
Kiadós és finom
Ez a diós kifli recept könnyen elkészíthető kis gyakorlattal, bár szükséges hajtogatni is a tésztát nem kell hosszadalmasan ismételni, egyszeri az egész, s pár perc pihenő után már készíthetjük is a kifliket.
Igaz, hogy a végén egy órát pihentetjük őket hogy nőjenek, de közben bármilyen más munkát elvégezhetünk, vagy olvashatunk, netezhetünk, a kiflik maguktól nőnek. Utána meg csak betesszük a tepsit a sütőbe, s jó 20-25 perc alatt kész a finom teasütemény. Érdemes kipróbálni!
Tészta hozzávalói
- 15 dkg vaj28 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 2 mokkáskanálnyi cukor
- 1 dl tej
- 2 tojásnak a sárgája
- 1 kávéskanálnyi vaj
- 1 evőkanálnyi kristálycukor
- csipet só
Töltelék hozzávalói
- 25 dkg dió darálva
- 18 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 5 dkg zsemlemorzsa, vagy őrölt keksz,
- néhány kanálnyi tejszín
És hogy állítsuk össze a tésztát?
- Egy tálba kimérünk 15 dkg vajat és 28 dkg lisztet. A vajat kevés liszttel elmorzsoljuk kézzel összedörzsölgetjük, míg teljesen el nem egyenlősödik. Ezután külön lerakjuk.
- Az élesztőt 2 mokkáskanálnyi cukorral 1 dl tejben felfuttatjuk. 2 tojás sárgáját 1 dkg olvasztott vajjal, kis kanál cukorral pici sóval egy csuporban elkeverjük.
- Ezt aztán a liszthez öntjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és rétestésztától kicsit keményebb masszát gyúrunk belőle.
- A deszkát meglisztezzük, és a tésztát kinyújtjuk rajta, majd a maradék vajat – amit közben felolvasztottunk éppen hogy – elkenjük rajta.
- Összehajtjuk a tésztát, mint a leveles tésztát szokás, aztán letesszük kicsit pihenni. Utána aztán két részre osztjuk a tésztát, majd azt is kétfelé, és még egyszer – így nyolc kis cipónk lesz.
- Ezeket aztán nagyjából kerekre, és 2 milliméter vastagra kinyújtjuk, s minden kerek tésztát négyfele vágunk. Megtöltjük diótöltelékkel.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor felsodorjuk mint a kiflit, és tepsibe rakjuk. Megkenjük tojás sárgájával, nagyjából egy órát pihentetjük, s ha már szépen megkelt előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Hogy készül a töltelék?
- 25 dkg dió
- 18 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 2 kanál tejszín (amennyit felvesz)
Nem kell főzni, így ahogy összekeverjük már használható is. Minden leendő kiflit ezzel a töltelékkel kenünk meg.
Fotó: Pixabay