Diós kifli teához

A diós kifli viszonylag könnyen elkészíthető, kiadós sütemény. Napokig friss marad, sőt puhul.

Kiadós és finom

Ez a diós kifli recept könnyen elkészíthető kis gyakorlattal, bár szükséges hajtogatni is a tésztát nem kell hosszadalmasan ismételni, egyszeri az egész, s pár perc pihenő után már készíthetjük is a kifliket.


Igaz, hogy a végén egy órát pihentetjük őket hogy nőjenek, de közben bármilyen más munkát elvégezhetünk, vagy olvashatunk, netezhetünk, a kiflik maguktól nőnek. Utána meg csak betesszük a tepsit a sütőbe, s jó 20-25 perc alatt kész a finom teasütemény. Érdemes kipróbálni!

Tészta hozzávalói

  • 15 dkg vaj28 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 2 mokkáskanálnyi cukor
  • 1 dl tej
  • 2 tojásnak a sárgája
  • 1 kávéskanálnyi vaj
  • 1 evőkanálnyi kristálycukor
  • csipet só

Töltelék hozzávalói

  • 25 dkg dió darálva
  • 18 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 5 dkg zsemlemorzsa, vagy őrölt keksz,
  • néhány kanálnyi tejszín

És hogy állítsuk össze a tésztát?

  1. Egy tálba kimérünk 15 dkg vajat és 28 dkg lisztet. A vajat kevés liszttel elmorzsoljuk kézzel összedörzsölgetjük, míg teljesen el nem egyenlősödik. Ezután külön lerakjuk.
  2. Az élesztőt 2 mokkáskanálnyi cukorral 1 dl tejben felfuttatjuk. 2 tojás sárgáját 1 dkg olvasztott vajjal, kis kanál cukorral pici sóval egy csuporban elkeverjük.
  3. Ezt aztán a liszthez öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és rétestésztától kicsit keményebb masszát gyúrunk belőle.
  4. A deszkát meglisztezzük, és a tésztát kinyújtjuk rajta, majd a maradék vajat – amit közben felolvasztottunk éppen hogy – elkenjük rajta.
  5. Összehajtjuk a tésztát, mint a leveles tésztát szokás, aztán letesszük kicsit pihenni. Utána aztán két részre osztjuk a tésztát, majd azt is kétfelé, és még egyszer – így nyolc kis cipónk lesz.
  6. Ezeket aztán nagyjából kerekre, és 2 milliméter vastagra kinyújtjuk, s minden kerek tésztát négyfele vágunk. Megtöltjük diótöltelékkel.
  7. Ha ezzel megvagyunk, akkor felsodorjuk mint a kiflit, és tepsibe rakjuk. Megkenjük tojás sárgájával, nagyjából egy órát pihentetjük, s ha már szépen megkelt előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

Hogy készül a töltelék?

  • 25 dkg dió
  • 18 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2 kanál tejszín (amennyit felvesz)

Nem kell főzni, így ahogy összekeverjük már használható is. Minden leendő kiflit ezzel a töltelékkel kenünk meg.

Fotó: Pixabay