőfokot, és további 30 percig takarékon sütjük.
- Amikor szép aranysárgára pirult kivesszük, kihűtjük, porcukorral megszórjuk, és kockára vágva kínáljuk. – Mi meg szoktuk takarítani a porcukrozást, mert anélkül is épp elég édes, és tökéletesen kijön az íze.